Jak mi Starbucks zachránil život

Jak mi Starbucks zachránil život https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51860/jak-mi-starbucks-zachranil-zivot-51860.jpg 4 110 29

O muži, který ztratil práci i rodinu, aby nakonec našel štěstí za pultem kavárny. V šedesáti ztratil autor vše - dvacetileté manželství, práci, zdraví. Nová přítelkyně mu porodila syna, ale on neměl peníze, aby je uživil. Pak se mu díky manažerce Crystal naskytla možnost nastoupit v kavárně Starbucks. Jak bez nadsázky říká, tato práce mu zachránila život. Poprvé v životě se ocitl v menšině, jediný postarší běloch v týmu mladých Afroameričanů. Byl nucen si přiznat své zakořeněné předsudky a těžkost práce ve světoznámé kavárně. Všichni spolupracovníci se k němu ale chovali s respektem a vlídně a on začal postupně poznávat dosud nepoznané pocity vděčnosti a soudržnosti. Stal se z něj člověk, kterého mají všichni, včetně jeho dětí, daleko radši… V pozadí Gillova příběhu stojí téměř univerzální kulturní fenomén - zkušenosti s prací ve společnosti Starbucks. Prostřednictvím knihy se dostaneme za obslužný pult jedné z nejznámějších světových společností a poznáme, jak opravdu funguje, kdo jsou to baristé a co mají na své práci rádi (a co jim vadí). Mezi Crystal a Mikem vzniká postupně stále silnější přátelský vztah - jsme svědky zázraků, které mohou nastat, když ve snaze pomoci bližnímu svému dokážeme překonat rasové, společenské a věkové bariéry.... celý text

Literatura světová Literatura faktu
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

How Starbucks Saved My Life , 2007


více info...

Přidat komentář

Kristy.Seb
30.01.2022 4 z 5

Žiješ pouze jednou a já ti radím, abys prožil svůj život moudře. Premyslej, co je v životě důležité.

Je to ohromný dar, brát vše, co se člověku stane, s optimismem v mysli a bláznivý svět kolem vnímat s upřímný smyslem pro humor.

Život je prostě život i se všemi prapodivnými zákrutami a zvraty.

Krása je otázkou vkusu. Není ale důležité, jak vypadáte. Důležité je, jací jste uvnitř a jaká rozhodnutí ve svém životě děláte.

Zajímavý příběh. Sice to místy bylo trochu nezáživné. Ale ta hlavní podstata tohoto příběhu, byla skvělá!

MelanieBruno
04.03.2021 4 z 5

Místy mě docela nudila, takové nezáživné. Naštěstí to bylo jen občas a zbytek knihy byl dobrý, zajímavý a vlastně i poučný.


MT23
25.01.2018 4 z 5

Moc příjemná oddechovka..

KateTheBlogger
04.10.2017 5 z 5

Užívala jsem si každou stránku :-) Miluji kávu a také jsem nějakou dobu pracovala v kavárně, takže se mi líbilo, že děj a celý příběh se točí kolem kavárny. Hlavní hrdina je sympaťák a líbil se mi úvod do každé kapitoly.
A taky už vím jak vznikl název Starbucks!

beveron
30.12.2016 3 z 5

Moc me to nezaujalo. A i když ma tak malo stranek, nedočetla jsem.

DeeKrakova
06.08.2016 4 z 5

Skvělá kniha. Krásně děj plyne a moc dobře se čte. Přečteno za pár hodin. Graficky super, flashbacků bylo moc ale dalo se. Určitě by nebyl problém pár jich přeskočit. Samozřejmě, bez toho vyprávění minulosti by ta kniha měla 50 stran, takže se to hodilo.
Klasická oddechovka, nečekejte nic velkého jinak vás zklame ale fajn :)

Lusik88
14.01.2016 odpad!

