Jsme Anonymous

Jsme Anonymous https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139360/bmid_jsme-anonymous-Xqm-139360.jpg 4 51 11

Jsme Anonymous je první úplné svědectví o tom, jak volné uskupení hackerů z celého světa zahájilo dosud nevídanou vzpouru, jež otřásla vládami i nadnárodními společnostmi, než ji nakonec podkopala zrada ve vlastních řadách. Parmy Olsonová prolomila běžnou povrchnost novinových titulků a pronikla přímo do světa Anonymous a LulzSec. Její kniha vychází ze stovek setkání se samotnými hackery, a především z exkluzivních rozhovorů se všemi klíčovými členy skupiny LulzSec. Koncem roku 2010 napřely tisíce hacktivistů síly k elektronickému útoku na webové stránky společností VISA, MasterCard a PayPal, na protest proti jejich nevybíravému jednání s organizací WikiLeaks. Další oběti Anonymous byly rozmanité - podařilo se jim hacknout, předělat a zostudit webové stránky zábavního giganta Sony, televizní stanice Fox, Vatikánu nebo scientologické církve. Jindy zase zveřejnili osobní data tisíců uživatelů pornografických stránek, mezi nimi i údaje státních a armádních zaměstnanců. Poselství bylo jasné: nikdo před nimi nebyl v bezpečí. Jsme Anonymous provádí čtenáře temným podsvětím internetu a líčí strhující příběh o celosvětovém hnutí internetových vzbouřenců a jeho důsledcích pro další vývoj počítačové bezpečnosti. Věřili, že všechny informace by měly být volně dostupné, a nebáli se napadnout stránky kohokoliv, kdo s nimi nesouhlasil. Prohlašovali o sobě, že nemají žádnou hierarchii ani vedení. Dávali najevo, že nejsou skupina, ale "všechno a nic". Nejlépe by se možná dali označit slovem "uskupení" nebo "hnutí". Anonymita jim dodala odvahu i k ilegálním akcím: nabourávali se do cizích serverů, kradli společnostem údaje o klientech, vyřazovali webové stránky z provozu a pak je dehonestovali. Za cokoliv z toho mohl jít člověk na deset let do vězení. Ale Anonům to zřejmě bylo jedno. Jejich množství jim koneckonců dodávalo sílu a pocit bezpečí. A tak na blogy, hacknuté stránky a všude, kam to jen šlo, umísťovali svůj zlověstný slogan: Jsme Anonymous Jsme legie Neodpouštíme Nezapomínáme Očekávejte nás Jenže za kolektivní maskou číhalo něco, co nikdo z nich nečekal: paranoia, manipulace a šokující zrada.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Práh
Originální název:

We Are Anonymous , 2012


více info...

Přidat komentář

KajusaKil
29.03.2024 2 z 5

Tohle doporučuji opravdovým odborníkům nebo lidem se zájmem v této tématice. Není to úplně snadné čtení. Návaznost minimální, vše obsáhlé.

parxel
17.01.2022 5 z 5

O uskupení Anonymous jsem měl dosud jen velmi mlhavou představu. Občas jsem zachytil nějakou zprávu, ale nijak cíleně jsem si informace nevyhledával. Popis knihy mě však zaujal natolik, že jsem nevehál a pustil se do čtení.

Autorka popisuje historii Anonymous od jeho vzniku až po události cca v roce 2010 vedoucí k zatčení některých členů. Uvedené skutečnosti jsou popsány věcně, bez odsuzování a vždy s odkazem na zdroj informací. Většinou se jedná o maily a rozhovory. V případě, že měla autorka více zdrojů, které se rozcházeli, tak uvedla i k jakým informací se přiklání a co ji k tomu vedlo.

Na knize oceňuji, že je velmi čtivá. I přes svůj rozsah jsem ji přečetl doslova jedním dechem. Jediné co mne trochu mrzí je, že jsem se nedozvěděl, jak dopali jednotliví protagonisté u soudu. Podle mého názoru by bylo zajímavé dozvědět se, jak byly skutky jednotlivých členů Anonymous posouzeny soudem a jaké mělo dopadení další vliv na jejich život. V tomto směru jsem měl pocit, že příběh zůstal nedokončený.

Celkově odvedla autorka velmi dobrou práci. Knihu doporučuji všem, kteří se zajímají o uvedenou problematiku a rovněž všem rodičům. Anonymous totiž není jenom o partě hackerů, ale je to současně i kniha o tom, co a jak utváří a formuje mladé lidi. Aniž bych komukoliv stranil, tak v tomto směru ve mne kniha zanechala pocit silného znepokojení. A to je to hlavní, co si z ní odnáším.

