Jak stvořit dívku

Jak stvořit dívku https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233979/bmid_jak-stvorit-divku-ji9-233979.jpg 3 64 17

Co byste udělali, kdybyste během dospívání zjistili, že to, co vás naučili rodiče, prostě nestačí? Píše se rok 1990. Čtrnáctiletá Johanna Morriganová si v místní televizi utrhla tak příšernou ostudu, že se rozhodla, že nemá žádný důvod být dál Johannou. A tak si vymyslí identitu Dolly Wildeové – hubaté gotické hrdinky a sexuální průzkumnice se zálibou v alkoholu!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Host
Originální název:

How to Build a Girl , 2014


více info...

Přidat komentář

pujec
18.01.2019 2 z 5

Na obálce je, že se budu za břicho popadat. Nestalo se a to jsem vskutku nenáročný hihňal. Trvalo dost dlouho, než se vůbec něco začalo dít. Zhruba prostředek knihy se mi líbil dost, spousta akce, opravdu detailních popisů možných i nemožných situací. Ale všechno zase pokazil dojemně melodramatický konec.

Petra21
28.07.2018 2 z 5

Po Morantologii bohužel trochu zklamání. Nějak jsem nedokázala identifikovat, pro kterou věkovou kategorii měla ve skutečnosti být. Každopádně, Caitlin je velice inteligentní a vtipná a doufám, že další titul bude zase skvělý!


radynka
04.12.2017 5 z 5

Já vím, že tahle kniha není zrovna extra populární, ale já ji naprosto miluji. Kéž bych tuhle knihu měla ve svých 15-16 letech. Knihu o tom, že každý, kdo dospívá, dělá chyby. A ty chyby si (samozřejmě) uvědomí až když trochu víc dospěje. A ačkoli jsem byla poměrně slušné děvče (:D) v téhle knize jsem se dost našla. :)

zarran
17.08.2016 2 z 5

Caitlin Moranová mě uchvátila knihou Jak být ženou - a bohužel je těžké nesrovnávat.
Občas jsem se zasmála, ale o humorný román opravdu nejde, často jsem měla potíže se začíst a občas jsem se musela skoro až brodit všemi těmi výmysly, kterými Moranová nešetřila. Slovní zásobu a rozhled obdivuju, občas ale opravdu hodně přehání...
Měla jsem z celé knihy pocit, že je to dost vydřená a až samotný závěr se mi četl nejlépe a tak nějak lehce.
Jak už tu bylo zmíněno, jde o první beletrii, tak uvidíme, co přijde dál.

Alysa
16.08.2016 3 z 5

Naprosto průměrná kniha. Párkrát se zasmějete, dočtete ji bez větších potíží, ale po dočtení už si na ní ani nevzpomenete.

kamise
01.08.2016 5 z 5

Nemůžu jinak než ohodnotit pěti hvězdičkami. Odvážné, zábavné, vtipné a originální. Navíc s úžasnou hlavní hrdinkou, jejíž (akční) způsob řešení komplikovaných životních situací hned tak někdo nepřekoná.

bookcase
21.07.2016 4 z 5

Ironický a břitký humor, hrdinka, co by se skvěle doplňovala s Adrianem Molem. Líbilo se mi to, vzpomněla jsem si na vlastní mládí prožité v devadesátých letech, které nebylo tak šílené jako to Johannino. :)

suezie
09.07.2016 1 z 5

Jak stvořit dívku (určeno holkám) = Mládí v hajzlu (určeno klukům)...aspoň mně to teda tak připadá.
Na mě to bylo příliš americké. Amerika z této knížky dýchala na každé straně. A možná právě z toho důvodu se mi to nelíbilo.
Hlavní myšlenka knížky však byla úžasná. Každý z nás si to prožil- období hledání sebe sama. Období ztrát a nálezů.
Ty poslední "filosofické" strany pro mě byly nejlepšími z celé knihy...

kalinkacz
19.04.2016 3 z 5

Tak tohle je dost podivná kniha z mé knihovny... Ale zároveň nesmírně důležitá pro všechny dospívající dívky... Také ji můžeme nazvat, jako pomůcku pro porozumění myšlení mladé slečny... Je to příběh plný nejistoty a nedostatku sebevědomí, který vede až ke změně identity... Kromě toho je kniha plná sexu, citátů, věčně nespokojených rodičů a věčně nespokojené dcery... Z mého pohledu je příběh také dosti naturalistický a zdaleka není tak vtipný, jak popisují některé recenze... Za přečtení stojí, ale zda se k ní vracet? To je otázka..

ajla5
17.04.2016 4 z 5

Jako vždy skvělé. Tolik jsem se nasmála! Paní Moranová má pravdu: Nadchněte se pro spoustu věcí. Řeku nezastavíte. Vyprávějte ostatním, proč se vám něco líbí a nahlas. A je jedno, kolik vám je.

kikies
15.04.2016 3 z 5

Občas jsem se zasmála, ale rozhodně to nebylo tak vtipné, jak napovídala citace Helen Fieldingové na obálce (na tyhle "upoutávky" už začínám být lehce alergická) a místy to bylo hrozně umělé až šíleně ujeté, ale bohužel ne v tom dobrém slova smyslu. Je pravda, jak se tu už zamýšlí i předchozí komentující, že u knihy je prapodivné právě to, pro koho má být určena, kdo má být jejím čtenářem a navzájem se to hodně bije. A hlavní hrdinka je fakt hodně "na ranu".

