Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly

Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49972/jak-mluvit-aby-nas-deti-poslouchaly-49972.jpg 5 100 28

S podtitulem: Jak naslouchat, aby nám děti důvěřovaly. Chcete mít s dětmi přátelský vztah, a současně chcete, aby vás děti poslouchaly, respektovaly a důvěřovaly vám? Přejete si děti dobře vychovat, ale nechcete potlačovat jejich osobnost? Tato kniha sklízející chválu dětských psychologů, psychoterapeutů a rodičů na celém světě vás naučí, jak lze mít hodné děti i bez trestání a křiku. V knize naleznete: • Jak v dětech podporovat zdravou sebedůvěru, ale nevychovat z nich rozmazlené jedince. • Jakým způsobem můžeme dosáhnout přátelské spolupráce s dětmi a jak je učit samostatnosti. • Cvičení, ve kterých si uvědomíte chyby, jichž se případně dopouštíte při jednání s dítětem. • Jak namísto dlouhého vysvětlování zákazu pomůžeme dítěti splnit jeho přání alespoň v představách (abychom mu usnadnili přijetí zákazu a vyvarovali se konfliktu). • Otázky, které vám umožní vžít se do pocitů dítěte, abyste lépe pochopili jeho chování. • Řadu skutečných příběhů s typickými situacemi z každodenního života. • Vzorové dialogy ukázané v kreslených scénkách • Jak reagovat, přijde-li za vámi dítě s problémem, a jak tento problém řešit. • Inspiraci i pro řešení mezilidských vztahů mezi dospělými a pro posílení sebevědomí méně průbojných jedinců. Metody se dají uplatnit na jakoukoliv věkovou skupinu.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika , Rodina

Vydáno: , Computer Press (CP Books)
Originální název:

How to Talk So Kids Can Learn - At Home and in School , 2005


více info...

Přidat komentář

janka84
12.08.2023 5 z 5

K této knize se budu určitě vracet. Rady v ní se dají dobře použít v běžném životě. Sympatické mi při jejím čtení bylo to, že si spisovatelka nehraje na vševědoucí, spíše je to taková laskavá přítelkyně, která poradí, když potřebujete :-)

Sandalkar
20.11.2022 5 z 5

Hodi se pro komunikaci se vsemi, nejen s detmi. Vyborna.


Luciluc
26.12.2021 5 z 5

Kniha se mi líbila, i když jsem s ní strávila docela dlouhý čas. Je to spíše taková cvičebnice, která obsahuje úkoly a otázky, na které si jako rodič máte odpovědět a zaznamenat si odpovědi. Dále obsahuje modelové rozhovory dítě- rodič a shrnující obrázky (kdybych se ke knize vracela, dost možná by stačilo projít si právě jen tyto obrázky, protože shrnují to nejpodstatnější). Na knize se mi líbilo nejvíce to, že neříká jen jak to nedělat a neříkat, ale dává návodné věty a příklady "jak to říkat a dělat správně". Každá kapitola obsahuje v první části teoretickou část (problematika a jak ji řešit, obrázky, stručné shrnutí) a ve druhé části kapitoly si lze přečíst komentáře, otázky a příběhy rodičů.
Dohromady obsahuje kniha jen 7 kapitol, ale rozsahem textu bych ji zařadila k těm trochu náročnějším knihám o výchově. Přesto ji doporučuji k přečtení! Mě nejvíce zaujaly kapitoly Jak pokárat, ale netrestat a Podporování samostatnosti.
Někdy jsem měla pocit, že by se rady z knihy daly uplatnit i v komunikaci mezi dospělými, ne jen mezi dospělým a dítětem. :-)

cie
17.04.2021 5 z 5

Tuhle knížku by si měl přečíst každý rodič! A já si ji koupím!

