Já Baryk

Já Baryk https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29483/bmid_ja-baryk-1hT-29483.png 4 283 60

Malý přírodopis pro malé pejsky a velké pejskomily, sepsaný názorně, srozumitelně a to od švestek do žní. Dvanáct kapitol, z nichž každá je věnována jednomu zvířátku a jednomu měsíci v roce.

Šárinka123
Šárinka123
12.01.2024 4 z 5

Knížka se mi líbila, některé kapitoly byly i srandovní.

Naďa2411
Naďa2411
08.12.2023 5 z 5

Vybrala jsem si další aknihu o pejskovi. Pro mě dosud neznámé krátké milé povídky o Barykovi. Příběhů je 12, podle počtu měsíců. Baryk mě provedl celým rokem, jaké má kamarády, jaké má své starosti v jednotlivých měsících, ale hlavně autor mile utvrzuje přátelství mezi zvířecím a lidským světem. Poučené nejen pro malé děti.


Bella11
Bella11
18.10.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, má to 12 kapitol. Každá je věnována jednomu měsíci, zvířátku a začíná vtipnou psí pranostikou...

Zemlja
Zemlja
24.08.2023 5 z 5

Velmi chytrá kniha s mnoha vrstvami, lépe ji dětem číst a diskutovat/vysvětlovat.

Alets
Alets
31.07.2023 1 z 5

Kniha se mi nelíbila, přesně jak říkal Atlantis. Těm vtipům jsem moc nerozuměla. V jednu chvíli jsem i myslela že jí nepřečteu. Jediné+ je ta kapitola o březnu a ježkovi, že kapitoli jsou podle měsíců a nakonci ten přehled. Jinak se mi nelíbila. Nechci někoho urazit. Nedoporučuji. Omlouvám se. :(


Alets

Drakobrouk
Drakobrouk
21.10.2022 5 z 5

Je to o psovi Barykovi který si myslí že psi jsou lepší než všechna ostatní zvířata dohromady. Tato kniha obsahuje dvanáct kapitol a každá kapitola je jakoby jeden měsíc (a na konci je i kalendář). Líbilo se mi to ale nejlepší bylo když se Baryk na všechno díval psím pohledem. Naučil jsem se že: krtci mají nosní dírky zespoda a že umí plavat, a že zajíci mají v nohou sedmdesátku. :)

Hani77
Hani77
12.10.2022 5 z 5

Knihu jsem přečetla jako vzpomínku na pana Františka Nepila. Barykovy příhody jsem poznala buď v Mateřídoušce, když jsem ji kupovala dětem, nebo ve Večerníčku, který jsme s dětmi mnoho let pravidelně sledovali. Oboje bylo skvělé. Samotné čtení bylo tak za 4,5 *, ale vzhledem k tomu, že jsem i při tom čtení slyšela nezaměnitelný hlas pana Nepila, tak dávám plný počet. Obrázky paní Heleny Zmatlíkové jsou taky roztomilé, připomněly mi mé dětství.

ladyfromskye
ladyfromskye
15.04.2022 5 z 5

Klasika, která nezklame. Klasika, která baví děti i dospělé. Mám doma vydání s ilustracemi Adolfa Borna a dodnes si vybavuji, jak jsem byla jako malá holka z knížky nadšená. Dneska jsem si ji dala jako dopolední jednohubku a nemohla jsem si vybrat líp. Doporučuji.

huhuhu
huhuhu
15.02.2022 5 z 5

Četla jsem s 9letou dcerou a oběma se nám kniha moc líbila. V knize je doporučení pro děti od 5 let, ale myslím si, že pro tak malé děti to určitě není - vzhledem ke stylu, slovní zásobě a možná i ději, který není příliš akční a spíš si všímá drobných zajímavostí o zvířatech. Ale pro starší děti a dospělé krásné čtení.

dagmar5477
dagmar5477
02.02.2022 5 z 5

Neuvěřitelně milá knížka.

Kortez
Kortez
09.01.2022 5 z 5

Audiokniha načtena autorem. Skvělé dilo nejen pro děti. Hlas a přednes pana Nepila dodává ještě větší grády tomuto počinu.

Turlogh
Turlogh
02.01.2022 5 z 5

Výtečná kniha pro menší děti, s úžasnými obrázky od Heleny Zmatlíkové a z dílny skvělého autora Františka Nepila o pejskovi Barykovi a jeho častých příhodách a dobrodružstvích s dalšími zvířaty v přírodě. Baryk je hlavním vypravěčem a jeho vyprávěnky jsou působivé a čtivé. Pan Nepil holt uměl. Howgh.

