Jak to vidí Milo

Jak to vidí Milo https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/220470/bmid_jak-to-vidi-milo-HhZ-220470.jpg 4 116 30

Obyčejný devítiletý kluk? To tedy Milo rozhodně není. Je kromobyčejný. Čím to, že vidí mnohem víc než jeho vrstevníci? Mnohem víc než jeho rodiče? Milo trpí vzácnou oční vadou, kvůli níž sice postupně slepne, ale současně také vidí věci, kterých si ostatní vůbec nevšimnou. Vidět víc ho učí prababička, na kterou se po odchodu otce upne a která pro změnu nemluví. Ta jednou zrána podpálí kuchyň a za trest se stěhuje do domova důchodců. Milo si při svých návštěvách začne všímat jistých podivností. Spolu s kuchařem Tripim a svým prasátkem Hamletem, které mu tatínek zanechal doma namísto sebe, se pouští do pátrání, jehož cílem je odhalit tajemství domova důchodců a usvědčit zlotřilou sestru Thornhillovou! Tento na první pohled bláznivý debut britské autorky je mnohem víc než jen příběh o malém klukovi. Je to příběh o rodině - o té, do které jsme se narodili, a o té, kterou tvoříme -, je to příběh o světě a o lásce, o toleranci a předsudcích, o ochotě poslouchat a slyšet, vidět, všímat si a chápat. Milo nám svým neposkvrněným a upřímným pohledem na svět ukazuje vše, co my přes svou narůstající zaslepenost vidět nemůžeme.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

What Milo Saw , 2014


více info...

Přidat komentář

clouds
02.08.2021

Příjemná kniha, která se dotýká řady témat - zdravotní handicap, péče o starého člověka v rodině, uprchlictví, nedobré podmínky starých lidí v domovech. Určitě je fajn, když se i nad těmito tématy děti zamýšlí. Ale řekla bych, že kniha rozhodně není určena devítiletým dětem, Milo se chová tak na 15, V některých případech přejímá dokonce zodpovědnost dospělých. V knize je výborně podáno jak zdravotně handicapovaní vnímají svět ostřeji, s větší citlivostí pro detaily, také jsou empatičtější a přijímají řadu signálů šestým smyslem. Přesně takový je Milo. Učit bychom se od něj měli všichni. Doporučuji k přečtení hloubavějším a citlivějším dětem 14+.

Aranel15
29.01.2021 5 z 5

Tuto knihu už mám doma pár let a vůbec se mi do ní nechtělo, ale nakonec mě dokázala mile překvapit. Byla velmi poutavá, i když její druhá část byla trochu smutná. A navíc toužím také po takovém prasátku ????


juliesze
23.07.2020 4 z 5

Jestli hledáte knihu, která vás pohladí na duši, je příjemná, milá, a zcela nenáročná, tak určitě sahněte po tomto titulu. Hlavní myšlenka celého díla tkví v tom, že se lidé nechtějí/nenamáhají se podívat na malé důležité detaily. Příjemné rozptýlení, které není ani trochu patetické, absurdní, nesmyslné nebo banální.

Leila_05
16.02.2020

Když jsem tu knížku dostala, říkala jsem si že bude nudná. Ze začátku mě to nebavilo...
V nějakých chvilkách jsem se cítila zvláštně.. ale musím říct, že jsem ráda, že jsem jí dostala:)
Je to pěkně napsané, akorát mi to trošku připomnělo ,,neobyčejného kluka" - Milo vidí více věcí, ale August má ,,zvláštní" obličej.... skvělá knížka:)

PetraBery
01.09.2019 5 z 5

Krásný, dojemný román o malém chlapci s oční vadou. Milo vidí jinak než ostatní, ale i přes tento hendikep prokáže svou odvahu a velké srdce. Skvěle vykreslené mezigenerační pouto, problémy v komunikaci mezi nejbližšími i téma uprchlíků. Kniha na plný počet, určená nejen mládeži, ale i starším.

PaniWiga
26.11.2018 4 z 5

Milá kniha, která se dobře čte. Mezi klady patří, že popisuje soužití různých generací, národností i zdravotní postižení - a všichni dokážou najít společnou řeč a vyjít mezi sebou. Co mi trochu vadilo je, že kniha nahlížela některé problémy moc dětskýma očima (ano, chápu, že je hlavně pro děti). Např. hlavní hrdina trval na tom, že všichni senioři by měli bydlet s rodinou. To by bylo určitě správné, ale ne každý to dokáže zařídit. I v knize je postava, která pracuje mimo město, často po večerech, a Milo ji přesto přesvědčuje, ať si nechá maminku, která již potřebuje větší péči, doma.

VikčaV
13.10.2018 4 z 5

Okouzlující knížka, která mi v mnoha ohledech otevřela oči. Vřele doporučuji. Z prvu vypadala průměrně, ale hned jsem se do té knížky zamilovala.