První knížka, kterou nelze dočíst :(

Jonny
12.04.2015 4 z 5

Asi pořád úplně nevěřím, že kniha vznikla na základě skutečného lidského osudu. :-) Nicméně, i kdyby to byla fikce, tak je ten příběh poutavý, sic je to spíše oddechovka.

Barbastelle
25.10.2014 2 z 5

Čekala jsem oddechovku, dostala jsem ji. Líbilo se mi grafické zpracování knihy, dobře se mi četla a měla pěkný příběh. Na druhou stranu několikrát opakované motivační řeči s každým opakováním ztrácely na váze a méně působily, chvílemi mě přepadal pocit, že čtu samé fráze. Pasáže z reklamního života, které možná měly pobavit mě vůbec nepobavily ("vtipné" úvody prezentací s lukem a šípy apod.), jazyk knížky také nebyl nějak světoborný. Ale chcete-li si přečíst něco odpočinkového a pozitivního, není proč tuhle knihu zavrhovat. Podruhé bych se do ní nepustila, ale ztracený čas to rozhodně nebyl.

PAVEL z BRNA
04.10.2014 4 z 5

Moc pěkná motivační četba o tom, že nikdy není pozdě začít znovu- aspoň tak to bylo v případě autora, když přišel o dlouholetou dobře placenou práci.

Ankavi
26.09.2014 3 z 5

Je to taková americká kniha... Některé části mi připadaly plné frází a důkladný popis firemní politiky mi taky místy až vadil. Nicméně příběh jako takový je milý, ukazuje, jak jsou nástrahy života nevyzpytatelné a že člověk nikdy nemá říkat nikdy.

jarmik
09.09.2014 3 z 5

Ta knížka má řadu chyb, je otázka, nakolik je vlastně literární. Je to prostě vyprávění vlastního příběhu. Navíc tedy to vypráví chlap, co celý život se živil prodejem a reklamou, takže do toho občas vplouvají návody, jak prodávat a vůbec takové příručkovitější pasáže. Vůbec hodně dbá, aby všechno bylo srozumitelné a jasné. Tu a tam něco klidně zopakuje, aby se to nezapomnělo. Že sladkobol ukápne, to asi nepřekvapí. Ze všeho nejvíc se podrobně popisuje, co obnáší práce ve Starbucks, skoro až někam poblíž pracovního manuálu. Je to nezakrytá óda na Starbucks, jaká je to skvělá firma a jak ji má rád.

Jako celek jde ale o výborné čtení. Od chvíle, kdy jsem knihu vzal do ruky, tak jsem ji nepustil, dokud nebylo dočteno. Nikde mě neurazila a myslím, že mě potěšila. Hlavní pocit okouzlení z toho, jak vypravěč začal znovu úplně jinak, naprosto chápu a připadá mi upřímný. Podle mého je jeho příběh srozumitelný komukoliv a myslím, že snad většinu lidí by měla četba i povzbudit. Prostě: je mi líto, ale kniha se mi moc líbila.

Graem
29.07.2014 3 z 5

Sice mě kniha docela inspirovala a nabídla mi nový pohled na uspořádání životních hodnot a na životní nejistotu obecně, nemůžu ji ale hodnotit nějak zvlášť nadprůměrně. Kde je zajímavý obsah, tam pokulhává forma - styl psaní. Opravdu je tu vidět, že se jedná o člověka, který si s tím, jak co napíše a jestli to bude nějak hodnotné, moc hlavu neláme. Je to takové všední, jako když čtete průměrnou slohovku, přídavná jména se pořád opakují a opakují se taky některé části knihy. Taky musím autorovi vyčíst, že tu tolik přetřásá úžasnost Starbucksu. Bylo mi hned jasné, že když je název téhle kavárny už v nadpisu, a ještě v tak lichotivém kontextu, tak o ní asi ještě v knize uslyšíme. Ale ne tolik! "Všechno bylo úžasné, Crystal byla laskavá, byl jsem s novou prací neskutečně spokojený..." já nevím, ale trochu bych té sladkosti a růžového vidění ubrala. Jinak se mi kniha ale četla rychle, i díky tomu "jednoduššímu" stylu psaní, našla jsem v ní něco zajímavého a rozhodně stála za čas, co jsem s ní strávila, jen na mě byla příliš předvídatelná a trochu moc pozitivně-naivní.