Aknel26
Aknel26
22.04.2021 5 z 5

Já tu knížku, stejně jako všechno ostatní od pana Nepila, prostě miluju. Baryk je skvělý průvodce přírodou, vtipnou formou nás seznámí nejen se životem psím, ale i s dalšími tvory - vlaštovkami, ježky, zajíci, sýkorkami nebo třeba hlemýždi. O každém druhu se něco dozvíme (třeba co má zajíc společného s velbloudem, jaký je rozdíl mezi havranem a vránou nebo že slepýšům dorůstají ocásky) a ještě se u toho zasmějeme.

"Šneci žijí stejně jako my psi v boudách. Oni tedy v boudičkách, abyste si nemysleli, že vás chci oblafnout. Jenže si je musí nosit s sebou. Což je pochopitelné: při té jejich loudavosti by se od ní mohli vzdálit dejme tomu deset metrů a už by se do tmy nestačili vrátit. Zatímco psí bouda je prostě obývací ložnicí, hlemýždí boudička je víceúčelová. Pro šneka je například i chladničkou. Když přijdou vedra, zaleze s ní do stínu a ještě si ji zavíčkuje poklopem ze ztuhlého slizu. Na podzim si udělá z domečku dokonce vrták. Zavrtává se totiž do hlíny a boudička mu slouží jako nebozez. Když je dost hluboko, zavíčkuje se a přespí zimu."

Knížka je vlastně takový psí kalendář - Barykovi ale nestačí obyčejné názvy měsíců, jakkoli jsou v češtině výstižné. Pojmenovává si je podle toho, co se ho přímo dotýká, a tak se setkáme s měsícem blech, měsícem studeného kastrůlku či měsícem opuštěných Baryků. A z toho posledního si dovolím ještě jednu ukázku:

"V srpnu přirachotí můj člověk s autem až na dvůr a vypukne boží dopuštění. Všichni začnou snášet k vozu kufry, kabely, tašky a jiné harampádí a můj člověk to do vozu naskládá div ne všechno. Pak to vyhází zase na dvůr a naskládá to tam jinak a pak to vyhází potřetí a začne to tam rovnat ještě líp. To všechny zaujme tak, že se houfují u auta a začnou mu radit. A v tu chvíli raději zalezu do boudy. Vím, co bude následovat. Vím, že mému člověku zbrunátní tvář, že se vysouká zvnitřku celý upocený a zježený a začne hafat, až se roztřese komín."

Prostě pro staršího čtenáře je radost knížku číst.
Kdyby měl ale hodnotit můj skoro pětiletý syn, asi by to na pět hvězdiček nebylo. Hlavně ze začátku se Baryk věnoval zvířatům, o která se děti tolik nezajímají (bažant, jelen, ptáci), a podzimní příběhy se odehrávaly na honu, což řadě lidí také není blízké. To se naštěstí brzy změnilo. Dost věcí jsem synovi musela dovysvětlovat, třeba kdo byli Lucemburkové, co je morseovka a jaká rychlost je sedmdesátka (to je rychlost zajíce, zatímco Baryk dává jen pětatřicítku - ale on je ještě v záběhu). V tomhle ohledu u něj bodoval spíš seriál, u toho jsme se smáli oba. Navíc ho vyprávěl sám autor svým jedinečným způsobem. A pan Born ho taky dokonale zobrazil!
Naštěstí tady body uděluju já - a já jen lituju, že tu není hvězdiček víc, asi jako v létě na nebi.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
17.03.2021 5 z 5

Moc pěkná dětská knížka, četla jsem ji svým dětem a když jsme, nemaje televizi, náhodou zjistili, že je to i Večerníček, užili jsme si i ten. :)
Je to takové laskavé pohlazení a milý jemný humor k tomu. :)

téravokudlaná
téravokudlaná
06.02.2021 5 z 5

mám ráda Baryka, jak knížku tak i film :-)

Jarka_rybář
Jarka_rybář
30.01.2021 5 z 5

Super knížka. Baryk je super vtipný průvodce přírodou.

pipilota
pipilota
18.01.2021 5 z 5

já barik je knížka o zvířátkách je hezka jsou tam zvířátka.

terinkha
terinkha
04.01.2021 5 z 5

Miluju Nepilův styl psaní a vyprávění. Baryka jsem vždycky měla ráda a teď při společném čtení s manželem jsem se někdy smála i nahlas, protože ty příběhy jsou prostě kouzelný.
Ani se mi nechtělo věřit, jak rychle ty večery s Barykem utekly a my museli vybírat, co dalšího zařadíme do dětské knihovny :-)
Plný počet, Nepila všema deseti! ♥

Laurinka1000
Laurinka1000
06.12.2020

Krásné obrázky i příběhy.

Knihomolka2812
Knihomolka2812
15.04.2020 4 z 5

Zajímavá kniha, nádherné ilustrace