Jíst, meditovat, milovat

Jíst, meditovat, milovat https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21850/bmid_jist-meditovat-milovat-VlO-21850.jpg 4 972 238

Pouť pro mladé dámy za pozemskými i duchovními rozkošemi napříč Itálií, Indií a Indonésií Úspěšná, dobře zajištěná novinářka po rozvodu s manželem a dalším nevydařeném vztahu prochází krizí, má pocit, že zklamala okolí i sebe. Rozhodne se odpoutat od všeho, čím dosud žila, opouští zaměstnání a vydává se sama na roční cestu kolem světa v naději, že pochopí, kam vlastně chce svůj další život nasměrovat. Na první zastávce v Itálii jí okouzlí italská bezprostřednost, žena pookřívá a bezstarostně vychutnává stejnou měrou nezávazné dvoření i bezkonkurenční kuchyni. Po čase odchází na čtyři měsíce do Indie, kde se v ášrámu usilovně pokouší prostřednictvím meditací najít cestu do vlastního nitra a ne vždy se jí to úplně daří. Hrdinčina cesta končí v Indonésii, kde se stane na ostrově Bali žačkou místního šamana. Nakonec, obohacena setkáním s odlišnými kulturami si postupně vyjasňuje vlastní představy i cíle a své cestování uzavírá s pocitem, že nyní již dokáže uvést svůj život do rovnováhy a stanovit jeho základní hodnoty.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Metafora
Originální název:

Eat, Pray, Love: One Woman's Search for Everything Across Italy, India and Indonesia , 2006


více info...

Přidat komentář

Jenny46
30.03.2024 5 z 5

Film jsem viděla několikrát a knihu mám delší dobu na seznamu...
Příběh není pro každého stejný a každý si odnese jiné myšlenky, dojmy....
Pokud nebudete naladění na stejnou vlnu - je to spíše motivační, nepochopí smysl cesty....

klaragot
27.03.2024 2 z 5

Četla jsem ji poprvé, když u nás vyšla a nezanechala ve mě žádné stopy. Teď jsem ji přečetla podruhé, asi o deset let později. Něco na mě možná trošku zapůsobilo, ale jinak jsem se jí musela nutit číst a dočíst. Tento styl a autorka nejsou úplně moje krevní skupina.


vikidala
10.02.2024 3 z 5

Kdyby byla část odehrávající se v Indii asi tak o 2/3 kratší, knížka by se mi líbila. Popisovat na tolika stránkách, co se člověku honí hlavou při meditaci, je na mě opravdu příliš. Navíc myslím, že to člověku ani nic nedá. Každý má svojí hlavu, každý si musí projít v mysli něčím jiným. Ze začátku mi některé myšlenky přišly dobré, pak už mi to přišlo jen jako stále se opakující stejné bláboly. Ovšem nejspíš to bylo nutné, aby člověk pochopil, jak dlouhou cestu sebepoznání musela hlavní hrdinka ujít, aby mohla být na konci šťastná? Jsem ráda, že dokážu být šťastná i bez dlouhých hodin každodenní meditace :D

ZuzziŠ
05.12.2023 4 z 5

"Půjčila jsem si Jíst, meditovat, milovat."
"A co tě k tomu vedlo? - snad ne kvalita filmu!"
"Ne, ale kvalita filmu Spolek přátel krásné literatury a bramborových koláčů. V tom filmu byla hlavní hrdinka taky nesnesitelná a v knize ani trochu, tak jsem si řekla, že stejný osud potkal i tuhle knihu."
...
Nepotkal.
A je to ještě horší. Není to smyšlený příběh, ale tahle osoba skutečně existuje.
...
Dala bych tři hvězdy, ale dávám čtyři - protože pro svoji krevní (cílovou) skupinu musí tento příběh být něco fantastického. Trefa do černého.
...
PS: kdybych měla rok volna bez finančních starostí, taky jsem odpočatá, zrelaxovaná a vyrovnaná.

Kulturnice
30.09.2023 5 z 5

Od shlédnutí filmu jsem si chtěla přečíst, protože film mne zaujal námětem, né ta zpracováním. Ale kniha se mi moc líbila, zejména část na Bali. Takový trochu zakuklený cestopis. Čte se dobře, spirituality tak akorát, vždycky obdivuji osoby, které se dokáží sbalit, nechat vše za sebou a jedou do neznáma...

Fiddis
07.09.2023 3 z 5

Trvalo mi se tím prokousat. Psané to bylo sice hezky, ale na mě tam bylo spirituálna až moc. Nejvíce se mi asi líbila poslední část na Bali, ale i tak se přiznám, že jsem se těšila, až knihu dočtu. Celkem ráda bych se ale podívala na filmové zpracování.

JointlieKat94
13.08.2023 5 z 5

Díky ČV jsem si mohla tuto knihu znovu přečíst.

Miluju jí, miluju jí stejně, jako když jsem jí četla poprvé. Je to tak inspirující, tak příjemné čtení na zpříjemnění propršených, nebo dovolenkových dnů. Mám z toho vždy krásný pocit a vždy si z knihy vezmu něco nového.

