Ďábel

Ďábel https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175280/bmid_dabel-175280.jpg 4 53 14

Jack Taylor série

< 8. díl

Amerika – země příležitostí, místo, které vábí svou ekonomickou prosperitou – to ale neplatí pro soukromého detektiva Jacka Taylora, jehož tam jednoduše nepustí. Jack se vrací ke svému starému životu v Galwayi. Když mu zazvoní telefon a má se pustit do vyšetřování bestiální vraždy studenta, vzpomene si na setkání s až příliš přátelským cizincem na letišti. S pohledným, dobře oblečeným cizincem, který – jak se zdálo – ví o Jackovi víc, než by měl. Po několika dalších vraždách a příliš mnoha rádoby náhodných setkáních Jack uvěří, že čelí svému úhlavnímu nepříteli. Proč si ale vybral jeho? A mohl by mít opravdu co do činění se samotným Ďáblem? „S Jackem Taylorem byste se osobně nikdy setkat nechtěli. Pokud máte ale rádi detektivky, budete si chtít přečíst všechny knihy, ve kterých vystupuje.“ Irish Times „Z Jacka Taylora se stal jeden z nejzajímavějších soukromých detektivů současnosti.“ The Times... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Devil , 2010


více info...

Přidat komentář

Alena_S
10.07.2022

Upřímně jsem myslela, že série končí sedmým dílem. Pamatuju si (už je to pár let), že nabídl i jakési zakončení. Jak uspokojivé, asi záleží na čtenáři, mně přišlo věrohodné. Později jsem našla, že goodreads jich má 16. Jenže v češtině už asi další nevyjdou. Snad proto tenhle vyznívá jen jako jakýsi pokus o návrat. :-/

Pítrs85
04.05.2022 4 z 5

Osmý díl, Ďábel, se předcházejícím částem v lecčems odlišuje, Bruen tu používá celkem dost metafor a celkový děj je... těžko popisovat, hrozně mě bavil ten fakt, že ač je knížka na první pohled děsně povrchní, skrývá toho v sobě mnohem mnohem víc. Ne, nečekejte nějaká filozofická poselství, na to je Bruen až moc inteligentní. Ale zkrátka děj, ze kterého si může vzít každý něco. Tedy v případě, když se dokáže naladit na autorovu, irskou, notu. Já mám sérii o Jacku Taylorovi konečně přečtenou komplet a musím říct, že v tomto žánru neznám nic lepšího. Ken Bruen je jak ten panák výborné whiskey, samozřejmě irské. Tak tedy sláinte.


pydla
01.08.2021 2 z 5

Bohužel, opět jdu proti ostatním recenzím. Zdá se, že stačí napsat na obal, že se jedná o super knihu, tak za to všichni mají. Nejedná. Vlezlá pražština coby drsný jazyk pro rádoby drsného detektiva, který do sebe láduje léky, alkohol a drogy na kila je spíše únavná a množství zbytečných vulgarismů a siláckých řečí hlavního hrdiny až úsměvné. Časté upozorňování na drsnost a vražednost hrdiny, asi v jiných knihách, jsou v této bezpředmětné.
Slovy autora: pokud je tohle nejlepší detektiv všech dob, pak jsme v p....

jarin58
03.02.2019 2 z 5

Nejslabší co jsem od Bruena četl.

trudoš
21.10.2018 4 z 5

Ač se Ken Bruen fantastice vždy vyhýbal, evidentně podlehl vlastním chmurám a vyšvihl si dílko v duchu páně J. W. Goetha. A ne, nepokouší se o vysokou literaturu s filosofickým přesahem, jenom se protivníkem Jacka Taylora stává tentokrát sám Satanáš, který jej chce připravit o jeho prochlastanou irskou duši.
Uprostřed rozjeté, striktně realistické, detektivní série přijít s fantaskní personifikací zla, je skoro jako rána do ledvin. Přitom hlavním problémem Ďábla není žánr, ale nezvládnutá zápletka. Autor se na ní jednoduše vykašlal, a tak víc než souvislý děj připomíná vyprávění myšlenkový boj hrdiny, který se snaží ve světě kolem najít jistoty, jež by mu dávaly smysl. Což v praxi znamená, že se opět potácí z bodu A do bodu B, až se konečně dokodrcá k očekávanému finále, které vlastně žádným finále není.
Přes výtky však nemohu jinak, než román chválit. Tohle je prostě Ken Bruen. Stárnoucí, zahořklý, upřímný. Člověka tak vlastně ani nezajímá obsah, ale užívá si jen ty cynické monology.

MiroslavKutík
30.01.2018 4 z 5

Pěkné čteni ale mrzí mě že u nás nevyšly všechny knihy série Jack Taylor pač tyto knihy se mi moc líbily ...

lubos2090
18.01.2017 5 z 5

Super kniha,už sa mi dlho nestalo , aby som sa nemohol odtrhnúť od knihy.

PAVEL z BRNA
23.01.2016

Jacka Taylora miluji a tato detektivka s nadpřirozenem mě sedla asi nejvíc proto, že tajemno mě fascinuje. Přečteno jedním dechem.

čef
23.01.2016 4 z 5

V této útlounké knize se většinou chlastá, kouří, zobou pilule, kritizuje chudoba v Irsku a občas nějaká mrtvola - prostě obraz dnešního světa jako vyšitý jenom ten sex tam jaksi abstinuje o detektivování ani nemluvě, což je u detektivky zatraceně nezvyklé. Vyšperkováno nevěrohodným příběhem, podivnými postavami, hlubokomyslnými citáty, Biblí a vtipnými postřehy. Stačí to jako doporučení?

Patapuf
19.11.2015 4 z 5

Minulý Jack byl uvěřitelnější a tohle mi přišlo víc takový snový... jako když vám někdo vypráví co se mu v noci zdálo.... ale i přesto je to kvalitní čtení...

jiri77
16.07.2014 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila i přesto že autor zvolil téma které bylo na tuhle sérii ,,zvláštní''. Ale Jack Taylor je prostě super a vždy pobaví.

Oksalakka
02.06.2014 4 z 5

Jak říká Jack Taylor v pěkné scéně s americkým nakladatelem, vybočení z žánru. Sem tam mi to skřípalo, celkově ale spokojenost. Přečtu si i další.

Lucina88
08.04.2014 3 z 5

Jacka Taylora miluji, ale zrovna tato kniha mi přišla nudná - nedočteno

Sirius
10.10.2013 2 z 5

Bruen pořád píše skvěle, Jack je, jak jinak sympatickej, ačkoliv tady byl poprvý za celou sérii nezajímavej a moc jsem ten jeho příběh neprožíval. Ale na držku to padá kvůli příběhu a především kvůli tomu tématu, který mi k týhle sérii vůbec nepasuje. Měl jsem z toho pocit, jako kdyby už autor nevěděl kam dál a tak si vytáhl samotný zlo. Bohužel mu to moc nevyšlo. Takže tentokrát oba palce dolů.