Já jsem Malála

Já jsem Malála https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269301/mid_ja-jsem-malala-SGC-269301.jpg 4 261 56

Malála pochází z Pákistánu, ráda kouká na seriály, čte si, často se zlobí na mladší sourozence a hodiny si vydrží povídat s kamarádkami. Ze všeho nejraději se ale učí. Ve škole může zapomenout na svůj každodenní život a objevovat svět. Tedy až do doby, než hnutí Talibán zakáže dívkám do školy chodit. Malála právo dívek na vzdělání začne hájit. To se však Talibánu nelíbí, a tak musí Malála s rodinou prchnout do Anglie. V boji ale pokračuje. V roce 2014 jako vůbec nejmladší člověk v historii obdrží Nobelovu cenu za mír. Její poslání tím však teprve začíná...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

I Am Malala: The Story of the Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban , 2012


více info...

Maevie
Maevie
06.02.2024 4 z 5

Malálin příběh patří k dalším biografiím, které se kvůli popisovaným hrůzám, těžce čtou. U této knihy je to umocněno ještě tím, že Malála je jenom dítě. Velmi uvědomělé, odvážné a vzdělané dítě, ale přesto malá holka, která potřebuje zázemí a rodinu. Těžce se mi tak četla část, kdy se Malála ocitá v neznámém prostředí, neschopná komunikovat a bez rodiny a tíha skutečnosti na ni plně doléhá. Přestože je Malálin příběh vyprávěn z dětské perspektivy, obsahuje řadu informací, díky kterým se čtenář dokáže orientovat v reáliích i událostech.

JointlieKat94
JointlieKat94
26.10.2023 5 z 5

Vzhledem k tomu, co se teď děje a já se chtěla dozvědět jen o něco málo víc.. a taky jsem si ji dala do ČV.

Kniha je výborná ačkoliv je psaná očima náctileté dívky. Kdejaké americké studio by to hned bralo jako scifi film.. ale ona je to pravda. To všechno se tam děje a mě je z toho tak smutno. Je neuvěřitelné, že i v téhle době to někde takhle funguje.. zaostalá a vykradená, zkorumpovaná země, která nechce mít obyvatele, co by v hlavě mohli mít svoje názory a něco navíc. Je mi špatně z toho, co vše je ženám zakazováno..

Je to silné čtení. Ale lidi to musej vědět. Musej vědět, že v Čechách se máme skvěle.


Knedlik12
Knedlik12
29.04.2023 5 z 5

Kniha mě opravdu dojala. Několikrát jsem i brečela, když jsem si představila jak to co Malála prožila vypadalo kdyby se to stalo mě.
Asi bych už dávno byla mrtvá. Je opravdu odvážná a doufám, že zemře na stáří a bude mít do konce života klid

AlčaH
AlčaH
02.02.2023 4 z 5

Velice silná kniha o jedné dívce, která toužila po vzdělání a nezastavil ji v tom ani Tálibán.

Z mého pohledu je moc důležité takové knihy číst, protože nám nabízejí pohled do regionů, které jsou od nás vzdálené a kterým nemusíme až tolik rozumět - v tomto případě nás Malálin příběh zavedl do Pákistánu.

V knize pro mě byla spousta zajímavých momentů - to, jak Malála popisovala běžný život v Pákistánu a jak se v něm žilo, než se pod vlivem Tálibánu všechno změnilo. Malála měla svůj domov opravdu ráda, přestože z našeho pohledu rozhodně nebyl dokonalý. Líbilo se mi, jak pokrokový byl Malálin otec a jak se snažil aktivně přispět ke změně. Děsivé pro mě bylo uvědomění, jak málo stačilo a z místní rádiové stanice se stal nástroj, který ovládal společnost směrem k menší svobodě a k omezování lidských práv… No a pak samozřejmě samotný Malálin příběh, příběh bojovnice za vzdělání, která se nevzdala ani po tom, co ji postřelili a málem zemřela. V 17 letech získala Nobelovu cenu za mír.

Četla jsem vydání z roku 2015, které je určeno i pro dětské čtenáře. Kniha byla napsána velice přístupně a četla se dobře, přestože zpracovávala dost těžké téma. Trochu mě mrzel hodně rychlý konec, myslím, že ten by si zasloužil ještě trochu rozpracovat.

Mateo67
Mateo67
21.01.2023 4 z 5

Půjčeno ze studijních důvodů a také můj letošní první zářez do ČV. Získala jsem plno nových informací, další jsem si dohledala. Ale i když kniha byla čtivá, čtení mi bylo tak nepříjemné, že jsem se musela hodně přemlouvat, vzít knihu znovu do ruky. Tento nepřátelský a k ženám až nelidský svět je pro mě naprosto nepochopitelný a nepřijatelný, což ovšem vůbec neznamená (ba naopak), že bych měla před ním zavírat oči.

lernami
lernami
25.10.2022 4 z 5

Vůbec si nedovedu představit žít v takovém kontext, a přesto si zachovat tak neuvěřitelnou vnitřní sílu a naději.

