Jestli zůstanu

Jestli zůstanu https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74704/bmid_jestli-zustanu-iXv-74704.jpg 4 1630 351

Sedmnáctiletá Mia, talentovaná cellistka, jede s celou svou rodinou na výlet, když do nich narazí auto. Mia se vzbudí a nic necítí, jen vidí své mrtvé rodiče – a nakonec samu sebe. Její tělo je v kómatu, ale ona sama může vidět a slyšet vše, co se kolem děje. Skrze její vzpomínky pomalu odkrýváme její dětství, poznáváme její rodinu i jejího kluka Adama, se kterým sdílela lásku k hudbě. Pohnutý příběh citlivě mapuje duši dospívající dívky, která je nakonec postavena před těžké rozhodnutí – odejít, anebo zůstat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

If I Stay , 2009


více info...

Přidat komentář

Nathally
06.11.2023 4 z 5

Odpočinková knížka, která se mi líbila. Není to nic extra, ale bylo to hezké a dojemné.

Karola050716
19.04.2023 2 z 5

Asi výjimečně pro mě bude film lepší než kniha, v textu se to občas hodně táhlo a i když jde o knížku krátkou, nějaká redukce by textu ještě prospěla.


Dean Winchester
10.04.2023 2 z 5

Kniha od začátku do konce předvídatelná, nic nepřekvapilo, myšlenky vázly. Příběh zajímavý, nápad fajn, ale zbytečně přitažené za vlasy. Postavy neprokreslené, bez vývoje, popis chabý a povrchní, myšlenkové pochody hlavní postavy bez vysvětlení, velké zvraty v názoru bez většího důvodu (či autorkou nepromyšlené, neprokreslené).
Druhý díl zkusím jen proto, že ho mám doma.
Za první díl 2/5

dominika55104
09.02.2023 5 z 5

Určitě doporučuji i film. Je docela fajn.

Elena_Dark
02.10.2022 5 z 5

Tahle kniha mi vzala dech. Jinak to ani popsat nejde...Kolik se toho opravdu za jeden pouhý den, i když co den, za pouhou chvíli může stát? Šokující, opravdu šokující. Příběh byl dojemný a hluboce procítěný..obyčejná slečna, obyčejná cellistka a během minuty je pro ní všechno jinak..V téhle situaci už jí bohužel ani hudba nezachránila..

malýčtenář
08.09.2022 2 z 5

(SPOILER) Asi jsem čekala něco víc, přesto jsem knihu nakonec přečetla. Dojemný příběh dívky, která po havárii existuje jaksi mimo tělo. Její vzpomínání na minulý život je prostoupen Její láskou k hudbě. Možná se ke knize ještě vrátím.

Malýmedvěd
07.09.2022 3 z 5

Dobrá knížka pro dospívající. Krátké, jasné, zajímavý nosný příběh, procítěné a až emotivní. Hodně je to o lásce, ale i dilematu a o rozhodování mezi vztahem a muzikou. Hezky popsané všechny ty záludnosti okolo vztahů, o chování k rodině, ke kamarádům. Dceři to s radostí doporučím.

Petrasim
23.07.2022 2 z 5

Kniha nebyla špatná, ale asi bych ji dost zkrátila.

Magickýbaobab
21.07.2022 2 z 5

(SPOILER) Tuhle knihu jsem poprvé četla jako malá a ještě teď si pamatuju, jak mě nadchla. Přeci jen vážná hudba není zas tak časté téma v literatuře pro mládež (nebo aspoň nebývala, teď už je to trochu lepší). Nyní jsem ji prolétla znovu jako dospělá a je pravda, že to je taková limonáda s pár dobrými myšlenkami. Ale stejně bych ji doporučila, hlavně jako kontrast k filmu, který mi přišel neuvěřitelně trapný (až na postavu Adama, která byla velmi věrná předloze). Rodiče v knize byli neuvěřitelní sympaťáci a postavy mi na tak krátkou knihu přišly i docela pěkně propracované. Jediné, co mě naprosto praštilo do očí byla velmi častá obliba autorů strkat jakoukoli tuctovou postavu na nejvybranější školu v té které zemi (viz. Rory z Gilmorových děvčat - Harvard, tady pro změnu opěvovaný 'Džuliárd'). Kdy už lidi pochopí, že jde o SKUTEČNĚ VÝBĚROVÉ instituce a dvě hodiny denně a sem tam nějaká hodina na to opravdu nestačí? Každopádně pro určenou věkovou skupinu - pecka...

E.T.007
12.05.2022 4 z 5

Dojímavý príbeh, ktorý človeka prinúti zamyslieť sa nad tým, čo je v živote skutočne dôležité.