Sádina
17.02.2014 3 z 5

Milá a především čtivá odreagovačka u hrnku kávy :)

Neri
14.01.2014 4 z 5

Příběh se četl krásně, nechybí mu záviděníhodná dávka upřímnosti, kterou velmi oceňuji, jistě není pro nikoho snadné změnit životní styl , zažité názory na lidi, hodnotu mezilidských vztahů. Autorovi se to nejen podařilo, ale ještě o tom napsal laskavé, úsměvné i dojemné vyprávění. Mírně rušivě na mě ale působilo to stálé vynášení Starbucksu až do nebes, ač by to autor stokrát myslel upřímně ( a věřím, že myslel ).

Pralev
12.01.2014 3 z 5

Nemůžu téhle knize upřít, že se čte jednoduše jako taková hezká pohádka o tom, jak se strašný chlap změnil v normálního chlapa. Koneckonců přečetl jsem ji během několika hodin celou v kuse na jeden zátah. Bohužel nedostatky jsou citelné. Především jsem od knihy očekával, že bude o tom, jak arogantní a sebestředný člověk na velmi významné pozici v obrovské firmě změní přístup k životu díky pokornější každodenní práci na místě, kde jsou všichni "nad" ním. A ono to tak bylo jen částečně, daleko víc je ta kniha o tom, jak je skvělý Starbucks, jak je to jiná společnost a jiná práce než všechny ostatní práce na světě, a autorovu změnu pohledu na svět nezapříčinila manuální práce a potřeba vyhovět zákazníkům, ale neuvěřitelně skvělá politika Starbucksu. Vůbec to celé na mě působilo jako agitka Starbucksu.
Další problém je literární - autor strašně často přerušuje vyprávění děje různými retrospektivními flashbacky, leckdy v nesmyslných chvílích, nezvládá po nich pořádně navázat na předchozí děj a navíc hodně těch flashbacků mi přišlo úplně zbytečných a působily jen jako vata, která měla alespoň trochu zvětšit rozsah tenké knížky.
Co ale autorovi nemohu upřít, je odvaha, s jakou napsal celý příběh, jak vylíčil všechny své nedostatky, trapné a slabé chvíle. Takhle upřímně vše popsat chce určitě hodně kuráže.

LPG
04.01.2014 3 z 5

Čtivě a poutavě napsané. Jen si pokládám otázku v jak velké míře hraje roli značka Starbucks při vydání. Můj názor je, že celkem velkou. Působí to ne mne jako bych měl být lapen reklamou. Proto 3 hvězdy. Příběh hezký, ale americký. Myslím si, že ve Starbucksu na Václaváku mají jinačí vztahy. Ať se zákazníky tak v personálu.

lucmat
29.11.2013 4 z 5

Milé, vtipné, poučné... :-)

Disease
20.11.2013 2 z 5

Oddechovka na jedno přečtení, která sice nepřináší nic nového, ale tak nějak se to nedalo nedočíst. Pro milovníky Herriota a podobných "laskavých" knih to musí být terno :-)

Wichita
03.08.2013 3 z 5

Poměrně čtivé vyprávění o jednom z největších klišé - jak se z velkého zvířete stal člověk plný pokory a skromnosti. Až trochu moc sladké, na můj vkus.

Štítky knihy

New York káva

Autorovy knížky

2008  73%Jak mi Starbucks zachránil život

Kniha Jak mi Starbucks zachránil život je v

Právě čtených4x
Přečtených159x
Čtenářské výzvě11x
Doporučených7x
Knihotéce39x
Chystám se číst61x
Chci si koupit6x