Mezi důvody, proč miluji knihy, patří i to, že dávají prostor každému, aby odvyprávěl svůj příběh tak, jak ho cítí. Skrz knihy může být každý hlas doopravdy slyšen, o to víc hlas Malály.

Aaloha
Aaloha
31.08.2022 4 z 5

Člověk si ani neuvědomuje, že se ve stejnou dobu na opačném konci světa dějí takové věci, jako zákaz chodit do školy nebo vůbec na ulici, jen proto, že jste žena nebo dívka. Malála je velice odvážná díky tomu, v jaké rodině vyrůstá, jak jí její otec vždy podporoval ve vzdělávání a vůbec se k ženám choval jinak než ostatní muži v Pákistánu.

Jirinamac
Jirinamac
15.03.2022 5 z 5

Z knihovny jsem měla půjčenou knížku vydanou v r. 2014 a od kamarádky z r. 2015, tak jsem zjistila, že jde o úplně rozdílné knížky, které napsaly i jiné spoluautorky.
Ve 2. vydání z r. 2015 je skoro o 100 stran méně, chybí tam dějiny Pákistánu a rodové vyprávění, které mě také docela zaujalo, že spíš čerpalo z té první knížky.
Malála, ač dodržuje pákistánské tradice, tak je jiná, chce být vzdělaná a velký vliv má na ní její otec, který dělá vše pro vzdělanost dětí obou pohlaví. Docela mne přišlo zvláštní, že jako ředitel mnoha škol, tak sám měl manželku negramotnou a číst jí nenaučil. Knížka je rozdělená na pět částí ze života Malály. Je zde popisován i život, kdy v Pákistánu vládl Tálibán. Malála vyhrála boj o svůj život, kdy byla postřelená útočníkem z Talibánu, ale ona dál bojuje o vzdělanost svého národa.

Jana_Z
Jana_Z
29.01.2022 4 z 5

Není to jen kniha o jedné dívce, ale hlavě je to kniha o Pákistánu. Je o hrdých Paštunech, kteří raději volí smrt než ponížení. Ovšem ponížení z jejich pohledu. Evropané by to asi viděli jinak. V tom a v obrovském podílu negramotného obyvatelstva vidím příčinu všech problémů daného regionu. Terorismus se opravdu nerovná islám. Malálu svět opravdu potřebuje.

Knihomolka506
Knihomolka506
05.06.2021 5 z 5

Myslela jsem si, že ji přečtu za víkend, ale ne. Přečtená za 10 hodin

Já jsem Malála- Malála Júsufzajová

Denik- biografie jedné obyčejné Pákistánky, která bojovala za neobyčejnou věc (bezpráví, právo dívek chodit do školy, které její stát zakazoval), málem umřela a musela celkem dlouho bojovat o život , ale nakonec se uzdtavila a zvítězila, ale hlavně prosadila svůj názor ve státě plném nařízení. V zemi, kde je hřích sledovat TV nebo DVD a její porušení se trestá rozmlácením věci na kousky.
Co ale tenhle příběh, kniha může čtenářům dát?
" cestování" do úplně jiné země s nesrozumitelným jazykem
- Poznávání zvyků a tradic - od zahalování před politickou situaci a osobní život autorky
- poznat některé pojmy z jazyka místního kmene.
O autorce: získala mezinárodní dětskou cenou míru a byla nominovaná na Nobelovu cenu za mír. V současnosti žije v Anglii .
Krásný, ale zároveň tragický a hodně smutný. Doslova jsem se nemohla odtrhnout . Doporučuji všem

DreamerX9
DreamerX9
26.03.2021 4 z 5

Neuvěřitelná odvaha jedné mladé dívky, která dala jiným hlas. Silné, obohacující a inspirativní:)

Je-li boj můžu než vítězství,
Přijdou ženy a získají ti, má země, slávu.

čef
čef
03.03.2021 5 z 5

Svědectví ze života žen v muslimské společnosti mne nijak nepřekvapilo, jenom ten atentát na nezletilou dívku, která se nebála říci svůj názor je už hodně za známými fakty o tomto nesnášenlivém náboženství. Malála mi trochu připomněla jinou mladinkou bojovnici, tentokráte za planetu, všichni víme, o koho jde. Nevím, proč ke všemu potřebujeme nějaký takovýto symbol, abychom něco pochopili. Zajímavý je v této knize také přehled novodobých dějin Pakistánu.

