Jan Zrzavý vzpomíná

Jan Zrzavý vzpomíná https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49524/jan-zrzavy-vzpomina-49524.jpg 5 33 13

heczek
heczek
03.02.2023 5 z 5

Knihu jsem si vychutnávala jako kousek výborného zákusku :-) Okouzlilo mě milé a poetické zpracování myšlenek a vzpomínek na dětství, dospělost, umění a cit k vlasti pana malíře. V neposlední řadě také jeho osobnost.. tajuplná s bohatým vnitřním světem, snová, s neopouštějící cílevědomostí a sebevědomím, však zároveň melancholická.. krásná!

Scarefish
Scarefish
28.12.2022 4 z 5

Útlá knížečka, která se dobře čte. Vlastní vzpomínky Jana Zrzavého na své mládí, rodiče, přátelé, studia a malířské začátky.


KnihovniceVěra
KnihovniceVěra
27.06.2020 3 z 5

Prostě osobní vzpomínky významného malíře, úvod k pochopení jeho díla, dosti kusé. Některé obrazy, o jejichž vzniku píše, nejsou v obrazových přílohách.

Pavelsosna
Pavelsosna
07.05.2020 5 z 5

Pěkná čtivá knížka, která mi pootevřela pohled na umělce jeho očima

aralka
aralka
24.04.2020 5 z 5

Kniha vydaná v roce mého narození o velké osobnosti českého malířství Janu Zrzavém, kde sám vypráví o svém dětství a mládí, o tom, co pro něj malířství a umění vůbec znamenalo, je nádherná! Přečetla jsem jedním dechem! vše doplněno fotografiemi členů jeho rodiny i některými z jeho nejznámějších obrazů a tajemnými kresbami...

vejnar
vejnar
22.04.2020 4 z 5

Pěkné, sociálně poetické vyprávění o tom, jak se z neduživého venkovského chlapce stal ryzí umělec za nesnadných podmínek.

"Musíš obrátit všechny své síly, svůj zájem a lásku jedině jen k svému umění a dosažení cíle. Vše ostatní musíš mu podřídit, prvé a poslední, nač myslíš, musí být obraz a zase jen obraz. Jsi-li povolaným k umění, poznáš, že všechny příhody tvého života, dobré i zlé, směřují k tomu, aby ses věnoval jedině jemu. Když všechno tě opustí a zklame, jediná láska ti zbude, umění, které okrašluje život a je jedinou věcí, pro niž lze litovat, že je nám jednou zemřít."

Lessana
Lessana
03.11.2018 4 z 5

Nemám v obľube čítať (či pozerať) životopisy. V neposlednom rade to bude aj tým, že ľudia, ktorých životopisy sa šíria (nech už je to v akejkoľvek forme), boli do značnej miery vyšinutí a ich život je tým, pochopiteľne, poznačený.
Ale autobiografické spomienky Jána Zrzavého do tejto "kategórie" nespadajú. Sú plné láskavého pohľadu na blízkych, milého humoru, vrúcneho citu k vlasti, úprimných výpovedí o maliarskych začiatkoch, múdrych poznámok o umení a živote vôbec. Všetko toto dokresľujú prílohy zobrazujúce reprodukcie umelca, ktoré podporujú nie nostalgické či sentimentálne spomínanie, lež obzretie sa dozadu, plné pochopenia a poznania.

HoneyBunny
HoneyBunny
24.01.2018 5 z 5

,,Kdoví kdyby nebylo toho šťastného roku v Přibyslavi, kdyby mě byl otec dál nutil do studií, nebyl bych možná už nikdy maloval."
Oh, jakou hrdost cítím ke svému rodnému městu:D

OHložek
OHložek
23.01.2018 5 z 5

Cesta na místa, kam jezdívám rád i pro inspiraci...Lesy a zvláštní lidé...

eliska2106
eliska2106
19.08.2017 5 z 5

"Za uměním jsem chodil do galerie SVUP v Rudolfinu. V oddělení renesance visel tehdy obraz svatého Františka ve skalách malovaný širokými tahy černé, bílé a hnědé, vypadal úplně moderně. Jakým omylem se dostal mezi staré mistry? Můj první El Greco!"

jarmik
jarmik
18.03.2017 5 z 5

Kniha je celkově krásná, každému ji vřele doporučuji. Škoda, že neznáme přesný příběh jejího vydání, patrně by byl též zajímavý. V každém případě si dnes těžko představíme, že podobná publikace by vyšla v nákladu 130 000 výtisků, jako tomu bylo v r. 1971.

Alilka
Alilka
13.10.2016 5 z 5

Knihu jsem četla mojí mamince, ostatně našla jsem jí v její knihovničce. Po prohlížení obrazových knížek měst a přírody Jižní Moravy to byla rozhodně dobrá volba. Mám ráda tvorbu Jana Zrzavého, hlavně jeho Kleopatru. Proto mě samotnou zajímalo jeho vzpomínání na dětství, domov a mladá léta. Vůbec to neměl lehké a přece se prosadil, což je moc dobře. Nejhorší bylo snad to, že ho nepodporovali v malování ani vlastní rodiče, ano až tak upřímně popisuje svůj příběh. Na jejich obranu nutno uznat, že to byla těžká doba, báli se o něho, že se jako malíř neuživí. Nakonec se přece jen dočkal uznání i od nich, hlavně od otce, který dříve věřil více svému holiči než Janovi.
Moc hezky napsaný životní příběh jednoho velikána bez příkras a kudrlinek. Přečtením poznáte Zrzavého radosti i smutky a také jak vznikaly jeho první obrazy co jim předcházelo. Zajímavé čtení. Moje maminka mé čtení pozorně poslouchala, takže se jí kniha líbila tak jako mi a to mě těší.

WEIL
WEIL
20.12.2010 5 z 5

Upřímná výpověď jednoho z našich nejvýraznějších malířů, jehož obrazy patří na aukcích k těm nejvíce ceněným.
Kniha je chronologická co se týče vypravování od narození až po věk zralý, občas je vypravování přerušeno několika osobními články, z nichž některé vyšly - jako vysvětlující - o jeho tvorbě a zdůvodnění jeho životních postojů.