Niu
07.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Chm. Mám z toho takové všelijaké pocity. Je to kniha o životě jedné ženy a jejich útrap a chvil radosti, proto vím, že kritika knihy částečně vyzní jako kritika života té ženy. Asi jsem byla hodně ovlivněna filmem, který jsem viděla coby skoro čerstvou novinku. Tak nějak mě nenadchla Julia Roberts, protože ji jako herečku moc nemusím, a Chavier Bardem coby milovník mi taky značně nesedl. Takže uteklo něco přes desetiletí a já se vrhla na knihu, že to zkusím (a shodou náhod jsem četla jinou, ve které byl odkaz na tuto).
Na knize se mi líbil ten začátek, uvedení do života a proč vznikla ta kniha, rozdělení do tří kapitol dle přesunů hlavní postavy a podkapitol dělenou dle korálků. Od těchto příběhů se mi líbí, jak čtenář do děje spadne. Asi je i trochu podstatné, aby i on v životě "tam byl", takže pokud vám v životě nic nezlomilo srdce, asi to úplně nepochopíte. Taky jsem se ráda v čase vrátila do počátečních let nového tisíciletí. Příběh byl zajímavý i s ohledem na historické události. Paradoxně se mi nejvíc líbila poslední část v Indonésii, ale čím dále jsem v příběhu byla, tím se mi přestával líbit.
Jenže ... Kolik lidí se zlomeným srdcem, ležící na dně, dostanou štědrý finanční obnos a příslib napsat knihu z cesty, aby se vydal na roční pouť. Celkem mě tam i štvalo, že se neřeší v knize finance, očkování, průjmy a jiné zažívací problémy, strach cestovat sama, ... Našla bych spousty témat. Takhle to jen vyznělo, že tradá - všude líp než tam, kde právě jsem. A taktéž mi připadala hlavní postava - všude jinde je tráva zelenější. Tak nějak jsem se pídila po tom jejím životě dále a, nezlobte se, ale připadá mi, jako by stále nenašla své místo. V celé knize hledala jen berličky - o koho nebo o co se opřít (slovo má guru mi lezlo krkem) - meditace, guru, šaman sem a šaman tam, léčitelka, Felipe (ten drahoušek byl vykreslen snad ještě hůř než ve filmu; vasektomie? fajn, a co takhle pohlavně přenosné choroby?!). Je fajn se zastavit od toho dění venku a vytvořit si kolem sebe bublinu, kam se uchýlit, když je toho prostě moc. Ale v tak zoufalém a upnutém chtění to nemůže přece jít.
V knize byly taky zmínky o znameních, ale pak chyba - místo narození červen místo červenec (bylo by fajn, kdyby to někdo kontroloval). Co se týkalo použitých falešných jmen v příběhu - jak to teda bylo se jmény Balijců? Ty čtyři jména byla tedy taky vymyšlená? A co pak lidé, kterým se děkuje v závěru knihy za finanční přispění na stavbu hotelu (prohnaná Wajan ji pěkně tahala za fusekli) - také falešná?
Po pravdě nevím, jak na to nahlížet, jestli na cestopis nebo na životopis. Možná to první se mi líbí víc než to druhé. S radostí bych přála štěstí tak, jak ho nalezla, ale asi to pro ni nebylo ono.

And09
31.05.2023 4 z 5

Tahle kniha není rozhodně pro každého, a proto pak ty negativní recenze. Doporučuji ji jedině těm, co mají blízko k duchovnímu životu a zajímají se o seberozvoj. Ostatním bude asi k ničemu. Pro mě to byla knížka plná inspirujících myšlenek, lidí a zkušeností. Navštívení každé země bylo něčím zajímavým a obohacujícím. Mě však nejvíce přitahovala část v Indii, kde je poznat největší osobní rozvoj autorky. Každé její vyprávění bylo něčím důležité a rozhodně nenudilo. Mě to donutilo více se zamyslet nad aktuálním životem a začít se plně věnovat sama sobě.

kate9326
28.05.2023 1 z 5

Nic moc...
asi nebudu cílovka, je to spíše pro střední věk-odhaduji
Cestování mě baví, ale cestopis v beletrii už nemá takové kouzlo.

tulipi
23.05.2023

Četla jsem dlouho, nemohla se začíst, zkoušela znovu a znovu. Dostala jsem se asi do půlky a dál mi to prostě nešlo. Po ještě několika pokusech jsem odložila (nerada) nedočtené. Možná někdy časem...

Kattari02
28.01.2023 3 z 5

Asi jsem měla velké očekávání, celkově na mě kniha působila zdlouhavě, četla se obtížněji, ale i tak se nemůžu zbavit pocitu, že jsem ráda za její přečtení. Mé vnitřní já se nějak záhadně zklidnilo.
Ještě pro porovnání jsem zvědavá na filmové zpracování.