sgjoli
sgjoli
05.08.2020 5 z 5

Jak jen hodnotit něčí autobiografii hvězdičkami? To je jako kdyby člověk hodnotil něčí život - čím více hvězd, tím lepší život ; čím méně hvězd, tím horší život? Takto to lze jen těžko. Moje hodnocení tak spíše odráží to, jak na mne kniha zapůsobila, jestli mi něco dala, a tak.
Nyní konkrétně k této knize. Čtení o Malálině mladém životě jsem si popravdě musela dávkovat po menších kusech, protože se mi to často nečetlo dobře. Ne snad proto, že by kniha byla špatně napsaná. Ale proto, že ten obsah je dost děsivý a emočně náročný. Malála i její blízcí si při své cestě prošli těžkými útrapami, že z toho prostě mrazí, když čtete, jak někdo dokáže být krutý a ubližovat druhým. Zvlášť když víte, že popisované události nejsou žádnou smyšlenkou, ale krutou realitou, kterou si někdo skutečně prožil. Z tohoto důvodu to nebylo lehké číst, ačkoliv vydání, co jsem měla k dispozici, bylo upraveno pro dětské čtenáře a asi bylo "trochu mírnější".
Nicméně Malála je neuvěřitelně silná, statečná, odvážná mladá žena plná pokory a určitě si zaslouží uznání za to, oč se snaží. V řadě věcí mi čtení této knihy pomohlo se zamyslet nad některými aspekty života a nad tím, co je vlastně důležité.
Dozvěděla jsem se zde dost nových informací o situaci v Pákistánu a okolo Tálibánu, takže pokud vám toto téma není zas tolik známé, určitě mohu tuto knihu doporučit na nějaké bližší seznámení. Tím, jak je to psané člověkem, který s teroristy přišel do styku, je to o to autentičtější. Navíc musím ocenit to, že všechny informace, které jsem zde získala, jsou zasazeny do kontextu a jsou podány velmi srozumitelně, v souvislostech. Pravda, kniha je upravena pro dětské čtenáře a psané je to z pohledu mladého, stále dospívajícího člověka, takže to možná není tak detailní. Ale i tak si čtenář nějaký základní přehled jistě získá.
Navíc kniha na konci obsahuje slovníček použitých pojmů a také chronologický přehled událostí v novodobé historii Pákistánu (léta 1947-2013), v němž se dá snadno zorientovat a připomenout si důležité události.
Za sebe mohu určitě doporučit.

Epes
Epes
03.08.2020 5 z 5

Počáteční postoje Malály vnímám jako naučené pózy převzaté od jejího otce, později se pro mě stává uvěřitelnější. Hodně mi vadila ta neustálá soutěživost ve třídě o prvenství v testech.

verunb
verunb
11.05.2020 5 z 5

Kniha je velice čtivá a zajímavá.

simona_horakova
simona_horakova
10.03.2020 5 z 5

Jedná se o knížku, kterou by si měl přečíst každý. Je velmi dojemná a bohužel reálná...

vladkavl
vladkavl
31.01.2020 5 z 5

Kniha o odvážné dívce, která šla za svým snem a málem ji to život stálo.
Kniha poukazuje na boj za vzdělání žen v Pakistánu.
Velmi mě zaujali informace o Talibánu.

Palmanka
Palmanka
14.11.2019 4 z 5

Moc mne nezaujala...

Zorka
Zorka
28.04.2019 4 z 5

Kniha, která poukazuje na to, že terorismu ze strany muslimských extremistů se musejí obávat i sami muslimové. Příběh rodiny, která se snažila žít pokrokově v prostředí, kde vládli Tálibánci, a která bojovala za vdělání dívek i přesto, že se sama stala terčem útoků. Chvíli mi trvalo, než jsem se prokousala popisem kultury, poté ale kniha nabrala spád a četla se velmi dobře.

Veruci
Veruci
01.04.2019 4 z 5

"V zemi, kde ženy nesmí na veřejnost bez mužského doprovodu, jsme na stránkách svých knih cestovaly široko daleko. V zemi, kde si mnoho žen neumí přečíst cenovky na tržišti, jsme se učily násobilku. …"
"Je dobré být druhá,..., protože se naučíš, že když můžeš vyhrát, můžeš i prohrát...."
"Když uvízneš mezi vojáky a ozbrojenci, není v tom nic dobrého"
"Terorismus je něco jiného než válka - při ní vojáci čelí jeden druhému v bitvě. Terorismus ale znamená strach všude kolem. Znamená to v noci spát a nevědět, jaké hrůzy přinese další den. Znamená to choulit se s rodinou v místnosti uprostřed vašeho domu, protože vám všem připadá, že to tam je nejbezpečnější. Znamená to jít po své ulici a nevědět, komu můžete věřit. Terorismus je strach, že když váš otec ráno vyjde ze dveří, už se večer nevrátí."
"Jedna osoba se mě snažila umlčet. A miliony promluvily."
"Říkám si: Jaká zvláštní země, že tu některé dívky mají svobodu svoje těla zakrývat a jiné nezakrývat."
"...ptají se mě, jestli mě moje tažení za práva dětí neokrádá o dětství.
Řeknu jim, ať si představí dívku, kterou provdají v jedenácti letech. Nebo malého chlapce, který se musí prohrabávat hromadou odpadků, aby obstaral peníze pro svou rodinu. Nebo děti, které byly zabity bombami či kulkami. To ti jsou okrádání o dětství."