Janovice nikdy více, lepší kouli do palice! - Taková byla vojna za Husáka

Janovice nikdy více, lepší kouli do palice! - Taková byla vojna za Husáka https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/126868/janovice-nikdy-vice-lepsi-kouli-do-palice-takova-byla-vojna-za-husaka-126868.jpg 4 23 6

Humoristický vzpomínkový román českého novináře a spisovatele mapující roky 1984 a 1985, kdy autor sloužil u nechvalně známého motostřeleckého pluku v Janovicích nad Úhlavou jako velitel čety na průzkumné rotě. Miloslav Lubas líčí zážitky svobodníka absolventa, který mimo jiné cvičil vojenskou skladbu na spartakiádní přehlídce na Letenské pláni. Kniha evokuje svět Černých baronů, natvrdlých velitelů, děsivé ztráty času, ale také pocit sounáležitosti na konci husákovské éry.... celý text

Přidat komentář

Pepe40
18.11.2016 5 z 5

Skvělá kniha, už jenom z pohledu vojína, co trávil vojnu na stejném "buzeráku" v Janovicích nad Úhlavou. Osobně jsem jí přečetl jedním dechem, s přesnou představou jak to tenkrát bylo.

libor1401
30.08.2016

Velmi čtivá kniha, kterou jsem si s odstupem času rád přečetl. Na mnoha místech se člověk zasměje, ale podtext je zcela jistě pravdivý a moc k smích není. Já jsem sice měl proti popisovaným Janovicům vojnu typu "lázně" (navíc taky jako špagi), kde sice mazácká vojna byla, ale šikana s fyzickým násilím naštěstí ne. I tak to byl ale projebaný čas, pakárna a vymývání mozků pitomostma typu politické školení mužstva, nástěnky, imperialistická hrozba (příznačně jsme říkali "Neprojdou, když nepřijdou") apod. Je dobře, že je to za námi a naše děti to už nepotká a je také dobře že tuto dobu Absa popsal, i když kdo ji nezažil, úplně ji nemůže pochopit.


pobijecmuch
15.03.2016 3 z 5

Nevím co to bylo. Pokus následovat Švandrlíka, nebo opravdu soupis vlastních zážitků? Každopádně starší generace hlavně mužů si možná zavzpomínala, ale mladší už tomu nemůžou rozumět. Poměry v armádě byly opravdu hrozné, ale kdoví co naše děti napíšou o dnešní době. Třeba také budeme pro ně jen primitivové.

Ladinek
06.04.2015 3 z 5

Podle anotace ke knize jsem čekal nějaký ten humor a po této stránce jsem byl trochu zklamán. Nicméně jako pamětník oceňuji přesnost, s jakou jsou popsány poměry v tehdejší armádě.

Jack Bauer
26.02.2014 4 z 5

Vzpomínková pravdivá kniha z pakárny za Husáka. Vojnou se to nazvat nedalo, protože z vás vypatlané zelené gumy vojáka neudělali. Nechápal jsem, jak někdo bez mozku, s nulovou inteligencí může velet a vydávat nějaké rozkazy. Šikanu jsem nikdy nepochopil. Chápu ještě, když třeba 30 silnějších magorů šikanuje jednoho či dva slabší, ale nepochopím proč 30 zobáků dělalo voly jednomu či dvěma mazákům. Proč zobáci mazákům, zvlášť když jsou v přesile nerozbijí huby a vše si nechají líbit. Dva roky naprosto ztraceného života, které nedaly nikomu nic. O nějakém výcviku či bojových umění, přežití, strategii nemohla být ani řeč. Jen vymývání mozků PŠM, služby, později děsná nuda na bidle a čekání na civil. A mezi samýma pakama,mantákama, Maďarama, Lakatošama a šalenými východňáry. Od knihy jsem čekal trochu víc do hloubky problému šikany, tohle je z pohledu absy, který se měl relativně dobře. Samé vycházky, opušťáky, šikana či rozbíjení huby téměř žádné. Prostě měl dá se říct veget oproti vojákům bigošům, motostřelcům apod. Raději bych knihu od nějakého šikanovaného záklaďáka, který to tak tak přežil, něco drsnějšího. Grázlovi Karvayovi bylo nakonec odpuštěno 21 ostrých? A v Janovicích, prý nejhorší pakárně v zapádním okruhu!!! U nás v Kdyni (kousek od Janovic) se i těm slušným neodpustil ani jeden den basy a museli ho nasluhovat.

GliderMan
09.05.2013 4 z 5

Čtivá a zábavnou formou psaná kniha o zážitcích z roční vojny v polovině 80. let. Autor pravdivě popisuje špatné vztahy mezi zobáky, mazáky. Kdy nezáleželo na osobě samotné, ale jen na tom, za kolik to kdo má do civilu. Je zde nepřímo popsána i šikana zobáků. Pro mě možná až moc povrchně. Rád bych se dozvěděl, čeho všeho jsou lidé schopni, když mají možnost.

Štítky knihy

armáda vojáci základní vojenská služba, branná povinnost

Autorovy další knížky

Miloslav Lubas
česká, 1961
2012  73%Janovice nikdy více, lepší kouli do palice! - Taková byla vojna za Husáka
2006  0%Za dva sudy piva
2007  90%Bubla Bubla Bublanina
2017  95%Pepouchova řecká dovolená
2002  0%Průvodce mediálním hyenismem

Kniha Janovice nikdy více, lepší kouli do palice! - Taková byla vojna za Husáka je v

Přečtených26x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x