Jezábel

Jezábel https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/172043/bmid_jezabel-CbO-172043.jpg 4 28 14

Její jméno je věhlasné. Její odvaha mimořádná. Její příběh pozoruhodný. Stala se symbolem ženské špatnosti… Jezábel, mladé tyrské princezně, je souzeno provdat se za izraelského krále Achaba. Plná odhodlání rozhodovat o vlastním životě se však potají zaplete s Jehúem, judským princem, který přijel ke dvoru na návštěvu. Léta plynou a Jehú, neschopen zapomenout na lásku k Jezábel, je čím dál zatrpklejší a nepříjemnější. Nezná však Jezábelino největší tajemství – že je otcem jejího nejstaršího syna Achazjáše, dědice izraelského trůnu. Královo zdraví se zhoršuje a Jezábel postupně přebírá vládu nad Izraelem. Ale v zemi se šíří nenávist k ní, rozdmýchávaná prorokem Eliášem a jeho pomocníkem, obávaným Elíšou. Zatímco spolu plánují její pád, musí se Jezábel potýkat s nesnázemi a svádět těžký boj za svou víru. Na panoramatickém pozadí Svaté země se odehrává impozantní příběh jedné z nejodvážnějších a nejkontroverznějších žen všech dob.... celý text

Literatura světová Pro ženy Historické romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

Jezebel , 2012


více info...

Přidat komentář

Emik87
17.02.2024 2 z 5

Musela jsem se téměř donutit, abych knížku dočetla. Vůbec jsem se nedokázala začíst. Příběh mi přišel takový umělý a nepravděpodobný.

Verkolka
14.11.2021 3 z 5

Román to byl krásný, ale příběh je upravený oproti historickému faktu, ale to nechme stranou... i tak by mohl být víc dotažen popis jak místa, tak situace... je to škoda, dost to tuhle knížku ošidilo


viki77
14.11.2021 5 z 5

Hezký příběh i když dosti upravený než jak historie Jezábel vystihuje,ale román je to krásný doporučuji

666Jitka
11.11.2020 4 z 5

Kniha se dobře četla a ihned mě vtáhla do děje. Autorka podle mého názoru Jezábel do značné míry zidealizovala a udělala z ní úplně jinou postavu než tu, kterou nám předkládá historie a starý zákon. Na druhou stranu víme, že historii píší vítězové, takže si osobně myslím, že pravda bude asi někde uprostřed. Jezábel byla určitě trnem v oku prorokům a kněžím jediného boha, zvlášť, když se vůbec netajila tím, že uctívá bohy své domoviny. Myslím, že také její politický a obecný vliv byl velký a to v té době v těchto krajích nebylo obvyklé. Z těchto i dalších důvodů si myslím, že tenkrát, stejně jako dnes, posloužila dobře diskreditace a pomluvy jedince, kterého chceme zničit. Dále se však také říká "na každém šprochu, pravdu trochu", a proto se domnívám, že ve svém životě asi provedla též plno špatných věcí, a protože byla dominantní a rozhodně nebyla žádná světice, šla si tvrdě za svým. Jsou to však jenom dohady a dnes už asi jenom těžko zjistíme pravdu o tom, jestli se jméno Jezábel stalo synonymem pro ženskou špatnost a marnivost právem.

Malinali
20.01.2019 5 z 5

Příběh mě pohltil... Čtivé, napínavé... Smutné. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, i když některé události neodpovídají historické skutečnosti a jsou překroucené, knihu doporučuji.

kleous
24.10.2016 5 z 5

nádherný příběh který se četl sám, lehčí čtení ale poutavě sepsané a opravdu se čte samo

IŠ
03.08.2016 3 z 5

Když se řekne historický román, tak mě napadne Lion Feuchtwanger a jeho Židovská válka. Jezebel se jako historický román pouze tváří. Je to román, který čerpá z biblického příběhu a i když staví na některých historických skutečnostech a v příběhu ožívají skutečné postavy, autorka nepracuje s fakty, ale s příběhem si volně pohrává. Ono to asi není nic proti ničemu...pokud vám to nevadí. Mně to vadí. Mám problém přijmout Jezebel jako pohanskou dobrosrdečnou královnu, která věrna Achabovi pečuje o své děti a v době jeho nemoci mu s vládnutím pouze dočasně a bez jakýchkoli ambicí vypomáhá. I když se mi kniha dobře četla a ke konci měla opravdu spád, neuměla jsem se odpoutat od skutečnosti, jak je celý příběh o Jezebel popsán v knize a jak jiné a rozdílné informace o tomto historickém období, nejen o Jezebel, ale také o Eliášovi a ostatních postavách, jsem načerpala z jiných zdrojů. Neustále jsem při četbě tyto skutečnosti poměřovala a místo, abych si knihu užila, v některých případech jsem se dostávala do určitého napětí. Takže jestli si chcete přečíst historický román... přečtěte si Feuchtwangera.

Dani3
27.07.2016 4 z 5

Příběh o odhodlání, střetu dvou odlišných náboženství, ale také o lásce, posedlosti a zradě.

I když příběh o Jezábel není tak strhující a emotivní jako ten o Dalile, tak se mi líbil a velmi jsem si ho užila. Kniha má zajímavou obálku, dobře se čte a děj je poměrně svižný. Autorka neztrácí čas se zbytečnými popisy historických událostí, ale přitom čtenáři dopřeje dostatek informací, aby získal dostatečný přehled.

Vendelín2000
26.05.2015 4 z 5

Krásně napsaný dojemný příběh známé biblické postavy :)

Romaine
06.09.2014 4 z 5

Knihu jsem dlouho odkládala. Nakonec mi její přečtení trvalo čistého času tak půl dne. Čím déle jsem četla, tím míň jsem ji chtěla odložit. Člověk tuší stále víc kam příběh směřuje, ale stejně dokud si to nepřečte, tak tomu nechce věřit. Příběh se mi líbil. Výborně napsaný je i epilog.

jindrusa
13.03.2014 5 z 5

Strhující příběh, nemoha jsem se odtrhnout.

Mrfta
07.03.2014 1 z 5

no nic moc, jsem ráda že jsem to konečně dočetla

luckach
17.02.2014 2 z 5

Kniha je velmi čtivá, dvě hvězdy dávám zcela ze subjektivního hlediska, protože se neumím povznést nad biblický příběh, ve kterém je Jezábel představena jinak - ale je to pouze můj problém. Kdyby tam nebyl ten biblický podtext hodnotím velice vysoce. Přece jen jsem asi trochu ovlivněna Halterem nebo Riversovou, kteří si vybírají velice podobná témata, jen trochu reálněji ;-)

Henriette
03.11.2013 3 z 5

Váhám, zda dát 3, nebo 4 hvězdy. Je to tak 3 a půl. Zajímavé téma, obdivuhodná žena, kniha je velmi dobře napsaná. Děj plyne svižně a dialogy jsou vždy dobře vložené. Přesto... chybělo mi tam napětí, taková ta přidaná hodnota, co nutí čtenáře číst dál a dál, nestrhlo mě to. Zkrátka velmi dobře napsaný historický příběh vystavěný na biblickém tématu.

Štítky knihy

příběhy Bible Svatá země biblické postavy

Autorovy další knížky

2013  76%Jezábel
2013  88%Dalila

Kniha Jezábel je v

Přečtených44x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených3x
Knihotéce19x
Chystám se číst23x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x