Luigi1
14.01.2023 2 z 5

Začátek byl opožděnej ,velké problémy to přečíst

vera5841
13.10.2022 3 z 5

Dlouho ve mně žádná kniha nevyvolala tak moc rozporuplné pocity jako tahle.
Kniha má tři části
Itálie - na tuhle část jsem se moc těšila, protože Itálii miluju. Bohužel to bylo trošku zklamání, jelikož větší část zde autorka věnuje své minulosti a většinou až přehnanému nimrání se ve svých problémech
Indie - jelikož jsem člověk, který není příliš duchovně založen, byla pro mě tato část velmi náročná a těžko se mi jí prokousávalo. Na jednu stranu některé informace byly zajímavé, ale na druhou stranu tam bylo také mnoho autorčiných pocitů a abstraktního myšlení.
Indonésie - tato část byla skvělá! Moc se mi líbil náhled do Indonéské kultury. Tady byla kniha konečně nabita pozitivní energií
V konečném shrnutí to byla těžká kniha, kterou jsem se prokousávala velmi těžce, ale nakonec jsem velmi ráda, že jsem se k ní dostala a přečetla si ji.

MoonR
20.09.2022 5 z 5

Tak ako tento film môžem pozerať neustále dokola, tak aj čítať túto knihu. Veľmi obohacujúce. A spätne si uvedomujem, že som ju zrejme prvýkrát čítala v "správnom čase", lebo niektoré analýzy a myšlienky mi veľmi pomohli "v reálnom svete". Bolo to ako dialóg s Liz :) :D

Vendy1993
04.08.2022 4 z 5

Jednu hvězdu srážím za prostřední část knihy (Indie)....to se fakt nedalo....ale začátek a konec (Itálie a Indonesie) se mi opravdu líbil. Je pravda, že autorka se opravdu hodně, hodně zaobírá různými náboženství a svými problémy ale dá se to pochopit a hlavně to krásně spojuje všechny části knihy ;)

Sixtínka
21.07.2022 3 z 5

Nič moc. Asi som mala príliš veľké očakávania. Nenaplnili sa. Miestami mi to prišlo príliš rozťahané a také nemastné-neslané, občas dokonca až neskutočne nudné. Videla som aj film - hoci by som ani ten neohodnotila plným počtom hviezd, možno tiež len troma, aspoň človek jeho pozeraním zabil len dve hodiny, takže mu ten čas nebolo až tak ľúto.

patricia8137
18.07.2022 5 z 5

Tento autobiografický román pre ženy je mojou prvou prečítanou knihou od autorky. Ako sa uvádza už v anotácii, kniha je rozdelená na tri časti: Taliansko, India a Indonézia, ktoré obsahujú presne 36 príbehov. Prvú časť som zhltla ako malinu, páčilo sa mi hlavne rozprávanie v prvej osobe, krátke kapitoly a príjemný, jednoduchý a bezprostredný štýl autorkinho písania, ktorý bol navyše aj dobre a ľahko čitateľný. Na druhú stranu, do čítania druhej časti som sa miestami musela nútiť, ale tretia časť sa mi čítala už oveľa lepšie. Páčilo sa mi, ako autorka knihu napísala s ľahkosťou a nevtieravým humorom a ponúkla mi aj niekoľko hĺbavých myšlienok. Tak krásne a detailne opísala atmosféru Talianska, Indie aj Indonézie, svojim štýlom písania ma autorka dokázala vtiahnuť do deja, dokázala som sa vcítiť do jej situácie, prežiť s ňou každý pocit, myšlienku (okrem druhej časti, keďže hľadanie zbožnosti nie je moja parketa). Vďaka tejto knihe som si nielen oddýchla a zasmiala sa, ale zamyslela som sa aj nad mnohými vecami, ktoré by mohli zmeniť môj pohľad na život. Túto knihu odporúčam všetkým čitateľom, ktorí chcú prežiť príjemný a oddychový príbeh a ktorí Vám okrem toho aj vyčarí úsmev na tvári.

fidji
06.07.2022 2 z 5

Trochu zdlouhavé rachání ve stále stejných pocitech - vztahy, mit děti nemít děti, atd. Toho jidla v Italii zas tak moc popsano nebylo. Libila se mi Indie a kamarád z Texasu. A Indonesie... cestování s románkem navrch a spousta prima přátel...bylo to už trichu dlouhé. Občas zajímavé myšlenky.

gabriela3565
06.05.2022 2 z 5

Asi nejsem typická cílovka, ta postava mě prostě nebavila. A když vás nebaví hlavní protagonistka, její přemítání o víře a životě vás už tuplem nenadchne. Knížku jsem dostala, bohužel jsem ji poslala zase dál…

Štítky knihy

láska meditace cestování rozvoj osobnosti, osobní rozvoj

Autorovy další knížky

Elizabeth Gilbert
americká, 1969
2007  73%Jíst, meditovat, milovat
2014  81%Podpis všech věcí
2016  78%Velké kouzlo
2011  67%V dobrém i ve zlém
2021  70%Město dívek

Kniha Jíst, meditovat, milovat je v

Právě čtených43x
Přečtených1 477x
Čtenářské výzvě232x
Doporučených73x
Knihotéce460x
Chystám se číst399x
Chci si koupit71x
dalších seznamech14x