Jak drahé je zdarma?

Jak drahé je zdarma? https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59782/bmid_jak-drahe-je-zdarma-OJ1-59782.jpg 4 365 68

Taky si namlouváte, že máte svá životní rozhodnutí pod kontrolou? Myslíte si třeba, že nikdy nenaletíte na kouzelné slovíčko "zdarma"? Nebo že lék, který je drahý, je také automaticky účinnější? Tato kniha vám ukáže, že tomu tak není. Při rozhodování nás ovlivňuje spousta skrytých, iracionálních faktorů - od rozbouřených emocí přes společenské zvyklosti a předsudky až po rafinované marketingové triky. Autor této vysoce ceněné knihy vám na konkrétních, překvapivých příkladech, které jsou podloženy jeho výzkumy, předvede, jak se rozhodovat lépe - a jak už nikdy nesednout marketingu na vějičku.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Ekonomie a obchod , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Práh
Originální název:

Predictably Irrational , 2008


více info...

karel2700
karel2700
13.11.2023 5 z 5

Zajímavé experimenty.

kristyna.havlov
kristyna.havlov
28.04.2023 3 z 5

Po dlouhé době konečně dočtena. Jako kniha je zajímavá, má tam hodně informací o tom, proč se lidé rozhodují jak se rozhodují, ale neuchvátila mě tolik, jak jsem předpokládala. Do čtení jsem se pak trochu nutila, abych to vůbec přečetla. Za mě stačí přečíst jednou a stačí.


jirijanovotny
jirijanovotny
21.02.2023 4 z 5

Často nedokážeme správně posoudit hodnotu něčeho, co dostáváme zdarma, což může vést k nevhodným rozhodnutím a chování.

Kniha "Jak drahé je zdarma?" od Daniela Arielyho ukazuje, že občas se vyplatí zastavit a zamyslet se nad tím, co je pro nás skutečně hodnotné. Jinak bychom totiž mohli skončit jako ti, kteří si myslí, že když si koupí tři věci za cenu dvou, ušetřili peníze, i když vlastně utratili více, než původně chtěli.

alekis
alekis
20.07.2022 5 z 5

Je to literatura naučná, jak se dočítáme již v charakteristice. Ale je psaná zajímavě, naprosto srozumitelně - a čtenářka se s potěšením a trochu i s údivem poučí ze svých i z cizích chyb.
Dívám se, že autor napsal ještě další knihy, asi podobného ražení... možná si nechám vysvětlit další věci - člověk se učí, dokud je živ :-).

xTerezax
xTerezax
25.05.2022 4 z 5

Knížka je populárně naučná, nelze tedy vše, co je v ní napsáno, brát se 100% účinností. Pěkně ale na jednoduchých pokusech/příkladech ukazuje, jak iracionálně my lidé občas uvažujeme a jak lehce nás jde zmanipulovat. Navíc se velmi pěkně čte a občas vás donutí se zamyslet. Doporučuji jako oddechovou knížku pro ty, kteří se zajímají o psychologii či behaviorální ekonomii.

HelenBarbora
HelenBarbora
18.05.2022 5 z 5

Skvělá kniha, stojí za přečtení

Bajirek
Bajirek
15.04.2022

Díky této knize, jsem se nenechal oscamovat v Bangkoku. Jakmile na mě hráli divadlo, dokázal jsem to rozeznat během pár minut. Konkrétně jde o tento scam: https://www.reddit.com/r/Thailand/comments/vb8hj/i_just_got_scammed_in_bangkok_glorious_tailor/

Jako kdyby ti scameři šli stránku po stránce. Neuvěřitelné

nokid
nokid
04.04.2022

Po přečtení si i já mohu říct slovy pohádkového dědečka-hříbečka: "Nechytil, nechytil!"

radimch
radimch
22.12.2021 3 z 5

Pár dobrých postřehů, zajímavé výzkumy. No ale celkvově je to trošku nesourodá knížka.

mich4l.b
mich4l.b
04.12.2021 odpad!

Neskutečná ptákovina. Sborník skutečně trapných hokus-pokusů, kdy daňový poplatník financuje volnočasové blbiny nějaké profesora, který vám v každém druhém odstavci musí sdělit, s kým důležitým na té či oné "studii" pracoval. Dočetl jsem jen proto, abych se přesvědčil, jestli to celý není jen "joke". Nebyl. Neuvěřitelný, že s tímhle vylezl ven a ještě to prodává dál. OMG!

IXOXI
IXOXI
03.12.2021 4 z 5

Populárně naučná psychologie vysvětlená na základě pokusů. Jen se nesmí brát příliš vážně, protože některá tvrzení jako skládání Hippokratovi přísahy není tak jednoznačné, jak zde bylo naznačeno. Celkově se už dnes nejedná o objevné myšlenky, kniha je oddechová a nejspíše jen člověka utvrdí v tom, co už si beztak myslel.

muf-rodrigo
muf-rodrigo
15.07.2021 4 z 5

Srozumitelně napsaná kniha, čte se svižně, řada zajímavých psychologických fíglů podložených pokusy. Třeba když jsem četl o cenové kotvě, úplně jsem si uvědomil, že přesně tak se chovám. Jinak je ale dost nesourodá, hup sem, hup tam, jak se hodí.

janka2000
janka2000
28.06.2021 5 z 5

Kniha je FAKT SKVĚLE NAPSANÁ A KONCIPOVANÁ. z knih o BE se mi zatím líbila asi nejvíc (Kahneman, Thaler..). Nejen že ukazuje, jak neracionálně se chováme, ale dává i příklady jak je naší iracionality zneužito, jak ji porazit nebo naopak z ní těžit.