Petrush
20.03.2021 5 z 5

Výborná kniha o komunikaci (především s dětmi, ale nejen s nimi). Označení "světový bestseller" mě vůbec nepřekvapuje.
Velmi mi připomněla knihu Výchova bez poražených. Kniha Jak mluvit... nemá tak široký záběr, ale zato se mnohem podrobněji věnuje tématu komunikace. Je přehledně členěná, pro srozumitelnost doplněná krátkými komiksy a shrnutím na konci kapitol. Obsahuje také u každé kapitoly část s otázkami rodičů, které zazněly hlavně na seminářích pořádaných autorkami.
Kniha se věnuje tomu, jak uznat pocity dítěte, jak motivovat ke spolupráci, jak dítě pokárat, ale netrestat, jak podpořit samostatnost atd. Ke každému tématu nabízí různé metody s uvedením konkrétních příkladů. Je to vlastně příručka, která učí mluvit ohleduplněji, citlivěji a s respektem. Jak vyjádřit vztek, aniž bychom ublížili. Jak stanovit hranice a zůstat laskavý a vstřícný. A mnoho dalšího. Knihu doporučuji každému, kdo tohle neumí přirozeně sám od sebe a chce se to naučit.

luckomar
21.02.2021 5 z 5

Určitě užitečná kniha

muchomurka
12.01.2021 4 z 5

Tato knížka mě bavila stejně tak, jako Sourozenci bez rivality. Bavila mě a to tak, že už mě nepustila a během pár hodin jsem ji přečetla, i když mě zaměstnávala naše malá prďolka.
Vyhovoval mi styl, jakým byla kniha napsaná. Reálné příběhy a pak shrnutí s radami.
Velmi inspirativní kniha, která mi mnohé dala. A tentokrát poučena jsem si knihu koupila a rovnou si v ní značila důležité pasáže a rady, abych ji pokaždé nemusela číst, když potřebuji něco konkrétního osvěžit nebo najít.
A můžu říct, že to funguje. Ke spoustě věcí jsem měla sklon, ale na druhou stranu jsem si toho dost neuvědomovala, nebo nedomyslela, že by to mohlo být vnímáno špatně.
Je to super se s dítkem nepřetlačovat, ale být parťáci. Doufám, že si tuto respektující komunikaci zažiju a budu tak fungovat běžně, aniž bych nad tím musela přemýšlet.

simona5r
28.12.2020 5 z 5

Kniha, ke které se budu určitě ještě často vracet. Samozřejmě ne všechno na všechny funguje, ale inspirace je zde veliká a hodí se v komunikaci nejen s dětmi.

Edeltruda
04.02.2020 5 z 5

Kniha o komunikaci s dětmi založené na vzájemné ohleduplnosti a pozitivní motivaci. Zatím nejlepší kniha, kterou jsem o výchově dětí četla a ze které budu čerpat i jako pedagožka. Oceňuji konkrétní příklady, stručná shrnutí a především komiksy - skvělé pro snadné nalistování a zopakování hlavních myšlenek a postupů v každodenním shonu.

Artim
14.12.2019 5 z 5

Pokud máte doma už nějakou tu svou ratolest a postupně zjišťujete, že ač se v některých situacích snažíte sebevíc, stejně očekávané výsledky nepřichází, pak je tato kniha ta správná volba.
Mohu ji srovnat s knihou "Respektovat a být respektován", která je taktéž velmi nápomocná. Na mě ale působila více učebnicově, s méně příklady než tato. Tato poskytuje velké množství ukázek z praxe, spousty příkladů, ve kterých můžete najít "to svoje". Doporučuji vracet se k ní a postupně pilovat "nový jazyk", který dokáže divy.

