Islám - Historie, současnost a perspektivy

Islám - Historie, současnost a perspektivy https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280286/mid_islam-historie-soucasnost-a-perspek-IlU-280286.jpg 4 16 8

Kniha renomované historičky Carole Hillenbrandové usiluje přispět k pochopení složité reality islámského světa a představit především jeho různorodost a pestrost. Čtivý a přehledný výklad, bohatě obrazově vybavený a určený všem zájemcům o danou problematiku, se věnuje vzniku islámu, jeho historii i současnosti, všem náboženským stanoviskům, moderním liberálnějším proudům, teologii, filosofii, aktuálně často diskutovaným tématům, jako jsou džihád či terorismus, ale i každodennosti, politice či postavení žen v islámském světě. Autorka erudovaně, objektivně a poctivě představuje různé stránky muslimské praxe i nespočet muslimských názorů, aniž by některým dávala přednost, a vedle historického pohledu nabízí i bilanci současného stavu a naznačuje budoucí perspektivy.... celý text

Literatura naučná Filozofie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Islam: A New Historical Introduction , 2015


více info...

Přidat komentář

Svatka63
10.04.2022 4 z 5

Moje první setkání s náboženstvím islámu, takže jsem si rozšířila obzory. Kniha je napsaná čtivě a pomůže nahlížet na muslimy jinýma očima, než jen jako na nepřizpůsobivé teroristy.

flyingandie
30.06.2021 4 z 5

Skvělá kniha ve stylu islám for dummies. Autorka popisuje stěžejní myšlenky islámu od jeho vzniku až do současnosti. Je škoda, jak se píše níže, že jsou vynechány i negativní stránky. Čím víc se snažila o přesvědčení o nevinnosti víry, tím méně ji člověk věří. S ohledem na kontext dnešní doby nenávisti k muslimům by ale asi jen skutečně přilila ještě více oleje do ohně.


Akana
26.04.2021 3 z 5

Snaha oddémonizovat islámskou kulturu a společnost je samozřejmě vítaná, v tomhle případě se ale spíš než o nestrannou analýzu jedná o tendenční obhajobu. Že přichází z pera křesťanky, je možná paradoxní, ale ve výsledku stejně zavádějící jako kdyby šlo o muslimku. Když vidím, s jakou samozřejmostí autorka přijímá údaje z Koránu jako objektivní historické skutečnosti, musím se sympatiemi vzpomenout na knihu Ve stínu meče od Toma Hollanda, který neváhal zpochybnit třeba i lokalizaci samotné Mekky. Ale když se přes tohle základní východisko přeneseme, užitečných informací pro ty, kdo se chtějí v problematice obecně zorientovat, nabízí kniha poměrně dost.

hu_87
04.04.2021 5 z 5

Suprově napsané, jednotlivé kapitoly solidně pokrývají velké množství informací. Když jste ohledně islámu zmatení nebo nevíte, jak v něm moc některé věci fungují, určitě doporučuji.

Vitan24
23.01.2021 5 z 5

Knihu bych doporučil všem. Velice logicky uspořádané kapitoly a postupné seznámení se s islámem - jeho počátky, zásady a vývoj až do současného stavu, zasazené do nezbytného historického kontextu. Přiznám se, že před přečtením této knihy jsem islám znal hodně okrajově a mojí motivací k přečtení bylo právě obohacení mých znalostí, zejména pochopení rozdílu mezi sunnity a šííty, což jsou skupiny o jejichž existenci jsem věděl, v čem se liší nebo jejich vzájemný podíl na muslimské populaci však už nikoliv. Troufám si tvrdit, že po přečtení této knihy mám již v této otázce poměrně jasno. Mimo to jsem se dozvěděl spousty jiných zajímavých informací a knihu bych doporučil opravdu každému. Alespoň částečná znalost druhého nejrozšířenějšího náboženství na světě patří mezi všeobecné znalosti a tato kniha Vám je na téma islám zaručeně pomůže obohatit. Na knize oceňuji rovněž bohatý výčet zdrojů a odkazy na ně.

weny
19.01.2018 2 z 5

Ač autorka v prvním odstavci knihy slibovala snahu o objektivní přístup k islámu, tak musím konstatovat, že se jí to nepovedlo. Celá kniha je provázena její předpojatostí a jejími subjektivními poznámkami. Carole Hillenbrand nám nepředkládá pouze fakta, o kterých bychom mohli přemýšlet, ale snaží se i mentorovat. To je za mě hlavní nedostatek knihy, zvlášť když přihlédnem k událostem posledních let.

Neobjektivita knihy se nejvíce projevuje při publikování citací z Koránu a hadithu. Autorka se neostýchá části textu, které hovoří ve prospěch myšlenky "islám = náboženství míru", podpořit citacemi veršů a někdy dokonce jednotlivých vět vytržených zcela z kontextu. Taky o těchto tématech dalekosáhle polemizuje. Naproti tomu negativní aspekty islámu shrne obvykle dvěma větama bez citace a s dovětkem, že musíme chápat kontext doby, ve kterém Korán a hadity vznikly.