Yogi
03.03.2016 3 z 5

Knihu jsem dostala jen proto, že hlavní hrdinka je moje jmenovkyně.
Ze začátku jsem z ní byla nadšená - nejspíš proto, že jméno není jediný, co mám s Johannou společnýho. Její oční linky, bohémskou rodinu, články a rebelii jsem si fakt zamilovala. Ale čtení mi připadalo čím dál nudnější, a nezachránilo to ani to soft porno na konci.
Dlouho jsem váhala, co za hvězdičku dát, ale ať jsem to viděla z jakýhokoliv úhlu, na tu čtvrtou to pro mě nebylo.

Ditules
03.03.2016 3 z 5

Kdybych neznala ostatní knížky od CM, tak dám možná i čtvrtou hvězdu, ale už mi připadá, že stále omílá dokola to samé... :( Škoda. Přitom některé odkazy na popkulturu jsou naprosto trefné a vtipné.

Nikolaoss
02.03.2016 4 z 5

Při čtení jsem sice neřvala smíchy, ale zato mi autorka předhodila nový pohled na lecjaké záležitosti. Líbí se mi autorčin styl a slovní zásoba. Za mě čtyři hvězdy.

tarabas
28.02.2016

Pro mě příjemná kniha, která sice trochu přehání, ale možná i tím je tak zábavná. Musím se přiznat, smála jsem se a to pěkně nahlas.

bosorka
03.02.2016 4 z 5

Na pět hvězd nedosáhne jen o fous, ale bavila jsem se náramně, v mhd kolikrát dusila smích, abych nevyprskla nahlas. Humor Caitlin Moran je mnohdy smrtící. A úplně chápu, že někomu nesedne. Pro mě ale trefa do černého. Johanna Morrigan je neskutečná a občas na přes hubu, trapná až na půdu - tolikrát jsem se o ni bála, co zase z té pusy (nebo z pera) vypustí. A tolikrát si vzpomněla sama na sebe v období puberty a adolescence a viděla se tam jak přes kopírák. Jsme podobně staré, v podobném věku jsem se vrhla na hudbu, koncerty a ač jsem nepsala recenze do žádného plátku, byla jsem podobně literárně činná (byť do šuplíku). Taky jsem se motala kapelám pod nohy a chovala jak potrhlá, byla podobně trapná a podobně nafrněná sama na sebe, ač jsem se sebou (a světem kolem sebe) neuměla pořádně zacházet. Jak já Johanně/Dolly rozuměla. Caitlin Moran rozhodně budu sledovat, její břitký a sarkastický humor mi sedí jako ulitý.

lushi
31.01.2016 3 z 5

Začátek šíleně nudný a pomalý stejně jako Johannin život, s Dolly se vše rozjede a kniha nabere tempo. Pod vlivem pozitivní recenze od Olgy (nofreeusernames) a jedné youtuberky jsem očekávala bombastickou knihu o dospívání jedné punkerky (víceméně). Kniha pro mě ale byla obrovským zklamáním.

Jsem z ní rozpačitá, protože zkrátka nevím, komu je určená...
- Mladým, dospívajícím holkám rozhodně ne. Poučení zde sice je, Johanna v závěrečné kapitole k holkám promlouvá. Ale nemyslím si, že holka bez zkušeností zvládne během četby zhodnotit, že příhody jsou psané v superlativech a minimálně z poloviny vymyšlené a že hlavní hrdinka není super cool drsná holka, ale prostě kráva, která potřebuje dostat pěstí, aby se konečně vzpamatovala.
- Čtenářkám Moranové? Dejme tomu ženám ve věku cca od 20 do 35 let? Taky ne. Právě protože adresuje dospívající holky. Mě navíc často neseděla ta vyumělkovanost historek, kombinace uvěřitelného s přeháněním, do detailu promyšlené dialogy, ke kterým v reálu prostě nedochází.

Jedná se o první beletrii C. Moran. Proto ji snadno odpustím, že se jí do psaní promítl její publicistický styl. A taky to, že snaha skrýt autobiografické prvky se jí někdy prostě nepodařilo. Jednak se zde občas prolínají její příběhy, které popisovala ve svých předešlých knihám, jednak občas vypráví příběh z retrospektivy - ne s odstupem týdnů, měsíců, ale let. Občas se stane, že příběh nevypráví Johanna, ale C. Moran - a to prostě poznáte.

Štítky knihy

sex hudba dospívání masturbace

Autorovy další knížky

Caitlin Moran
anglická, 1975
2012  71%Jak být ženou
2016  63%Jak stvořit dívku
2021  75%Víc než žena
2014  77%Morantologie

Kniha Jak stvořit dívku je v

Právě čtených1x
Přečtených82x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených2x
Knihotéce48x
Chystám se číst65x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x