Sariklen
12.03.2019 5 z 5

Byť se název může zdát zavádějícím a manipulativním, tak opak je pravdou. Kniha představuje mistrně popsané zásady efektivní a zdravé komunikace, zde v konkrétních případech použito s dětmi, osobně si ale myslím, že jsou to metody (a díky nim naučené schopnosti), které můžeme (a měli bychom) využít kdykoli a s kýmkoli. Řekla bych, že je to určitě knížka na koupi, ne jen na půjčení z knihovny. A pokud, tak určitě udělat výpisky :) Kniha se nedá přečíst na jeden zátah, je potřeba informace vstřebat, zpracovat a zažít a poté teprve pokračovat dál. Doporučuji všem, kteří chtějí zlepšit vztahy s druhými lidmi.

nikikostadinova
26.12.2018 5 z 5

Aneb jak se dá komunikovat na úrovni

Magriva
15.10.2017 5 z 5

Zpočátku jsem si říkala, že to stejně nebude fungovat, že zas něco, co akorát posiluje kult dítěte, ale pak jsem nad tím začala víc přemýšlet a dospěla jsem k tomu, že takhle nějak by měla vypadat komunikace s každým, nejen s dítětem. Je to sice ideál a rodič je jen člověk, který vypění, potrestá, ale když se bude snažit na sobě pracovat, může být vztah s dítětem zdravější (a nejen s ním). Někdy si říkám, že některé knihy by měly být povinné:-)

Beebee
19.07.2017 5 z 5

Výborná příručka, doplněk knihy Respektovat a být respektován. Ne, že by vždy šlo všechno tak hladce a lehce použít, ale skvrňata a pak "adoláči" vám to pak hezky vrátí v tom, že budou schopni být tolerantnější k sobě i druhým, respektovat sebe i druhé víc, než je v současném světě běžné a budou hlavně EMOČNĚ VZDĚLANÉ, schopné zaznamenat, co cítí, formulovat si to v duchu a také o tom MLUVIT! Je to výborná prevence duševních nemocí (jak nás rodičů, tak našich dětí...)

elenai
08.06.2017 5 z 5

Na knihu jsem narazila čistě náhodně v nějaké diskuzi o dětech. Nejdřív jsem si říkala, že je to blbost a že mi to v mojí situaci určitě nepomůže (sedmileté dcerce se totiž dost změnilo chování vůči mně a manželovi a začalo nás to dost iritovat), ale tak těch 250 korun není moc, že jo. A za přečtení nic nedám. Ajaj, jak šeredně jsem se spletla! A jsem za to ráda. Ono to totiž opravdu funguje!

Jelitovna
03.05.2017 4 z 5

Jedna z těch, které nejsou určeny pro mě. Vytečkované řádky dokázaly mé mozkové pochody blokovat takovým způsobem, že mě nenapadlo jedno jediné slovo, které by se místo nich dalo uvést. (Jak nemilé je vzhledem k délce trvání různých poškození ze školy naslouchat vlastnímu prvňáčkovi, když líčí, co na ně řve paní učitelka: "Co se ptáte jako blbci?") Naštěstí mi jednoduché obrázky s bublinama už před časem poskytly dobrý návod, jak se sebevýchovou rodiče začít.

Mája01
08.01.2017 2 z 5

Určitě přínosné informace a inspirace k vyzkoušení v praxi. Nejlepší je ale stejně řídit se tím, co považujeme za nejlepší a adekvátní. Pro cenné informace o rodičovské komunikaci nemusíme chodit až za moře. Stačí si přečíst něco od Pavla Říčana, nebo od profesora Matějčka a dojdeme ke stejným závěrům.

AndyG
07.05.2016

Vynikající a z vlastní zkušenosti vím, že to funguje.

rajen
24.07.2015 5 z 5

Super kniha. Ty zásadní rady by se daly shrnout na pár základních pravidel, ale autorky je vysvětlují hodně roztahaně a pořád dokola, takže s tím je třeba počítat. Ale pro ty, co tento přístup neznají, je to skvělý návod, jak mluvit se svými dětmi. A ono to funguje!

Malinali
21.07.2015 4 z 5

Kniha s obrázky a radami jak na to.. funguje i na dospělé :) Super na přečtení v klidu..postupně a s přemýšlením.

Štítky knihy

vývoj a výchova dětí

Autoři knihy

Adele Faber
americká, 1928

Kniha Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly je v

Právě čtených26x
Přečtených166x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených13x
Knihotéce95x
Chystám se číst175x
Chci si koupit49x
dalších seznamech3x