Jestli chceš

Jestli chceš https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280269/bmid_jestli-chces-Pwe-280269.jpg 3 83 27

Čtyřicátník Roar narazí při kondičním běhu v lese na osmatřicetiletou ženu, která se stejně jako on ztratila. Je říjen, dvojici zaskočí brzký soumrak a oba běžci jsou nakonec nuceni strávit v lese mnohem víc času, než chtěli. Roar mezitím vyslechne ženin životní příběh. A zatímco ona vypráví o svých láskách i prohrách, oba se ve sledu tragikomických situací snaží vymotat z lesa a vlastně zachránit holý život. Čtenář nakonec překvapeně zjišťuje, že mají společného víc, než se na první pohled zdá. Nabídne jim společná cesta z lesa i východisko z osamění?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Paseka
Originální název:

Hvis det er , 2014


více info...

Přidat komentář

Marmarek
21.02.2024 3 z 5

Na dně bylo lepší.

L.K.
29.10.2023 5 z 5

Mně se tahle kniha moc líbila. Umím si ji představit jako třeba jednu ze tří delších povídek v jednom souboru. Hned bych se pustila do dalšího příběhu. Naprosto mi sedl autorčin smysl pro detail, atmosféru, jemné pointy a smysl pro humor. Jazyková preciznost i přesně odměřené věty, slova - nic nepřebývá, nic nechybí. Dokonalé!


Jája92
11.06.2023 3 z 5

Velmi kraťoučké kapitoly o dvou lidech, kteří zabloudí v lese. Střídá se vyprávění muže a ženy, o jejich životě, obzvláště hrdinky.
Kniha přečtená za chviličku, ale k hrdinům jsem si nedokázala vytvořit žádný vztah a vlastně mi tato kniha nic nepřinesla. Nejspíš nejsem cílovým čtenářem. Ale rozhodně knihu nepovažuji za brak.

StephenKingje
01.09.2022 4 z 5

Trochu jsem si při čtení musel vzpomenout na hned dva české autory, Jana Balabána a Jaroslava Rudiše. „Jestli chceš” sice neobsahuje ani onen zvláštní Rudišův humor, ani Balabánovu krutou poetiku; ale existenciální agónie tady je stejně až až. Přesto však Helle Helle nikdy není emočně jednoznačná: Ona melancholie nepramení z jakéhosi vyjímečně tragického příběhu či vyjímečně pesimistického stylu. Vlastně bych řekl, že opak je pravdou. Smutek „Jestli chceš” je způsoben všedností a zbytečností celého příběhu; ze strohosti a apatičnosti vyprávění. Z faktu, že ať už příběh skončí jakkoliv, nic se vlastně nestane. Je to syrové, pomalé a částmi skoro nepříjemné čtení. Ale nemohu tvrdit, že bych si jej neužil. Možná je to kniha tak nějak o ničem; či možná je to kniha tak nějak o všem.

huhuhu
02.05.2022 4 z 5

Mně se to líbilo. Rozsahem drobná próza, kterou přečtete za jedno odpoledne, ale jak je u autorky zvykem, to podstatné se odehrává mezi řádky... Bloudění muže a ženy v (dánském!) lese je metaforou jejich životů, které jsou podobně zmatené, marné a osamělé a každá banální příhoda může v jejich očích přerůst v děsivý horor, ve kterém jde o život.

knihovna1
18.09.2020 3 z 5

Ano kniha Na dně mě velmi namlsala a zatoužila jsem si přečíst od autorky další knihy. Na tuto jsem se těšila a trošku mě zklamala. Čekala jsem něco jiného, ale nevadí. Kniha se čte dobře, svižně a nechává vás v trochu i v napětí či záhadě, jak to dopadne. Četla jsem ještě od autorky Tohle jsem měla napsat v přítomném čase. To je zas úplně něco jiného, spíš pro mladé.

Dagmar76
06.08.2020 2 z 5

Po slušném začátku se kniha rozplynula do ztracena. Netuším, co autorka chtěla tímto příběhem říci. Strohé věty mi nevadily, naopak. Od autorky jsem četla mnohem lepší knihu Na dně.

sgjoli
18.07.2019 3 z 5

Rozhodně to byla zajímavá zkušenost a zajímavý příběh, ale asi jsem čekala trochu více. Knihu hodnotím průměrně - nejvíc mne nakonec bavil ten úsporný styl. Kniha je zdánlivě o ničem, ale jen na první pohled, člověk musí hledat více mezi řádky a více nad knihou přemýšlet. Základním tématem knihy je marnost života a jak někdy nakládáme se životem úplně nesmyslně a marníme svůj čas hloupostmi a věcmi, které nás nenaplňují. Ale asi jsem čekala, že mne kniha víc zasáhne, což se bohužel nestalo. Takže 3 hvězdy - na jedno přečtení proč ne, ale víc se k tomuto příběhu vracet nebudu.

Madluska
25.03.2019 2 z 5

Tak tohle bylo dost mimo mě...

