Na seznamu smrti

Na seznamu smrti https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439311/bmid_na-seznamu-smrti-q6n-439311.jpg 4 80 31

Na seznamu smrti série

1. díl >

Konspirační politický thriller Seznam lidí na odstřel je prvotinou Jacka Carra, bývalého snipera amerického námořnictva. Poručík jednotek Navy SEAL Jamese Reece byl na jedné z tajných misí se svým týmem přepaden a jako jediný tento útok přežil. Po návratu domů je plný protichůdných vzpomínek a otázek, jak k něčemu takovému mohlo dojít. Když však zjistí, že smrt členů jeho týmu nezavinil nepřítel, ale jsou za ni zodpovědná nejvyšší patra moci – tedy ti samí lidé, kteří ho poslali do boje –, tak se úplně sám, bez podpory a zázemí, pustí do nemilosrdné odvety... Podle knihy se chystá TV seriál s Chrisem Prattem v hlavní roli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Terminal List , 2018


více info...

Přidat komentář

Fleur213
15.04.2024 2 z 5

Nebylo to špatné, ale zde se opět potvrzuje, že profík v oboru ještě neznamená dobrý spisovatel. Autor zná "své řemeslo", ale zahlcuje čtenáře-laika ne tolik podstatnými detaily (armádní taktiky, popis zbraní) - tohle možná ocení muži. Seriál se mi líbil podstatně víc. Spíše bych čtenářům, kteří mají rádi špionážní romány doporučila Šedého muže a jeho další díly. Tam je akce bravurně popsána a hrdina sám o sobě je sympatický. Za mě Carr už ne.

blackdog
28.02.2024 4 z 5

Keď sa na to pozriem spätne, tak Jack Carr sa tak trochu v zhruba prvej tretine knihy akoby učil písať, potom to už šlo dobre a bolo to pútavé. Také " americké " ale to bolo jasné, že to tak bude . Bavilo ma to


janina66
18.02.2024 5 z 5

Mám ráda takovéto knihy. Dobro zvítězí nad hamižnými politiky. Plánování akcí, použité zbraně a odškrtávání jmen na seznamu.
Skvělý poslech audioknihy.

Svijanskej
10.02.2024 3 z 5

Občas kapánek rozvláčné, ale jako thriller ucházející. Obsahuje poměrně dost postav, přičemž některé se objeví jen jednou (vyšetřující policista) a pak už se nimi čtenář nepotká, i když by to dávalo smysl. Až příliš velká porce patosu, opěvování té jediné správné země apod. Je vidět, že chlapci pravidelně procházejí procesem, který se v ČSLA nazýval Politické školení mužstva. V dnešních USA by se to mohlo jmenovat na způsob "Americké hodnoty" nebo "Obrana svobody". Ať to nazývají jakkoli, jde o hromadu žvástů o tom, jak desetitisíce km od hranic USA brání svou vlast, bojují za svobodu a přinášejí barbarům své skvělé libo-demo náboženství. A když se páchá dobro, lítají třísky jako třeba 120.000 dětí zabitých jen v Iráku. Barbary lze mordovat dle libosti, humanitárně bombardovat jejich města a srovnávat celé čtvrti se zemí, procházet dům za domem a "čistit" je. Ovšem pokud se nějakému amíkovi přihodí bebí, tak je to nepředstavitelná hrůza a nespravedlnost.

Na závěr ještě pár nejkřiklavějších logických lapsů příběhu (což se neobejde bez spoilerů, tak pozor!):
- chcete-li zlikvidovat tým (asi) deseti vojáků, dělali byste to tak jako v knize, tj. podminovali celé údolí a vyhodili do vzduchu půl armády, nebo byste dali např. bombu do letadla, kterým se tento tým přepravuje a nechali jej elegantně zmizet?
- je nejlepší způsob, jak předstírat loupežné přepadení domu v poklidné čtvrti, nechat tam dojet bandu mexikánů, kteří zvenku vystřílejí do domu tisíce kulek a před tím si ani neověříte, že se tam primární cíl vůbec nachází?
- proč nenecháte tým vyvíjející v Indii lék, tento otestovat na pár místních cigoších a místo toho ten sajrajt naperete do elitní jednotky v USA, která je pravidelně lékařsky monitorovaná a každý její vycvičený člen má hodnotu milionu USD?

Janadvorackova
10.01.2024 5 z 5

Na tohle mám velmi krátký názor.
Kniha je skvělá.
Seriál ne.

uzivatel7423
17.08.2023 5 z 5

Táto kniha ma úplne dostala, dovolím si povedať že Jack ukázal že sa dá aj ináč písať ako Clancy, Hunter, Greaney. Najprv som videl seriál ktorý bol celkom vydarený, ale kniha je lepšia.

