Jedlé rostliny z přírody
Dagmar Lánská
když nelze popřít, že šlechtěné odrůdy zeleniny a ovoce jsou vzhledově lákavější, chutnější a dosažitelnější, stále roste počet zájemců o využití planých rostlin k přípravě pokrmů. Jako přírodní produkty, často s vyšším obsahem vitamínů nežli kulturní odrůdy, mívají i více nerostných látek, bohatou paletu stopových prvků a dalších specifických látek s vysokou biologickou účinností a mnohdy i léčebným účinkem. V knize jsou kromě popisu, výskytu a využití jednotlivých druhů jedlých rostlin i recepty na jídla vhodná pro běžné i slavnostnější příležitosti. ... celý text
Přidat komentář
Není špatné mít tuto knihu v knihovně. Člověk si s ní víceméně může být jist, že i kdyby na chleba nebylo, hlady neumře ;-) . Ocenil bych ale větší rozsah, vím z jiných publikací i vlastních zkušeností, že jedlých rostlin je v naší přírodě mnohem mnohem více. Také ilustrace už jsem viděl hezčí a hlavně přesnější (viz třeba Větvičkovy Stromy a keře, které jsem četl nedávno). Velkým bonusem knihy jsou ale kulinářské recepty téměř u každé z popsaných rostlinek.
Tato kniha je moc fajn, každou chvíli jsem v ní listovala a konzultovala s ní postřehy z přírody.
Jediné mínus - byla půjčená z knihovny.
Autorovy další knížky
1990 | Plané rostliny v kuchyni |
2006 | Jedlé rostliny z přírody |
1994 | Koření pro každé vaření |
1987 | Z lesa i ze zahrady od jara do zimy |
1970 | Rok na naší zahrádce |
Kniha Jedlé rostliny z přírody je v
Právě čtených | 1x |
Přečtených | 8x |
Doporučených | 1x |
Knihotéce | 12x |
Chystám se číst | 20x |
Chci si koupit | 21x |
dalších seznamech | 4x |
Tuhle knihu jsem poprvé četla před spoustou let, stále z ní mám okopírované stránky a vypsané recepty. Jedlé rostliny mě lákají už od dětství, kdy jsem vyhrabávala kořeny zvonečníku a fermentovala maliníkové listí. Když teď jeden z potomků v rámci výuky historie zatoužil zkoumat pravěká jídla, sáhla jsem znovu k osvědčenému zdroji informací.