Jak vyzrát na zločince

Jak vyzrát na zločince https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85218/bmid_jak-vyzrat-na-zlocince-yvo-85218.jpg 3 6 2

Hlavními hrdiny jsou kamarádi z jednoho velkého sídliště v Glasgow, největším průmyslovém městě Skotska. Je jim 12 až 14 let a život mezi věžáky pro ně není lehký. Ve škole zažívají šikanu a mimo školu zločin, krádeže, rvačky a zkorumpované policisty, kteří jdou zločincům na ruku. Jake, Aidan, Sofia a Harvey už nechtějí snášet všechny útrapy a útoky, a tak vymyslí plán, jak se tomu všemu bránit. Jejich řešení jsou originální a ve své podstatě docela jednoduchá, jen se jim tak trochu vymknou z rukou. Musejí si poradit se skutečnými zločinci a mnohdy jim jde o život. Nakonec svou chytrostí, důvtipem a odvahou své nepřátele doběhnou. Jak vlastně? Vymyslí si svého zločince, Velkého Baresiho.... celý text

Žánr:
Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Nava
Originální název:

Ice cream con , 2004


více info...

Přidat komentář

trudoš
27.11.2015 3 z 5

Příjemná komedie pro výrostky, jen možná zbytečně umírněná, aby děcka nepřišla k úhoně. Masakr náctiletých hrdinů, kteří se zapletou s podsvětím, se holt nenosí. Bohužel humor založený na kopání do rozkroku, vadách řeči a prdění není úplně moje parketa, ale naštěstí Jimmy Docherty příliš nepřestřelil (jen to prdění je fakt zbytečný), takže to šlo snést.
Zápletka v první půlce románu šlape jedna báseň, jenže když se překlene k ústřednímu zvratu, přetáhne se přes děj filtr 12+ a vývoj se tak dostane mimo uvěřitelnou realitu. Samotný závěr je skutečně naivní, ale celkově oceňuji základní motiv příběhu, který je prostince jednoduchý a kouzelný zároveň.
Jen je škoda, že autor na úkor krátkého rozsahu upozadil jinak sympatické postavy a tak jsou vztahy mezi nimi lehce schematické. Navíc občasné napomáhání spádu děje nelogickými či náhodnými zvraty mi přišlo naprosto zbytečné. Ale i přes osobní výhrady musím ocenit několik povedených humorných scén, které mě dostaly. A to se počítá.

soukroma
17.02.2015 3 z 5

Knihu jsem přečetla omylem, protože předem jsem nebyla upozorněná na to, že je pro děti 12-15, a z obsahu mi to tedy také hned nedošlo. Ano, hlavní hrdinové jsou školou povinní, ale co na sídlišti v Glasgow zažívají se zločinci a lumpy dospělými, to žádná dětská hra není. Ze zápletky a výkvětu hlavních záporných postav i z geniálního plánu hlavního hrdiny je zřejmé, že se jedná o nadsázku, ale humorné čtení to tedy rozhodně není...


Autorovy knížky

Jimmy Docherty
britská, 1976
2009  60%Jak vyzrát na zločince

Kniha Jak vyzrát na zločince je v

Přečtených8x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x