Lenka.Vílka
17.07.2023 5 z 5

Na zadní straně knihy jsou dvě doporučení, která ví, o čem mluví: Lee Child a Mark Gearney. Každý, kdo čte tuhle knihu, by měl vědět, kdo tihle dva pánové jsou. Jenže je tam ještě jedno doporučení. A toho by se měl bát i samotný Jack Carr! Chuck Norris. Ten má citačku i na přední stránce. Nejvíc mě ale zaujalo, co napsal Lee Child. Ale z Chucka mám bobky, kdyby se ptal  ;) jo, jo, velký! (Ale je taky pravda, že o knize jsem se dozvěděla až díky teaseru na adaptaci, takže mě překecal Chris Pratt, ale ani slovo Chuckovi!) Zpátky k Childovi ale. Co tam píše se, je docela vtipný vzhledem k tomu, co sám autor napsal do předmluvy. Ale zpátky ke knize. Ano, nakonec jsem se ke čtení dostala až po perfektní seriálové adaptaci (opět, ani slovo Chuckovi! Prostě to nevyšlo, ok? Ok?!?!) a jo, fakt se to četlo moc dobře...

Ten příběh je dobře vystavěný, má hlavu a patu. A vůbec mě nerušilo, že vím, co se bude dít dál. Prostě jsem byla absolutně vtažená do vyprávění. Nechci se moc rejpat v ději. Protože tohle je kniha, kterou si přečte pouze fanda žánru, a ten jí má už nejspíš dávno přečtenou. Nebo ten, kdo viděl seriál a ten tudíž ví, o čem to je, a chce si dodatečně přečíst knihu. Dělá to tedy můj komentář nějak přínosný? No, asi ne, ale dějí se ve světě i horší věci...

Proto bych ráda zmínila dvě věci: čtivost a technickou popisnost.
Kniha je totiž narozdíl od své adaptace je naprosto odproštěná od emocí. A to plně respektuju. Protože je něco jiného, když čtěte čtyřista stran a díváte se na osm hodin materiálu v televizi. Je znát, že Jack Carr není spisovatel. Ale i tak je to dobře napsaný. Sem tam jsem mu něco tedy odpustila, ale těch momentů bylo málo. Proč? Právě kvůli autentičnosti. Píše to i v úvodu. Je to kniha o tom "co by kdyby" a je tedy důležité napsat to pořádně, když tu možnost a informace máte. No, i kdyby to znamenalo svému hrdinovi kompletně vypnout emoce. Ano, někdy emoce dávají sílu a někdy jsou nepřítelem číslo jedna. Tohle knize vytknout nelze. Chlap, který už nic nemá, nemá co ztratit a ví, že na konci tak jako tak umře, stačí mu, že se ve své odplatě dostane do nejdál. "Tato kniha vypráví příběh o odplatě." To je první věta předmluvy. A autor se toho držel. Co může být pro někoho problém (ale musí to očekávat vzhledem k tomu, kdo je autor), že bude tak popisný ohledně taktiky, zbraní a akce. Já to strašně moc ocenila. Bavilo mě to číst a užívala jsem si každou stránku. Přeci jen, dotváří to komplexnost příběhu.

Takže jo, Na seznamu smrti doporučuji, těším se na druhý díl a těším se na pokračování seriálu :)

TomHr
11.05.2023 4 z 5

Jak autor uvádí hned v předmluvě, nepovažuje se za spisovatele. Na textu je to trochu znát, o to je snad kniha autentičtější. Často vyplave na povrch vojenský slang, zápletka je snad trochu krkolomná, příběh jednoduchý a jednání postav místy nelogické, ale knížka je zábavná, nepostrádá napětí a správnou míru patosu a sentimentu. Zábava pro military nadšence.

hanap
28.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Audio, výborně načetl Zdeněk Hruška. Příběh posluchače ( čtenáře) neustale udržuje v napětí. Hlavní hrdina v krátké době utrpí tak velké osobní ztráty, přátel, rodiny, vlastního zdraví. Proto je pro mě uvěřitelné, že jediné co mu zbývá je pomsta.

Jara.v
18.04.2023 5 z 5

Chvíli mi trvalo se do knihy začíst, ale nemůžu popřít, že kniha měla spád od začátku do konce a hodně mě bavila. Skvěle postavený příběh, který byl uvěřitelný. I přes vzpomínky hlavního hrdiny nebyly žádné nudné pasáže a naopak do sebe vše postupně zapadlo. Knihu můžu doporučit a hned se vrham na druhý díl.

PaníLenka
02.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Je to jako koukat na béčkový akční film, celou dobu nespustit oči z plátna, i když je jasné, jak to dopadne - a pak si říct: To ale byla blbost! Prostě pohádka pro dospělé, kdy jsou postavy buď černé nebo bílé, nic víc, nic míň. Ale s přeměnou největšího klaďase vojáka ve vraždícího mstitele to bylo pro mě trochu mimo. (A jedna hvězda dolů za češtinářské perly typu: srdce mu bylo jako o závod nebo jeptišky odvedli dobrou práci - to v knize prostě bolí)

Opatov
08.11.2022 5 z 5

Audio. Drsný začátek a ještě drsnější pokračování. Reece se rozhodl pomstít. Postupně zjišťuje komu... Samozřejmě mu zbylo pár kamarádů. Děj má spád a seznam se úspěšně plní. Rozhodně si přečtu další díl, protože z epilogu je jasné, že Reece bude mít možnost pokračovat v dalších akcích.

