Kafka

Kafka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42646/kafka-42646.jpg 4 20 3

Svérázné ilustrace Roberta Crumba, zasvěcený komentář a stylově čistý komiksový tvar zdařile uvádějí do života a díla slavného pražského spisovatele. Kafka se zde neideologizuje, nýbrž je nahlížen z různých stran, kniha odhaluje kořeny jeho sociálních fobií a typicky "talmudického pohybu" psaní v nikdy nekončícím kruhu otázek bez odpovědí. Čtenář se dozví také leccos o historickém kontextu doby, v níž Kafka žil a tvořil.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Portál
Originální název:

Introducing Kafka , 1994


více info...

Přidat komentář
JP
JP
20.05.2020 4 z 5

S vědomím toho, jak málo člověk ví, jak to skutečně v Kafkově životě bylo, s množstvím interpretací jak jeho díla, tak jeho, jako osoby, se na něm mnoho autorů od jeho objevení, skutečně vyřádilo. 'Introducing Kafka', od něhož jsem čekal spíše jen momenty z Kafkova života v Crumbově až trefně kafkovské kresbě, se ale skrz Mairowitzův text pouští do jakéhosi obecného úvodu o Kafkovi a jeho životě, protkaný jeho nejvýznačnějšími díly a jejich analýzou, až do interpretací jeho "zlomových momentů". Zase jsem se přenesl do toho vesmíru nekonečné viny a nikdo nedokáže malovat obrazy tak, jako Kafka a jak je v půlce knihy řečeno, člověk se tak nějak musí zhypnotizovat, do spánku silnějšího než smrt - o tom psaní a čtení je.

"Když Kafka četl úryvky Procesu přátelům, vzpomínají, že se nekontrolovatelně smál." (smích má mnoho podob, Joker, 2019)

"V Kafkovi není žádný sex, v přeneseném slova smyslu, ale psychologická předehra je nekonečná."

"Tři dny poté, v jeho nekrologu, ho Milena Jesenská nazvala "mužem, odsouzeným k úctě světu s tak oslňující jasností, že nebylo možné ji vydržet a tak vedla k jeho smrti."

"Vzpomínka, která ožila."

(překlady jsou volné, četl jsem v originále, takže berte s rezervou... jde mi spíše o jejich náladu, než o doslovnost)

anna0480
anna0480
22.11.2018 4 z 5

Pokud patříte k těm, které Franz Kafka fascinuje, či jen máte rádi jeho tvorbu, je tahle komiksová kniha skvělou cestou, jak si Kafkův život i jeho dílo připomenout a zároveň se dozvědět i něco o kontextu doby, v níž Kafka žil a tvořil. Dozvíme se zde taky například o Kafkových fóbiích, o jeho špatném vztahu s otcem - tento strach mimochodem skrytě provází snad všechna jeho díla, o jeho vztazích-nevztazích se ženami či o jeho "posedlosti" představování si vlastní smrti.
A ilustrace Roberta Crumba jsou prostě geniální!


ThrisaManx
ThrisaManx
27.04.2017 5 z 5

Kafka je jeden z mých velkých oblíbenců a tato kniha byla první, která mě uvedla do jeho světa, světa plného strachů, psaní a myšlenek. Úžasná.