Iskra v popole

Iskra v popole https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301813/bmid_iskra-v-popole-LLd-301813.jpg 5 1236 281

Jiskra v popelu série

1. díl >

V ríši vojakov sa odpor trestá smrťou. Tí, čo nezaprisahajú svoju krv a telo cisárovi, riskujú popravu svojich blízkych a skazu všetkého, čo im je drahé.V tomto krutom svete sa životom ťažko prebíja otrokyňa Laia, ktorá žije so starými rodičmi a starším bratom Darinom v pokútnej štvrti. Rodina živorí a vedie biednu existenciu. Nikto z nich sa nestavia na odpor proti ríši, lebo videli, ako dopadli tí, čo tak urobili. Jedného dňa k nim však vtrhnú vojaci, zabijú starkých a Lainho brata zatknú za zradu. Laii sa podarí utiecť a vyhľadá pomoc rebelov, ktorí jej prisľúbia, že zachránia jej brata, zato však bude musieť pre nich robiť špiónku v najväčšej vojenskej akadémii v ríši. Laia sa tam stretne so synom krutej veliteľky Eliášom – najlepším vojakom školy, ktorý však v kútiku duše celú ríšu i armádu hlboko nenávidí. Túži iba po tom, aby sa oslobodil spod tyranie, ktorou si ríša vynucuje poslušnosť. On aj Laia čoskoro zistia, že ich osudy sú prepletené a že ich činy môžu zmeniť osud celej ríše. Iskra v popole ponúka miestami temný a príliš drsný príbeh, ktorý sa vzdialene inšpiruje životom v starovekom Ríme. Osudy hlavných hrdinov a neustále gradované napätie vás vtiahnu do rozprávkovo-fantazijného sveta, v ktorom sa zvádza večný boj medzi dobrom a zlom, kde však dobro často ťahá za kratší koniec.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Yoli (SK)
Originální název:

An Ember in the Ashes , 2015


více info...

Přidat komentář

p. Rochesterová
16.04.2024 5 z 5

Skvěle vymyšlené a strhující...působilo to jako pomalé tempo vyprávění, ale já po těch stránkách letěla jako ďas...nejde jinak než hned otevřít druhý díl..

MisakCZE
01.04.2024 3 z 5

Velmi těžko se mi do knihy začítalo, na mě strašně pozvolný děj, ale vytrval jsem a konec knihy mi to vynahradil, byl strhující a napínavý.
Mám obrovské nutkání se vrhnout na díl další, což jsem si ještě za polovinou čtení nedokázal představit.

Solidní začátek velké ságy.


marie2577
19.02.2024 4 z 5

Dej tomu sanci a nalezite se ti odmeni..

apq
17.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi moc líbila. Vymyšlený svět je zajímavý, děj je napínavý bez hluchých míst. Hlavní postavy mi byly sympatické, akorát Laia byla občas dost naivní. Její důvěra vůči odboji, který se na ni stejně vykašlal, jak se dalo poměrně rychle předpokládat, pro mě byla chvílemi skoro až nepochopitelná.
Jsem zvědavá na další díl.

LuckaK.088
11.02.2024 5 z 5

Velmi zdařilý úvod do světa lidu válečníků, stříbrných masek, učenců, domorodců, námořníků... Začetla jsem se okamžitě a rozhodně se pustím do dalších dílů.

pige
06.02.2024 3 z 5

Nakonec si mě příběh získal, i když sama nevím čím - nesedl mi autorčin styl a trvalo mi dlouho, než jsem se začetla, ale pak jsem se od knihy nedokázala odtrhnout.
Vcelku jasná milostná zápletka, příběh o naději i zradě.
Ačkoli toto není můj preferovaný žánr, musím se dozvědět, jak příběh pokračuje dál :D (to asi vysvětluje, pro má kniha obecně tak vysoké hodnocení...)

Bryel
16.01.2024 5 z 5

"Strach může být dobrý. Může tě udržet naživu. Jen mu nedovol, aby tě ovládal. Nedovol mu, aby do tebe zasel pochybnosti. Jestliže se strach chopí vlády, musíš použít jedinou věc, která je silnější, nezničitelná, a bojovat s ním: svého ducha. A svoje srdce."

