Jak vidím svět

Jak vidím svět https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33545/bmid_jak-vidim-svet-3be-33545.jpg 4 84 10

Sborník statí, ve kterých autor vyslovuje své filozofické a politické názory, obsahuje rovněž odborné statě týkající se nejenom teoretické fyziky, ale také etiky vědeckého bádání.

Přidat komentář

Maki229
16.04.2024 4 z 5

Albert Einstein se nám tu představuje svými úvahami o světě a o lidech jako člověk s hlubokým sociálním cítěním. Kniha je rozdělena do několika velkých kapitol a v té poslední jsou vědecké teorie včetně proslulé teorie relativity. Tato část byla pro mě už na čtení náročnější, přesto jsem i zde leccos pochopila :-)
Celkově je to zajímavý a lidský pohled na člověka, o němž si nepoučeni můžeme myslet, že měl v hlavě pouze fyzikální vzorečky.

Janizoun
14.08.2023 5 z 5

O smyslu existence, o společnosti, o bádání, o náboženství, o dobru, zlu, o svobodě, o dětech, o politice, o fyzice..., tato kniha je opravdu o čem vypovídá název této knihy, je o tom "jak viděl svět" Albert Einstein. Čtení jsem si "dávkovala", četla pomaleji než ostatní knihy a moc se mi líbilo. V knize jsou i moc pěkné fotografie, což mě potěšilo, ponořila jsem se tím do začátků dvacátého století a tím víc jsem vplula do doby tohoto génia. Knihu přesně a pěkně popsala má oblíbená čtenářka "Filomena1961". Krásně jsem si početla a všem toto jedinečné čtení doporučuji i v této době, myšlení tohoto jedinečného člověka, nutí k zamyšlení i dnes.


Filomena1961
13.04.2023 5 z 5

Skvělá kniha, která má dvě části. Ta první je filozofická, nutí nás k přemýšlení kvůli čemu jsme na světě, o svobodě člověka, o sociální spravedlnosti, o demokracii, skutečné hodnotě člověka, dobru a zlu, náboženství a vědě, svobodném učení, učitelích, jejichž nejvýznamnějším uměním je probouzet v žácích radost tvořit a poznávat. Ve statích a dopisech se Albert Einstein vyznává ze svého postoje k různým osobnostem počátku dvacátého století, k politice a pacifismu, k světové hospodářské krizi, k boji proti nacionálnímu socialismu. Ta druhá část obsahuje vědecké stati. Kniha zahrnuje i fotografie. Zaujal mě aforismus " Úsilí spojit vjedno moudrost a moc setkává se s úspěchem vždy jenom zřídka a nakrátko."
Knihu jednoznačně doporučuji všem, obsahuje úžasné myšlenky od úžasného člověka.

gemi
16.05.2020 4 z 5

Úvodní část knihy je velmi zajímavá a uvedené myšlenky za skoro sto let nezestárly ani o minutu, což beru jako další důkaz, že čas je relativní. :-)

ewkat
17.02.2018 4 z 5

No nic jednoduchého, ale měla jsem dobrý pocit když jsem to dolouskala. Velké plus je, že to píše "přímo" Albert Einstein a to mě motivovalo pokračovat :-D

gemi
13.04.2017 4 z 5

Úvodní část knihy je velmi zajímavá a uvedené myšlenky za skoro sto let nezestárly ani o minutu, což beru jako další důkaz, že čas je relativní. :-)

lazarus
16.12.2014 4 z 5

Einsteinovi názory na svět jeho doby.

JiříŠkorpík
25.08.2013 5 z 5

Jeho představy o bytí jako takovém, jsou úžasné, ale také mě překvapilo na jaké otázky často musel odpovídat, či na jaké přednášky byl zván (viz. některé přednášky ke konci knihy). Jako by jeho publikum bylo spíše filozoficky než fyzikálně zaměřené, protože poslední statě jsou běžnou součástí výuky na VŠ technického fyzikálního směru-je ale pravda, že v jeho době tak být ještě nemuselo.

BaraO
30.06.2013 4 z 5

Velmi zajímavá knih, která nabízí pohled do mysli jedné z největších osobností minulosti. Ukazuje jeho názory a postoje, zabývající se náboženstvím, pacifismem, židostvím a podobně. Poslední část- vědecké statě- je těžší na pochopení zvláště pro laiky a vyžaduje větší zamyšlení.

knedlik
19.02.2012

Tato kniha představuje Alberta Einstina především jako humanistu a pacifistu. V neposlední řadě se zabývá i vědeckými statěmi, které však vyžadují jistou znalost fyziky.