Nicole_picole
Nicole_picole
23.05.2021 3 z 5

Četla jsem 2x a potřetí už bych to číst nechtěla. Zas taková pecka to není. Neřekla bych, že mi to něco dalo.

Artim
Artim
04.05.2021 5 z 5

Jsem analytický typ a proto mi tato kniha opravdu vyhovovala. Vše podloženo experimenty, které byly pro mě mnohdy velmi překvapivé. Obohatil jsem se o nové výrazy jako cenová kotva a poznal, že ty velmi výhodné nabídky, které mě přeci nemohou ovlivnit, jsou velmi promyšlené návnady a že i já se mnohdy chytím a někdy dokonce velmi rád.
Člověk některé závěry knihy tak nějak podvědomě tuší, ale teprve černé na bílém s jasnými důkazy v konfrontaci s vlastními zkušenostmi si musí přiznat, že i on je mnohdy lapen, že i on podléhá iracionalitě a že je to tvor omylný a rozhodně ne smithovsky ekonomický:-)

Vlasťa Macík
Vlasťa Macík
07.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha i s několika výsledky výzkumů, která rozhodně stojí za přečtení.

0047
0047
06.12.2020 4 z 5

Asi nejlepší kniha od Arieliho, vhodný úvod k tomu, jak lidé obecně jednají. Napříč mnohým tvrzením stojím za tím, že behaviorální ekonomie nijak nevyvrací klasickou ekonomii a pouze ji rozšiřuje.

Snadná kniha i pro laika.

petrakrskova
petrakrskova
25.11.2020

Tahle knížka od Dana Arielyho je jedna z klíčových, co se behaviorální ekonomie týče.
Osvětluje skryté, iracionální faktory, které ovlivňují naše chování - od společenských zvyklostí a předsudků po rafinované marketingové triky. Ukazuje konkrétní příklady, kdy na nás působí, a předvádí, jak se rozhodovat lépe.
Obecně bych řekla, že je to trochu konkrétnější a stravitelnější verze složitějšího díla Myšlení rychlé a pomalé. :)

knihyKeMne
knihyKeMne
19.10.2020 4 z 5

Autorova první kniha na toto zajímavé téma vyvracející to, co si o sobě a hlavně o ovlivnitelnosti (či spíš neovlivnitelnosti) svého rozhodování myslíme.

Ovšem jako první jsem přečetla autorovu druhou knihu Jak drahá je intuice, která je obsahově značně podobná, dle mého názoru i obsahově bohatší, a sama o sobě by bohatě stačila. Zkrátka, jestli jste četli dvojku, tohle bude v lepším případě opáčko, v horším ztráta času.

NGC6715
NGC6715
19.09.2020 4 z 5

(SPOILER) Vyberu pár věcí, které mě zaujali. První je potřeba znalosti ceny. Autor ukazuje, že podnikatelé musí utajovat mzdy, aby mohli platit lidem méně. Což je velmi zajímavé a poučné. Paradoxně místo toho, aby si lidé mzdy sdělovali, doporučuje autor, aby se lidé smířili s tím, co mají, a raději nepátrali po tom, co mají ostatní – tak dosáhnou vnitřního klidu. Až na několik podobných zarážejících tvrzení má kniha většinou pravdu a je napsaná celkem dobře. Další věc, která mě zaujala je příběh černých perel, které byly považovány za téměř bezcenné – hodnotu získali tím, že někdo lidi prostě přesvědčil, že hodnotu mají. Autor také provedl pokus, kde polovině studentů nabídl, že jim bude recitovat, pokud mu to zaplatí a druhé polovině nabídl, že naopak bude platit on jim, když jeho recitaci budou poslouchat a poté se jich ptal, na jakou cenu by přistoupili. Na tom všem je vidět, jak racionálně vzniká cena. Další zajímavou věcí je rozdělení ekonomiky do dvou světů – v jednom nám jde o peníze, v druhém jsme ochotni pracovat zadarmo. Autor ukazuje, že zadarmo jsme schopni často poskytnou i lepší věci a více námahy než za peníze. Ukazuje, že tyto světy jsou neslučitelné. Za zmínku také stojí rozbor vlivu sexuálního vzrušení na naše rozhodování – lidé jsou ve stavu vzrušení schopni dělat věci, které za normálních okolností budou odsuzovat. Autor se také zabývá poctivostí a nepoctivostí a dochází k závěru, že tyto věci zpravidla nejsou ovlivněny žádnou naší racionální analýzou.

Štítky knihy

ekonomie rozhodování behaviorální ekonomie

Autorovy další knížky

Dan Ariely
izraelská, 1967
2009  86%Jak drahé je zdarma?
2011  85%Jak drahá je intuice?
2012  83%Jak drahá je nepoctivost?
2015  57%Iracionálně váš…
2018  76%Psychológia peňazí

Kniha Jak drahé je zdarma? je v

Právě čtených10x
Přečtených532x
Čtenářské výzvě38x
Doporučených38x
Knihotéce147x
Chystám se číst360x
Chci si koupit106x
dalších seznamech4x