Tuto sérii jsem objevila na doporučení a rozhodně mě nezklamala. Naopak. Kniha mě vtáhla téměř okamžitě a nechtěla jsem, aby skončila.
Kastovní společnost šmrncnutá orientem, útlak části obyvatel, mocenský boj, bájné elementární bytosti. A tomu všemu vévodí dvě skvěle se proplétající linie příběhu, elitního válečníka a učenecké otrokyně, obě napínavé a plné bolestivých rozhodnutí, krvavých šrámů a naděje.
Jiskra v popelu ve mě zažehla velkou zvědavost po pokračování. Ještě že nemusím čekat na další díl.

Majkrofon
06.01.2024 3 z 5

Vcelku nechápem také vysoké hodnotenie knihy. Musel som sa do čítania miestami premáhať a celkovo mi autorkin štýl nejak nesadol. Tiež postavy neboli pre mňa nejak zvlášť zaujímavé a sympatické. Pre mňa priemerné fantasy.

michaela0704
27.11.2023 4 z 5

K této sérii jsem se odhodlávala delší dobu, protože mě strašně lákala anotace, ale bála jsem se náročnějších témat. Na této sérii je skvělé, že už je dokončená, je to uzavřená tetralogie.

Jiskra v popelu je vyprávěna ze dvou pohledů: “otrokářky Laiy a válečníka Eliase. Každý bojuje po svém proti tomu, co si na ně osud přichystal. Laia se snaží zachránit svého bratra z vězení a Elias nechce být válečníkem Impéria. A oba si přejí svobodu.

Laia je pro záchranu svého bratra schopná udělat cokoliv a tak dojde k tomu, že se jako otrokářka ocitne ve službách kruté velitelky Šerosrázu. Tam je ve výcviku také Elias, velitelčin syn. Jejich cesty se protnou a vznikne mezi nimi vzácné a křehké přátelství.

Kniha pokrývá náročná témata jako otroctví, císaře, následnictví, mučení, odboj, povstání, špehování nebo válečnické zkoušky a nenechá Vás ani na chvíli vydechnout. Jsou zde lehce naznačeny i dvě romantické linky a já se už teď těším na 2. díl, do kterého se pustím v dalším týdnu.

Záporné postavy se zde neštítí doopravdy ničeho. A já si oblíbila některé z vedlejších postav jako Izzi, Keenana nebo Telumana. A jsem zvědavá, jak to bude s Helenou.

A protože je kniha z žánru YA fantasy, najdete zde také nadpřirozené bytosti jako ghúly, ifrity, džiny nebo Temnonoše.

Tato kniha je neotřelé fantasy, které maximálně doporučuji.

InstinktCZ
24.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Místy podobné Naslouchači, ale střídání pohledů mezi Laiou a Eliasem bylo příjemné oživení. Né že by to příběh potřeboval, bylo to opravdu dobře napsané a chytlavé, a skoro od začátku (než nás autorka seznámila se světem) se to čte téměř jedním dechem. Určitě se těším na další díl. Půl hvězdy dolů bych dal (asi protože nejsem dívka), za až přílišné pitvání se v dvou "milostných trojúhelnících"... trochu to brzdilo děj. ale 90% jak víno.

6493
21.08.2023 4 z 5

Velice příjemná fantasy z poměrně neokoukaného prostředí, ačkoli podobnost s Naslouchačem byla místy dost "in the face".
Nejvíc mě bavil development postav, na tom se Tahirová opravdu vyřádila a já byla víc než spoko. Co bych si ale dokázala odpustit, a co mi do příběhu vůbec nesedělo, byl pokus o začátek romantické linky (trojúhelníku, asi?), který dost kazil atmosféru, deminishoval napětí a určitou "dospělost", kterou kniha jistě má. Je mi ale jasné, že minimálně v dalším díle to bude stejné, ne-li horší, takže se s tím budu muset smířit, protože tenhle svět se mi opouštět nechce.

shadowhunter06
02.08.2023 4 z 5

Skvěle vypracovaný svět je něco, co na začátku přebilo delší popisy postav či místa. Děj se rozběhl akčně hned od první kapitoly, což u fantasy knih cením. Trochu mi kniha svým rozdělením světa na zotročený lid a ty "vyšší" připomíná Naslouchače od Petry Stehlíkové, což se v mém srdci rovná úspěchu :)

SimonaM86
12.04.2023 5 z 5

Město v poušti plné Džínů, Ghulů, Ifritů a jak už to tak bývá plné lidí, kteří myslí jen na moc a nadvládu, jež je lidská rasa pověstná, ale existuje výjimka a to v řadách Masek a tím je Elias a na druhé straně u Učenců Laia a to je jiskra v popelu.
Skvěle napsané, čtivé, má to akci a spád.