Dávám plný počet hvězd.


Kakarinka
31.12.2018 5 z 5

Kniha mě velmi mile překvapila.
Dozvěděla jsem se mnoho věcí o Anonymous, ke kterým jsem vždycky měla respekt složený ze strachu a úcty. Strachu nejen z toho, že mohou zjistit vše prakticky o čemkoliv či o komkoliv, ale také z toho, co se díky nim dozvíme o vládách i nevládních organizacích a že to bude horší, než myslíme.
Po přečtení můj respekt zůstává.
Jsem ráda, že jsem se zvládla prokousat prologem plným lidské zvrácenosti a nakonec jsem se s Anony popsanými v knize natolik sblížila, že mi jejich postupné zatýkání rvalo srdce.

raidmnoid
21.10.2018 4 z 5

Zajímavá kniha o tom, co čekat od "skupiny" Anonymous a jak lze jednoduše zmanipulovat spousty lidí aby se účastnily bohulibé aktivity - kdysi se tomu říkalo krmivo pro kulomet, nyní jsou to skupiny skripties, kteří bez ochrany se snaží nabourat do systémů, o kterých netuší, jak fungují.

Andi
02.05.2018 odpad!

Nechala jsem se unést vysokým hodnocením, a s úsměvem na rtech si nesla tuhle 500 stránkovou bichli domů. Chyba.
Doufala jsem a doufala, že na další stránce už opravdu půjde o zajímavé čtení, ale nedočkala jsem se. Vzdala jsem to. Tolik násilí a lidské zkaženosti, tolik úchylek a psychických narušení, a navíc pěkně barvitě popisovány.
-Anonymous fandím a za jejich snahy velmi děkuji-
Ale - Ne, na tohle nemám žaludek.

rarášek
24.01.2016 4 z 5

Skvělá kniha, která mi objasnila, kdo jsou Anonymous. Ukázala stránku 4chan, kde vlastně nápad s anonymitou vznikl. Jejich první opravdový boj proti scientologické církvi. Na doporučení na začátku jsem zkoukla dokument We are legion, který mi určité věci dokázal ukázat a zbytek jsem si pak dohledala v knize. Dozvěděla jsem se i o případu WikiLeaks, o kterém jsem si toho začala víc vyhledávat, který mě zaujal a momentálně ten případ sleduju. Rozhodně dávám této knize plný počet a vůbec nelituju toho, že jsem se rozhodla ji koupit. :)

bluemoon_
16.08.2015 4 z 5

Na první pohled jednoduchá, ale strhující kniha z hackerského podsvětí. Doporučuji všem, kteří se touží dozvědět něco víc a colesvětovém hnutí Anonymous. Za mě plný počet bodů, čili hvězd.

lik009
17.05.2015 5 z 5

Strhující kniha která vám upřesní, spoustou mýty opředené, hnuti Anonymous. Vysvětlí principy hackovacích technik, i atmosferu společenství, tak bravurně, že na konci knihy budete litovat dopadené vůdce a odolávat chuti sami se připojit do tohoto internetového podsvětí!

cepice
18.08.2014 4 z 5

Kniha mě nadchla, jen problém byl v tom, že autorka mělo problém s návazností a přehledností děje... Jinak to bylo čtivé a zajímavé!
Hodně jsem se přiučil :)

DriftBooks
04.01.2014 5 z 5

Brouzdáte-li rádi internetem s pocitem, že se vám nemůže nic stát, že nikoho nezajímáte, že vaše e-maily, profily atd jsou v bezpečí velikých provozovatelů - přečtěte si tuto knihu...

Pokud vás zajímá, kde se berou hackitivisté, jak to chodí ve virtuálních kruzích lidí, pro které je heknutí stránek dilem několika kliků, kde se rekrutují všichni ti tajemní a temní "ananymouse" - přectěte si tuto knihu

Pokud chcete nadále zůstat v blažené nevědomosti - na své profily hrnout vše, co jen lze na sebe prozradit - mít jedno jediné heslo ke všemu, včetně své banky - nejlépe datum narození - pak tuto knihu rozhodně nečtěte...

Nýdnol
31.10.2013 4 z 5

Nádherný příklad toho, že na internetu nebylo nikdy bezpečno

Štítky knihy

politika internet hackeři bezpečnost na internetu

Autorovy knížky

Parmy Olson
anglická
2012  88%Jsme Anonymous

Kniha Jsme Anonymous je v

Právě čtených3x
Přečtených77x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce47x
Chystám se číst57x
Chci si koupit15x