Jizi
28.01.2019 4 z 5

O Helle Helle všichni, kdo ji čtou rádi, tvrdí, že její knihy se nenacházejí v potištěném prostoru, ale v tom prázdném, jenž jej obklopuje.
A mají pravdu, tihle lidé.
Nebo alespoň já to tak vidím. A Helle Helle mě začíná skutečně bavit.
Já v "Jestli chceš" v prostoru kolem písmen nacházím dva lidi vytržené z běžnosti, ztracené na v zásadě běžném a fádním místě při běžné a fádní činnosti. Mobil nefunguje (nikdo tě neslyší, i když mluvíš), navzdory veškerým snahám se motají v kruhu a podezřele brzy se setmí (to snad není potřeba jakkoliv interpretovat). Drobné bolesti a diskomfort je popisován (záměrně) zveličeně - z puchýře se hroutíme, když dvě hodiny nejíme a nepijeme, umíráme žízní a hlady a když najdeme vodu v lese, málem nás to zabije.
O nás samých toho neříkáme moc a moc o sobě raději ani nepřemýšlíme (on v ich formě zůstává naprosto neznámou osobou), spíše se s gustem noříme do životů druhých (ona v er-formě předestře celý svůj dospělý život), chceme znát detaily, ponižující podrobnosti, vnitřní strasti a bolesti - a je to pro nás podstatnější, než to, jak se dotyčná jmenuje nebo kdo vlastně je. Doba voyerská.

kuky921
06.01.2019 3 z 5

Setkání dvou lidí, kteří se dostanou úplně mimo civilizaci a mají možnost se zaměřit na svůj dosavadní život.

puml
16.03.2018 3 z 5

Jestli chceš není vyloženě špatný román. Zápletka, kdy dva neznámí lidé zabloudí v lese a jsou tak vystaveni neznámému prostředí je dobrá, včetně počínajícího a rodícího se vztahu. Ale víc jak polovina knihy se točí kolem minulosti hlavních prtagonistů, hlavně teda protagonistky. A to je škoda, protože tam nic nečeká. Závěr je ale dobrý a je tam pár momentů, který mi připadaly něčím až nepříjemně důvěrný.

Kdo má rád takový ty všeobecný kavárenský potlachy a víření prachu, tak knihu ocení, ale jinak, řečeno s klasikem, je to "mnoho povyku pro nic". Autorka ale umí psát o ničem, o tom žádná.

salamandrina
04.11.2017 1 z 5

absolutně o ničem...

GreenMagritte
30.10.2017 2 z 5

První setkání s autorkou a spíše zklamání . Do čtení jsem se musela nutit, dojem to žádný nezanechalo. Mám ráda minimalismus, ale čekala jsem něco víc. Anotace zajímavá, což se o samotném příběhu říct nedalo...

Sorrow
18.10.2017 3 z 5

Já vlastně vůbec nevím, co si o knize myslet, natož, jak ji hodnotit. Rozhodně musím říct, že mě zaujal styl, který je v záplavě sice krásných, ale občas trochu zdlouhavých slohů příjemným osvěžením. Co se týče děje a samotné pointy mám pocit, že mi někde proklouzly...Anebo tam vůbec být nemají?? :) Shrnuto podtrženo je Jestli chceš jedním z nejpodivnějších děl, s jakými jsem se kdy setkala. To ale rozhodně není myšleno jako výtka :)

TomTomis
17.06.2017 2 z 5

Knihou jsem prolétl jako blesk a zanechala ve mně---- skoro nic. Jen jakýsi pocit lesa, bloudění a ohlížení se zpět do minulosti dvou hlavních postav. Střípky. Pokud bychom vyhodili z knihy vše, co se odehrává mimo les ( v ohlížení zpět) , zřejmě by kniha měla ještě méně stránek. Pokud chtěla autorka skrýt do knihy nějakou hlubokou myšlenku, zřejmě jsem ji neodhalil. Snad jen zamyšlení nad názvem a závěrečnou scénou...Kdo ví.

eromu
06.02.2017 2 z 5

Ano, je to Helle Helle, takže všechno důležité je skryto mezi řádky a v ději se nic neděje. Jenže ta anotace vypadala tak lákavě, a já mezi těmi řádky nic nenašla. Po chvíli očekávání, nastala chvíle zklamání.

kitja
05.01.2017 2 z 5

Anotace mne bavila. Těšil jsem se na zajímavé fobrodružství a nečekané situace, prvních pár kapitol skvěle vtáhlo do děje a pak čtete stovku stránek, čekáte co z toho bude a ono nic a to ve všech významech. Ale aspoň je to napsané lehce a čtivě.

Astonius
29.11.2016 2 z 5

Asi neumím číst dostatečně mezi řádky nebo mne příliš nezajímaly plky o marných životech hlavních hrdinů, kteří se ztratili v lese - byla jsem prostě ráda, že je kniha krátká a už brzy přijde konec. A když mluvím o konci, tak ten proběhne prostě tak, že uprostřed příběhu přijde střih, jako by někdo vytrhl poslední kapitolu a knihu vydal bez ní - pointu jsem v tomto díle nějak nenašla. Vzhledem k anotaci jsem si slibovala trochu jiný příběh, než který mi byl posléze nabídnut - zřejmě trochu méně "umělecký" a unylý, trochu více dobrodružný, uvěřitelnější, emočnější.

marrrsch
24.08.2016 5 z 5

Při čtení příběhů Helle Helle musí bejt člověk potichu, aby nic nepřeslechl. Možná tohle není její nejlepší knížka, ale já to posoudit neumím, protože jí nehorázně nadržuju. Ona totiž přesně vystihuje mou životní zkušenost, že nejhezčí i nejhorší věci v životě se odehrávaj odporně všedně. Zvony nebijou, hromy neburácej.

Štítky knihy

dánská literatura

Autorovy další knížky

Helle Helle (p)
dánská, 1965
2017  66%Tohle jsem měla napsat v přítomném čase
2021  61%Ony
2016  62%Jestli chceš
2012  73%Na dně
2008  72%Ženy bez mužů

Kniha Jestli chceš je v

Právě čtených1x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených2x
Knihotéce22x
Chystám se číst47x
Chci si koupit12x
dalších seznamech2x