Levantine
03.04.2023 2 z 5

Mne tato knizka vobec nesadla. Nebola zla, ale mna nebavila a docitala som ju horko tazko....

HoneyH
14.03.2023 5 z 5

Jiskru v popelu jsem objevila nedávno. Oproti ostatním fantasy bych rozhodně vyzdvihla svět, ve kterém postavy žijí (římská říše + orientální nádech = zaručený úspěch). Velmi mě na knize dostala jedna věc: líbí se mi a zároveň mě irituje, že je kniha vybalancovaná zajímavým způsobem, děj někdy až vleče, ale přitom se tam toho stále dost děje, stejně tak jako se krutost střídá s nadějí, připomíná mi to tanec na ostří šamšíru ;) . Celá kniha může být v podstatě brána jako takový úvod do celého jejího světa. Těším se na pokračování.

Matri
11.03.2023 5 z 5

Na túto sériu som čítala mnohé odporúčania a pozitívne recenzie, a veruže áno, plne súhlasím!
Kniha ma od prvých stránok úplne dostala a nevedela som sa odtrhnúť od čítania. Prvý diel si veľmi slušne našliapol a som zvedavá kam sa dostaneme ďalej. Veľmi sa mi páči striedanie pohľadov hlavných hrdinov. Postavy sú zatiaľ veľmi zaujímavé, dej napínavý, akcie krvavé .. až uvažujem, prečo je to zaradené do literatúry pre deti a mládež :-/ Za mňa 5/5

Ivka14
24.02.2023 5 z 5

Tohle byla skvělá kniha.

Tento příběh má vše, co od knihy očekáváte; úžasný příběh, skvělé postavy, je to akční, rychlé, bez jediné stopy fádnosti, vláčnosti nebo nudy. Bylo tam několik velmi intenzivních momentů a ke konci jsem se cítila velmi emotivně. Když ve vás příběh vyvolává takový pocit, víte, že to stojí za to.

KarolínaV
21.11.2022 5 z 5

Bylo to úžasný. Svět je velmi originální a zajímavý, i když na mě trochu moc drsný. Hrozně mě bavilo prostředí Šerosrázu. Miluju Eliase a Laiu, jejich romantická linka je sice pomalá ale o to víc uvěřitelná. Prostě krásně napsaný příběh který vás vtáhne do děje a žádná z postav vás nenechá chladným.

jmn7053
27.09.2022 5 z 5

(SPOILER) Zajímavý svět, zajímavé postavy, sem tam akce, trochu pletichaření a víc než špetka romantiky.
Jiskra v popelu se ke mně dostala docela náhodou (nedostatek publicity a PR je zarážející), ale jsem ráda, že se tak stalo. Jde o velmi "klasickou" románovou fantasy s prvky antického Říma. Hlavní hrdinové jsou sympaťáci, co si procházejí určitým charakterovým vývinem, zatímco v pozadí se kují pikle, které mají vliv na chod celého impéria.
Líbilo se mi prolínání osudů a odlišných světů našich dvou hrdinů.
Zkoušky mohly být zajímavější; ocenila bych i více džinů a nadpřirozených tvorů, hádám, že se však více objeví v dalších dílech.
Bylo to příjemné čtení, nic namáhavého. Ocenila bych trochu méně romantiky, raději více akce! :)

Fidibus
23.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Moc pěkná fantasy, aspoň tedy tenhle 1.dil. Nezkušená Laia versus bojovník Elias se svou krutou matkou. Než se potkají, dá se Laia kvůli bratrovi naverbovat ke špionáži, aby zjistila, že realita bývá jiná než sliby. A do toho neví, co s Kenaanem. Elias chce konečně svobodu, ale je donucen se utkat o titul císaře ve velice krvavých úkolech, které prověří jeho charakter i přátelství s Helenou. Není schopen Laie ublížit a ta ho zachrání, utíkají, aby osvobodili jejího bratra (příští díl).
Originální, čtivé, ale dost krvavé. Vyprávění z pozice několika hrdinů, takže je třeba udržet myšlenky.