Lidska_ctecka
26.04.2022 2 z 5

Drahouškové,
k této knize mě dovedl film, který se mi moc líbil. Téma hudby je mi blízké, proto jsem se rozhodla si přečíst i knihu a doufala jsem, že mi to přinese nový pohled. Příběh je povedený. Jenomže je popsaný stejně jako ve filmu. Vyskytly se i scény, u kterých se mi filmové zpracování líbilo víc - někdy mi přišlo, že je scéna popisována moc podrobně a někdy, že naopak něco podstatného chybí.
Pokud jste viděli film, doporučuji první díl přeskočit a přečíst si rovnou pokračování, které se mi líbilo víc...

aninaji
06.02.2022 3 z 5

Příběh o tom, zda být, či nebýt. Moc mě bavila retrospektiva, ve které Mia vypráví o svých velkých láskách - hudbě a Adamovi, a hlavně o své rodině. To, jak se měli všichni rádi a jakým způsobem jejich život změnilo pár vteřin, mi nejednou vehnalo slzy do očí.
Dějová linka ze současnosti mě ale neoslovila. Možná je to tím, že jsem podle anotace čekala něco jiného...Překvapuje mě, že existuje film. Až tak výjimečný příběh to opravdu není.

Bellsinka
27.09.2021 5 z 5

Knihu mám moc ráda, je čtivá, smutná, citlivá a tom že se život může změnit z minuty na minutu .. Doporučuji!
Filmové zpracování se mi také líbilo.. Ale kniha jr kniha..

Lejčís
08.07.2021 5 z 5

Tuto knihu jsem četla během těžkého životního období a i když je velmi smutná, pomohla mi. Ten příběh pro mě znamená tak moc, že je těžké to vyjádřit. Ukazuje, že život se může změnit doslova během pár vteřin. V jednom momentu si myslíte, že víte, o co se teď ve Vašem životě jedná, ve druhém je však úplně všechno jinak, všechny Vaše starosti jsou najednou bezvýznamné a Vy stojíte před rozhodnutím, které ovlivní nejen Váš život. Ale vždy stojí za to žít a jít dál :)

Velmi doporučuji taky film, který je za mě jednou z nejlepších adaptací, jaké jsem viděla. Knižní verzi to ještě vylepšilo :)

Tialexa
21.04.2021 5 z 5

Nejprve jsem viděla film, který se mi moc líbil a tak jsem se rozhodla přečíst knihu. Kniha se líbila o dost více nežli film. Doporučuji.

Ana72154
20.01.2021 3 z 5

Kniha se mi líbila, ale dělal mi problém přechod mezi minulostí a přítomnosti a některé vzpomínky mi přišli nezajímavé a zbytečné.

Bebe2004
17.01.2021 5 z 5

Knížku jsem si přečetla po zhlédnutí filmu. Obě zpracování se mi moc líbily, a to i přesto, že to bylo velmi odlišné. Příběh se četl hezky a rychle, děj plynul, postavy byly příjemné. Moc se mi líbily vzpomínky z minulosti. Moc se těším na další díl.

Knihomolka97
13.01.2021 3 z 5

Kdysi jsem viděla filmové zpracování, které se mi líbilo a konečně jsem se také dostala ke knize. Film si teda pamatuju jen matně, takže nebudu srovnávat.
Líbilo se mi střídání minulosti s přítomností. Četlo se to dobře, kniha je tenounká, takže jsem měla přečteno za chvilku. Mia mi byla velmi sympatická a bylo mi jí strašně líto. Slzám jsem se neubránila. Těžko si představit být v její situaci. :(
Byly tam ale momenty (vzpomínky), které mi přišly nezajímavé a moc mě nebavily, raději bych uvítala a ocenila víc částí s Adamem.
Na další díl jsem každopádně hodně hodně zvědavá.
3,5⭐/5

Ajda300
11.10.2020 5 z 5

Vážně skvělá kniha; je vlastně s podivem že jsem na ni nenarazila dříve. Pro mě totiž naprosto neznámá kniha, která ani neměla šanci mě nalákat upoutávkami a natrefila jsem na ni spíše náhodou. Vážně úžasný. Doporučuju.

HockeyGirl
19.09.2020 5 z 5

Zůstaň se mnou jsem poprvé viděla jako film. A viděla jsem ho několikrát, protože se mi moc líbil a vždycky jsem měla slzy na krajíčku. A pak jsem se dozvěděla, že existuje i knížka. Chtěla jsem si ji původně půjčit v knihovně, ale spíš čtu vlastní knížky, které jsem si koupila anebo dostala a pak bych teprve chodila do knihovny. Když jsem nedávno objednávala knížky jako dárky pro rodinu, objednala jsem si pro sebe i Zůstaň se mnou. Knížka je opravdu hodně autentická jako film, jen je tam víc popsaný čas, když je Mia v nemocnici. Jinak je knížka s filmem hodně stejná. Navíc není tak tlustá, takže jsem ji měla přečtenou za pár dní. Dávám určitě 5*, protože se mi četla skvěle a navíc se mi líbí příběh Mii a její rodiny. Smutný, dojemný, ale i pěkný příběh.