Co mi v knize, která má tak honosný název, dále chybí, je větší zaměření se na historii. Autorka poměrně hezky popsala historii kolem proroka Mohameda a vzniku Koránu + pár desítek let po jeho smrti. Ale tím zdařilá historická vložka téměř končí. Dále už to bere jako z rychlíku a vyzobává jen určité momenty islámské historie a myšlenky jejich význačných osobností. Nečekejte tedy, že se hlouběji dozvíte například o islámském zlatém věku, kdy v této oblasti prosperovala věda a kultura. Období, kdy jsme se mohli oproti světu islámu považovat s tochou nadsázky za barbary.

Celou knihu pohřbívá dovětek z roku 2016, kdy autorka již rezignovala na svá úvodní slova o objektivitě. A kohokoliv, kdo imigraci muslimů odmítá, označí za islamofoba (k dnešnímu dni například 65 % Rakušanů). Za zdroj islamofobie autorka označuje strach o ztrátu svého pracovního místa z důvodu globalizace. Taky zde obhajuje myšlenku trestu Evropy za vytáření koloníí v minulosti. Těmito myšlenkami nové levice knihu zcela zbytečně shodila a taky se tím projevil ještě znatelněji její "double-think". V celé knize bojuje za to, aby jsme muslimy chápali jako heterogenni skupinu, která nemá jednotné cíle. Naproti tomu se nebrání co chvíli zcela generalizovat a zjednodušovat západní společnosti. Čekal bych vyváženější přístup.

No, na závěr bych doporučil lidem, kteří o islámu ještě žádnou publikaci nečetli, raději knihu "Islám - Náboženství, historie a budoucnost" z vydavatelství Jota, protože jde o mnohem zdařilejší dílo, které se vyhýbá podbarvenému výkladu a nesnaží se vmanévrovat čtenáře do určité pozice.

d.p.
23.09.2017 4 z 5

Poslední dobou mě arabistika zaujala a volba této knihy byla, bych řekl, dobrá. Byla místy až překvapivě poutavá a občas jsem se přistihl, jak jsem se do ní začetl a nechce se mi odtrhnout. Zejména kapitola o súfiismu mě zaujala a tato forma islámu mi přišla nečekaně sympatická a tolerantní. Občas jsem narazil na pasáže, kdy jsem si říkal, že autorka až moc straní islámu a už to přehání. Místy to vyvážila a ukázala pravdu, viz třeba komentář k Súře 4 - ženy, ale úplně konkrétní nebyla a kdo četl Korán a sbírky Hadíthů, tak ví, že tam jsou i divočejší věci a o těch pomlčela. Celkově mi to ale až na poslední dovětek z roku 2016 přišlo relativně vyvážené, i když bylo poznat, že ta snaha o to, aby knihou lidi začali mít rádi muslimy byla prostě do očí bijící. V průběhu knihy mi to nevadilo, ale dovětek z roku 2016 byl tragický. Uvedené rady, co by měla Evropa dělat, považuji za trochu až moc naivní a stejně s tím asi racionálně uvažujícího člověka spíš naštve, že je mu zase nucen levicový sluníčkový pohled. Nicméně na otevření očí, že islám není jen všudypřítomné násilí, netolerance a neúcta k ženám, že jsou i pokrokové země a ty zastaralé přízemní praktiky jsou jen někde, je to kniha určitě dobrá a 4 hvězdy jí dám za slušnou odbornost, která mě prostě bavila.

dejvik85
12.06.2017 3 z 5

Moje první kniha s islámskou tematikou. Četl jsem již ovlivněn mediální masáží, kterou vyvolali média v kontextu vzrůstajícího terorismu, jež je spojeno s islámským extremismem. Přes veškerou snahu o nezávislost a pohledu na islám se nedokáži ztotožnit s některými pasážemi knihy. Autorka v každé kapitole obhajuje islám a její náboženské praktiky. Z mého laického pohledu se nejedná o nezávislý pohled na tuto problematiku. Rozumím, že i křesťanství si prošlo svými slabšími chvilkami a určitě nejsem zatvrzelým odpůrcem islámu. Jsem zastáncem, že každý může věřit v jakého boha chce, ale nikdo by neměl v 21. století vynucovat náboženství na státní resp. politické úrovni a už vůbec by ho neměl vynucovat násilím. Pokud se budou jednotlivé náboženství k sobě chovat s respektem, nevidím důvod proč by tyto náboženství nemohli existovat vedle sebe. Bohužel, se ale nedokáži ubránit pocitu, že v Evropě je cítit islámská rozpínavost a nedostatečný respekt k evropské kultuře, který se v budoucnu může stupňovat počtem muslimského obyvatelstva v Evropě. Myslím, že pomyslný míč ke sblížení evropského resp. křesťanského světa a světa islámu je nyní na straně muslimů, tady bych čekal nějaké významné kroky k reformě a silnému odsuzování radikálního islámu. Možná ten problém dělají pouze média, ale bohužel právě ty jsou jedním z hlavních tvůrců vytvářejících naše možná mylné představy a názory. Přes všechny problémy s tím spojené věřím v budoucí pokojné soužití obou náboženství.

Štítky knihy

islám dějiny islámu

Autorovy knížky

Carole Hillenbrand
britská, 1943
2017  75%Islám - Historie, současnost a perspektivy

Kniha Islám - Historie, současnost a perspektivy je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst11x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x