Knihy_nad_zlato
02.10.2022 5 z 5

O téhle knize jsem se dozvěděla díky seriálu, který je podle ní natočen. Chtěla jsem se na něj podívat, ale když jsem zjistila, že je podle knihy, řekla jsem si, že si prvně přečtu tu předlohu. A jsem za to moc ráda. I když to byla jedna z těch knih, které jsem neměla potřebu otevřít, když už jsem ji otevřela, vždy jsem se hned začetla.
Hlavní postava James Reece je perfektní. Na začátku výbornej voják speciální jednotek, teď vrah, který nezná slitování. To, jak zabíjí, že v tom opravdu není ani špetka dobra, ale přesto chápete, proč to dělá. To, co všechno zažil, ale nezhroutil se. To, že přestože jedná dost chladnokrevně, stejně má pořád silný pocity. To je prostě výborný. Stejně tak jsem měla ráda i ostatní postavy. Třeba Kate, Marco nebo Liz. Zajímalo by mě, jaký na ně mělo to všechno nakonec dopad.
Líbilo se mi, že to opravdu splňuje zařazení do akčního thrilleru. Ale snad ještě víc jsem byla nadšená, že to byla taková emoční nálož.
To prostředí bylo výborný. Klidně bych si hned přečetla něco podobnýho.
Některý věci mi přece jen přišly trochu předvídatelný. Třeba ten zrádce, ten byl jasnej, sotva se tam objevil.
Ale jinak fakt výborný. Bylo vidět, že autor ví, o čem píše. Těším se na druhý díl (a budu doufat, že vyjde taky znovu v paperbacku).

ThomasRuhe
03.08.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila. Má výborný rozjezd a zajímavý děj běží až do konce. Akce je uvěřitelná, protože se jedná o zkušeného vojáka SEALu. Klasický příběh o pomstě jednotlivce proti mocné skupině, která nechala zabít kvůli zisku jeho bratry ve zbrani a posléze i rodinu. Knihu mohu doporučit.

Jenny46
20.07.2022 4 z 5

Pro fanoušky SEAL - popisy taktického plánování atd., kniha se četla dobře.
Jsem zvědavá na seriál...

Artep25
06.07.2022 4 z 5

Je pravda že to byl hodně jednoduše vystavený děj. Zlo proti dobru. Jeden proti množství vysoce postavených lidí. Nic složitého.Ale tohle vždy dobře funguje když se to podaří zajímavě a jednoduše napsat A to se autorovi povedlo. Nenudil složitými technickými popisy. Mne se kniha líbila a četla se dobře.

Hanys_
03.07.2022 2 z 5

Ten námět byl zajímavý, celkově to zjišťování "proč, jak a kdo" bylo hodně čtivé, ale tak nějak ty pasáže kdy jeden polozraněný týpek dokáže pozabíjet bambilion vojáků docela odzívávám. A že jich tu bylo. Škoda, protože jako nesupermanovská detektivka by mě to bavilo víc.

Shanib
28.06.2022 5 z 5

Páni, takovou jízdu jsem nečekala. V první kapitole jsem se trochu bála přílišného množství technických popisů, ale to se rychle změnilo. Nevím kde začít…to čím si Reece prošel by každého složilo a jeho postava tvrdého bojovníka, věrného svému týmu a rodině byla skvěle napsána. To jak se vypořádával s nepřáteli bylo leckdy pro otrlé povahy. Jeho parťáky do nepohody jsem si taky rychle oblíbila.
Místy jsem poznávala podobnosti mezi Reecem a Davidem Slatonem od Warda Larsena, ale vlastně mi to ani nevadilo.
Jsem zvědavá na seriálovou podobu knihy.

hnusák
14.06.2022 5 z 5

Příběh opravdu jede dopředu jako rozjetý vlak a i když je svým způsobem velmi přímočarý, čte se sám a jako oddychovka nemá chybu. Není žádný problém se do knihy ponořit a zapomenout na okolí.

Fidibus
07.06.2022 2 z 5

(SPOILER) Voják jako jediný přežije misi (druhý údajně spáchá sebevraždu) a je vyšetřován. Je ochoten nést svou vinu za zpackanou misi, jenže je vše jinak. Zabijí mu rodinu a jdou po něm, přičemž on rozplétá celou kauzu a mstí se s vidinou toho, že stejně nemá šanci žít (melanom).
Bohužel je pak četba dost monotónní, liší se pouze po kom jde a jak, takže mne kniha už nudila. Konec ok, ale s překvapením jsem zjistila, že je další díl...
"Divný je, že se vůbec neptali na misi. Ptali se na tebe."

Štítky knihy

konspirace politické thrillery zfilmováno – TV seriál americké romány

Autorovy další knížky

Jack Carr
americká
2020  83%Na seznamu smrti
2022  83%Pravý věřící
2023  88%Divoký syn

Kniha Na seznamu smrti je v

Právě čtených2x
Přečtených104x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených5x
Knihotéce128x
Chystám se číst87x
Chci si koupit20x