Jak číst film

Jak číst film https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22166/bmid_jak-cist-film-z1Q-22166.jpg 4 79 4

Jedna z nejčtenějších populárně naučných knih o filmu popisuje nejen jeho technologie, ale i jazyk, teorii a vývoj. Pro mnohé milovníky filmu je tato kniha "biblí". Kniha odkrývá také vztah filmu k ostatním druhům umění a prostředkům masové komunikace (divadlo, fotografie, malířství, hudba, literatura). Zachycuje i další elektronická média a multimediální prostředky a dále fenomény jako například kyberprostor či virtuální realita. Kniha je doplněna fotografiemi, rejstříky, bibliografií a chronologickým vývojem médií. Od knihy z roku 1977, kdy vyšla v USA poprvé, se toto přepracované a rozšířené vydání liší zejména v obsáhlejším úvodem, bibliografií a v počtem obrázků a diagramů. Všechny významné změny z poslední doby jsou zde rovněž zachyceny. Jak číst film je vynikající čtení pro příznivce moderních médií, ale zejména dokonale poslouží jako materiál pro výuku středních i vysokých škol. "Stále více mám pocit, že filmy je nutné chápat v kontextu médií obecně - vlastně bych se odvážil tvrdit, že filmy je nejlepší považovat za další stupeň lidské komunikace.“ James Monaco... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Umění

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

How to Read a Film , 1977


více info...

Přidat komentář
bretislav8390
bretislav8390
23.10.2023 3 z 5

Docela zajímavá kniha, která je nicméně místy plná odborného žargónu, který je nutné si vyhledávat ve slovnících. V knize jsou upřednostňovány filmy vyšší umělecké kvality, které, když je shlédnete, jsou bytostně nudné a zdlouhavé. Z knihy jsem se dozvěděl spoustu informací o technice projekce. O politickém a ekonomickém hledisku filmu a jiné. Tyto informace jsou těžko dohledatelné na internetu. Kapitola o médiích je zajímavá. Poslední kapitola o internetu a digitálních médiích je vzhledem k době vydání knihy zastaralá.

knihomolka27
knihomolka27
03.05.2023 5 z 5

:)fajn kniha


Komnenos
Komnenos
23.10.2011 5 z 5

Táto kniha odpovedá na všetky otázky, ktoré si konzument filmu kladie. Ozrejmuje celé pozadie fenoménu zvaného film a všetko čo s ním súvisí. Nie je to žiadna brožúrka, preto chvíľu trvá, kým sa ňou človek prekúše, stojí však za to. Pre každého filmového nadšenca samozrejmosť.

Džany
Džany
05.07.2011 3 z 5

Kniha je skvělá o tom není pochyb, ale je neskutečně komplikovaná a podle mě až moc odborná (určitě nic pro 'začátečníky', jak se píše v obsahu). Přiznávám, že jsem velkou část knihy dlouho nechápal a musel jsem pár slovíček i hledat ve slovníku a na internetu. Takže stručněji, kniha poučí, informuje, ale nebaví tolik jako třeba FILM od R. Bergana.

Štítky knihy

teorie filmu film

Autorovy další knížky

James Monaco
americká, 1943
2004  76%Jak číst film
2001  76%Nová vlna

Kniha Jak číst film je v

Právě čtených8x
Přečtených89x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce89x
Chystám se číst41x
Chci si koupit13x
dalších seznamech3x