Jízlivá potměšilost žití

Jízlivá potměšilost žití https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337096/bmid_jizliva-potmesilost-byti-J6R-337096.jpg 4 15 2

Kdo má rád prózy Jiřího Kratochvila, přijme ochotně fakt, že jedním z hrdinů a vypravěčů tohoto románu je králík. Umí mluvit, vzdělává se, filozofuje nad svými i lidskými situacemi a zastává názor, že zasahovat do nich není moudré, protože to k ničemu dobrému nevede. Nad králíkovými epizodami a zápletkami se mohou čtenáři těšit na neuvěřitelná překvapení, a nebudou zklamáni, protože autorova fantazie je nedostižná. Navíc mate tím, že postavy i události při vstupu do děje vypadají, jako by pocházely ze skutečnosti, kterou jsme zvyklí pozorovat kolem sebe. Jenže Kratochvil naopak předpokládá, že „život krade z literatury“. V tom duchu si jej vysnívá a buduje. Žije však v reálném světě a dobře ví o jeho temných nejistotách. Napovídá tomu i záměrně kunderovský název románu. Básník — to označení si Kratochvil plně zaslouží — byl svědkem krásných příslibů, které se naplnily v podobě katastrof, prohlédal mocensky prosazované lži, jež se pro mnohé staly pravdou, zakusil doteky rukou, které se prohlašovaly za pomocné, ale patřily zabijákům. Kratochvilovská říše řízená zákony svobodného výmyslu budí radost. Přitom však nese mateřské znamení doby diktatur, vyhlazovacích táborů a nadějeplných převratů ohrožených zmarem. I králík je si vědom nebezpečí, že ho upečou a snědí. Milan Uhde... celý text

sharik
sharik
29.03.2021 5 z 5

Že jste si toužili přečíst román vyprávěný králíkem? Tak tady ho máte.
Jiří Kratochvil dává ve své Jízlivé potměšilosti žití čtenáři přesně to, co od něj čekáme - postmoderní intertextualitu, magické prvky, spletité příběhy nejnečekanějšími způsoby se protínající, trochu té kritiky minulého režimu i současnosti, více té dekonstrukce příběhu.
Román začíná vyprávěním o podivné vraždě, aby nás následně autor prováděl odysseovským putováním inteligentního králíka, který se nakonec ukazuje být především smutnou metaforou. Vrství na sebe příběhy, které se setkávají navzdory logice, avšak podle téměř snové logiky vnitřní. Kratochvil zase jednou bourá zákony dějové a časové struktury, zároveň je znát, že jeho vlastní struktura je pečlivě promyšlená a nechybí ji řád. Jen ten konec mě mrzel. Ne, že by na něm vše do sebe perfektně nezapadlo... ale neveselé (leč nakonec symbolické) vyznění jsem si coby čtenář tentokrát hodně nepřál. Na druhou stranu, zpětně vidím, že jinak to dopadnout ani nemohlo - na to rozmístil Kratochvil v textu až příliš nápověd.
Jo a mimochodem, nepodceňujte zvířata. A neobhajujte se tím, že třeba králíci přijali "svůj úděl" a beztak věří na posmrtný život v Austrálii.

Elea
Elea
28.01.2018 3 z 5

Moje první kniha autora, některé části se mi líbily hodně, některé skoro vůbec.


Štítky knihy

postmoderna

Kniha Jízlivá potměšilost žití je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce4x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x