Jména čísel

Jména čísel https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/271459/bmid_jmena-cisel-hCu-271459.PNG 4 40 13

V roce 1943 bylo 86 židovských žen a mužů, vybraných v Osvětimi, usmrceno plynem v koncentračním táboře Natzweiler-Struthof (Alsasko). Tento úkol zadala vědecká organizace SS Ahnenerbe (Dědictví předků). Účel exekuce: Kostry obětí měly být vystaveny v Anatomickém ústavu Říšské univerzity Štrasburk a v budoucnosti „osvobozené od Židů“ měly sloužit výzkumným cílům. Pozůstatky zavražděných byly po válce uloženy v hromadném hrobě – anonymně. Po pěti letech bádání v četných archivech doma i v zahraničí autor zrekonstruoval průběh zločinu, identifikoval všech 86 zavražděných a prozkoumal jejich původ.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura faktu

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die Namen der Nummern , 2004


více info...

Přidat komentář

SilvieSisinka
18.11.2023 4 z 5

Jak se podařilo identifikovat 86 obětí jednoho nacistického zločinu.Musim uznat že autor knihy,měl velkou odvahu dohledat jména k číslům.Chtel těmto lidem vrátit jejich identitu.

iv.ča
05.09.2021 5 z 5

Pokud někoho zajímá historie, tak si tuhle knížku musí rozhodně přečíst.


Tyn_a
03.02.2021 2 z 5

Literatura hruzneho faktu. Je to zajimave, ale moc cisel, datumu, jmen. Vim, ze si budu pamatovat dulezite veci z knihy, ale urcite ne vse. I pres to, skvela prace! To, ze kniha nema dej a pribeh neznamena, ze neni zajimava a dulezita. Je potreba cist i takove knihy :)

icewind
10.08.2019 5 z 5

Doporučuji přečíst v kombinaci s knihou Nacisté v Tibetu (pokud v ní tedy překousnete abnormální množství překlepů). Nedoporučuji těm, kteří s tématem holokaustu teprve začínají nebo se k této knize dostali nějakou shodou náhod "něco si o tom konečně přečtu", budete akorát zklamaní a znudění. Jedná se v podstatě o mikropříběhy v rámci nacistického programu na smrt pod zástěrkou pseudovědy a zvrácených osobních ambicí vrahů v bílých pláštích. Dozvíte se jaký obrat a konec vzal život konkrétních lidí, kteří věřili v právo a spravedlnost....a dozvíte se kolik energie a úmorné práce si autor dal s tím, aby aktérům těchto mikropříběhů dal jméno a sdělil aspoň rámcově jejich příběh všem, kteří o to mají zájem a kteří se i v současné době snaží pochopit proč se tohle všechno mohlo stát.

tomjurd95
28.03.2019 2 z 5

Těžké hodnotit kniha je tak půl na půl zajímavá. Velký obdiv autorovi, že si dal tu práci a stopoval všechny oběti, ale v knize mi chybí nějaký příběh, kterým by se všechny osoby nějak spojili a využili.

zuzka894
25.02.2019 1 z 5

V této knize jde jen o navrácení identity pár mrtvých těl, které měly sloužit vědě. Proto mě kniha přišla nudná, nezajímavá. Fakta fakta. Avšak práce autora je obdivuhodná.

michal9632
18.09.2017 5 z 5

Autor v této knize navrací identitu 86 zavražděným Židům v koncentračním táboře Natzweiler - Struthof. Díky pitvám mnohdy i pouze částí těl navrací klid zemřelým. Ironií osudu je, že museli zemřít jen proto, že se měli stát předmětem antropologického výzkumu.

martunka
04.07.2017 4 z 5

Obdivuji autorovu práci, kterou odvedl při pátrání po identitě 86 zavražděných lidí.

martina.culik
29.05.2017 3 z 5

Ačkoli nedávám této knize vysoké hodnocení, chtěla bych alespoň v komentáři ocenit práci autora. Dohledání jmen 86 židovských obětí zcela jistě nebylo snadné a z knihy je znát, kolik těžkostí musel autor při svých rešerších překonávat.
Kniha jako taková se ale nečetla moc dobře. V první třetině jsem se ztrácela ve velkém počtu jmen a údajů, které sice doplňují celkový obraz, ale byla nepřehledná.
Další část knihy, kde byla rozebrána činnost SS Ahnenerbe již byla o mnoho čtivější. A vyvažuje trochu hodnocení, které by jinak z mé strany bylo ještě horší.
Ke knize doporučuji raději hned od počátku přistupovat jako ke studii, aby byl čtenář připraven na velké množství faktických údajů.

Sati
19.04.2017 1 z 5

Obdivuji autora za jeho práci, ale podle mého je tato kniha příšerná... Chybí mi tam příběh, autor skáče z jedné události do druhé, jsem na 95 straně a absolutně nevím o co vlastně jde, spousta jmen, příbuzných a dat, ale ve finále mi z toho nic neplyne, kniha má 311 stran a z toho čistý text je 222 stran, zbytek jsou dodatky, kdybych nečetla samotný text, ale jenom ty dodatky, dozvím se asi stejně. Kupovala jsem si tuhle knihu společně s Ženy z bloku 10 a Fotograf z Osvětimi, proto abych se dozvěděla více o tom co se vlastně stalo, ale z této knihy jsem se dozvěděla akorát to, že 49 lidí z 86 se narodilo v Soluni, bylo ve stejném táboře ze kterého(většina stejným vlakem) odjela do Osvětimi a později všichni do Natzweileru. Všichni zemřeli v datech 17.,19.,11. a 13. srpna.

Blančitos
20.12.2016 5 z 5

Naprosto výborné dílo. Hlavně neskutečně oceňuji autorovu práci s archiváliemi, které byly zásadní pro přiřazení jmen k vězeňských číslům.

rarášek
10.04.2016 5 z 5

K tomuhle snad ani není co dodat. Musím uznat, že autor měl velkou odvahu a úsilí se do tohoto pustit a dokázal to. Teď má všech 86 obětí zpět svou totožnost, svá jména na náhrobku. Tento autor si zaslouží velké uznání.

cori
28.02.2016 4 z 5

Autor pátrá po jménech 86 těl nalezených ve sklepě anatomického ústavu ve Štrasburku po jeho osvobození. Popisuje hrůzný plán nacistů zdokumentovat méněcennost Židů na jejich tělech, která chtěli vystavovat v muzeu.