Jednadevadesátníci - Skutečný příběh dobrých vojáků 91. regimentu

Jednadevadesátníci - Skutečný příběh dobrých vojáků 91. regimentu https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397067/bmid_jednadevadesatnici-6DT-397067.jpg 5 5 1

Českobudějovický 91. pěší pluk patří mezi nejznámější útvary bývalé rakousko-uherské armády. Ne však díky svým skutečným zásluhám a válečné historii, ale díky spisovateli Jaroslavu Haškovi, který do kulis pluku zasadil příběh o dobrém vojáku Švejkovi. Tím byla zcela odsunuta do pozadí sláva, ale také utrpení a oběť našich jihočeských předků. Až nyní po sto letech vyvstává ze zapomenutí neuvěřitelný příběh jednadevadesátníků – zelených ďáblů italské fronty. Na 5000 z nich se nikdy nevrátilo ke svým rodinám a zůstalo na hřbitůvcích bojišť v Srbsku, Karpatech, Haliči, Julských Alpách a na Krasu. Tato kniha si klade za úkol navrátit synům Šumavy úctu jejich potomků a připomenout mnohé osudy dosud ukrývané jen za jmény na pomnících padlých.... celý text

Přidat komentář

Boby17
07.02.2021 5 z 5

Děkuji panu Cíglbauerovi za perfektně odvedenou práci. Dějiny českobudějovického IR 91 v období první světové války i poválečných bojů v Sudetech a na Slovensku byly vypracovány opravdu pečlivě a s velkým zaujetím. Použitím archivních materiálů s propojením deníků přímých účastníků událostí se podařilo vytvořit plastický obraz válečných událostí, hrdinství našich vojáků před nepřítelem i jejich nesmírného strádání. Spousty fotografií, map a situačních náčrtů přibližují bojovou cestu příslušníků pluku válkou, která doopravdy otřásla samými kořeny evropské civilizace. Je to kniha, která jednoznačně splňuje 18. úkol ČV 2021 - prostředí, ve kterém bych se nechtěl ocitnout.
Velmi mě zasáhla popisovaná příhoda, která se stala při budování skalní kaverny pro ukrytí našich vojáků (str. 284): ".. strašný osud stihl 12. září 1916 svobodníka Sovu od naší setniny, který při odstřelování většího počtu ran na kótě 144 předčasně se přiblížil k nevybuchlé ještě patroně a byl opožděně explodujícím nábojem plně zasažen, takže přišel o obě oči, obě ruce a jednu nohu. Nicméně zůstal jako hrozný invalida na živu..."
V knížce jsem jsem si všimnul jediné chybky, a to na str. 332 v čísle vysokomýtského pěšího pluku - správně má být IR 98.
Dávám všech pět hvězd, ale tahle knížka si jich zaslouží ještě více! Kéž by takovým způsobem byla brzy zpracována také historie IR 8 a LIR 14 z Brna.