Jana

Jana https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43861/bmid_jana-jLT-43861.jpg 4 15 2

Povídka známého amerického dramatika a spisovatele o malé holčičce Janě, která měla ráda svou hebkou růžovou přikrývku, ale pak se s ní musela jednou rozloučit, protože byla malá a roztrhaná. Po čase si při pohledu na ni uvědomuje, jak vyrostla a jak zatím uběhl čas. Nebrání proto ptáku, který pokrývku nalezl na okně, a tahá z ní nitě na své hnízdo. Takto přinese ještě jednou užitek ptáku.... celý text

Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihy
Originální název:

Jane's Blanket , 1963


více info...

Přidat komentář

Čokoláda
13.10.2022 5 z 5

Velmi milý citlivý příběh.
Jak čas utíká, z dítěte je už větší děvčátko, které už lépe chápe, že věci, které doslouží, mohou ještě někomu naposled udělat radost a užitek.
Například Janiččina maličká oblíbená přikrývka z dětství už velkou dívenku nazahřeje, ale poslouží v hnízdě ptáčátkům, aby jim bylo příjemněji.

Medunkavera
02.05.2020 4 z 5

Jednou mi moje kamarádka svěřila, jak moc jí trápí, že o tuhle knížku přišla. Byla to její nejmilejší knížka z dětství. A.. všichni známe, jak lpíme na věcech, hračkách, nebo knihách z dětství, že? Alespoň já a moje kamarádka to tak máme.
Už je to pět let. Tenkrát jsme si telefonovaly a ona říká: "Víš.. je mi to tak strašně líto.."
A rozplakala se. No.. a já.. samozřejmě také, že? Což nechápu.. říkám si, co to se mnou je,
jsem snad nějaká postižená, nebo co, že když vidím někoho plakat, nebo ho slyším v telefonu, tak to prostě neudržím.
Kamarádce jsem nic neřekla a okamžitě začala knížku shánět. Nová se už koupit nedá,
ale poslalo mě to sem, na Databázi knih. Jenže když jsem chtěla knížku koupit, musela jsem se sem přihlásit. A od té doby jsem tady. (Nevím, jak jsem na to mohla zapomenout..)

Samozřejmě, že než jsem knížku kamarádce poslala, tak jsem si ji přečetla. Byla to jen chvilička, je to útlá knížka a moc milá.