DracoMalfoy
25.05.2018 5 z 5

Levné knihy, 60 korun. Očekávala jsem průměrný milý příběh. Ale Milo. Tahle kniha mě okouzlila a nechala mě se zamilovat. Doporučuji všema deseti.

m_friedlova
20.04.2018 5 z 5

Zdánlivě obyčejný příběh o neobyčejně krásném mezigeneračním vztahu prababičky a pravnuka protknutý všedními nepříjemnostmi našich životů. Jednoduše a čitelně napsané. Příběh není komplikovaný, působí, jako by ho napsal sám život. Velmi příjemná četba.

Chika
02.11.2017 4 z 5

Zvláštní kniha. Začátek mě moc nezaujal, ale pak mě zajímalo, jak se příběh bude dále vyvíjet. Závěr se četl úplně sám. Zajímavý příběh. Líbilo se mi, že se v příběhu propojuje několik generací, několik národností a nikdo si z ničeho nedělá hlavu.

sporran
21.08.2017 4 z 5

Poměrně čtivá knížka, ale prazvláštní zápletka a na to navazující události, místa a lidé. Zaujala mě oční vada, kterou Milo měl. Hledala jsem, jak se k tomu autorka dostala. Nenašla...

Avielin
23.05.2017 4 z 5

Ze začátku mě to vůbec nebavilo, ale je třeba vytrvat, nakonec se to rozjede. Sledovat děj očima dítěte byl rozhodně něco jiného.

t.adm
28.04.2017 3 z 5

Taková....milá kniha. Velmi zajímavý je pohled dítěte na "dospělácké" věci, například to, jak si kvůli mamince myslel, že se tatínkova přítelkyně jmenuje Coura :D ... Byly zde moc krásné myšlenky, zajímavý a celkem i neobyčejný příběh :). Ale celkově jsem čekala jiné vyústění situací, dalo ze z toho vytřískat víc... Konec mne dost zklamal.

kedlis
24.02.2017 4 z 5

Ze začátku mě kniha moc nezaujala, nicméně si mě postupem čtení získala. Ukazuje to, jak jsou děti opravdu všímavé a že občas vidí i věci které dospělí nevidí. Námět i hlavní postava této knihy jsou originální, vedlejší postavy a jejich příběhy jsou taktéž zajímavé. Je to milá a oddychová kniha která určitě stojí za přečtení.

sikope
15.02.2017 5 z 5

Velice dojemný příběh. Kniha, která přinutí člověka zamyslet se nejen nad svým vztahem k prarodičům ale donutí i přemýšlet, jestli věci, které vidí a cítí, se opravdu tak dějí.

ivca3710
14.11.2016 4 z 5

Hezká kniha. Nebylo to něco užasného a popravdě jsem d toho čekala, že to bude něco jako (Ne)obyčejný kluk, ale ono vůbec. Ale ani to mně neodradilo od téhle knihy. Hezká jako pohádka :)

vikaa
28.08.2016 4 z 5

Kniha od které jsem nic moc nečekala, mě naprosti dostala. Čtu hodně, ale je málo knih, o kterých přemýšlím víc než jeden večer nebo noc po přečtení. Tohle je kniha, která se týká nejen nějak postižených dětí,ale i jejich rodičů a prarodičů. Milo to má v hlavě docela dobře srovnané, ale to ho stejně neochrání od nenávisti k vlastním rodičům, kteří mu podle jeho názoru neříkají pravdu a hrají si mezi sebou hry, kterým nerozumí. Vztah mezi matkou a uprchlíkem mi připadá lehce (spíše těžce) přitažený za vlasy, no ale dějí se na světě různé daleko víc nepochopitelné věci.... Za mně poctivé 4 hvězdy za čtivost a poselství,že jiné vidění světa může být plusem a ne jen mínusem...

viviann
26.08.2016 5 z 5

Mile oddychove cteni.

Thackery14
21.08.2016 4 z 5

Zhltnuto za 2 dny. Vážně se nepokoušejte tuhle knihu dočítat ve veřejné dopravě, jen stěží jsem zatlačovala slzy. Příběh opravdu chytl za srdce, byl velice čtivý a vtipný, všechny postavy jsem si velice oblíbila, (nesmíme zapomenout ani na Hamleta!) autorka moc dobře vykreslila jejich povahu, jen mi trochu chyběl popis Mila. Škoda, že o téhle úžasný knížce neví víc lidí. Chro.

hlina
26.07.2016 4 z 5

Dobře propojeno několik zajímavých a v dnešním světě důležitých témat. Vše popsáno citlivě a laskavě.
Taky jsem měla babičku, která stavěla rychlovarnou konvici na plynový hořák, když ji nemoc přemohla:-(

Štítky knihy

zrakové postižení rozpad rodiny babička svět očima dítěte

Autorovy knížky

2014  84%Jak to vidí Milo

Kniha Jak to vidí Milo je v

Právě čtených4x
Přečtených161x
Čtenářské výzvě28x
Doporučených17x
Knihotéce85x
Chystám se číst100x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x