Ishmael - Dobrodružství mysli a ducha

Ishmael - Dobrodružství mysli a ducha https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/259280/bmid_izmael-dobrodruzstvi-mysli-a-ducha-259280.jpg 4 71 20

Vypravěčem tohoto neobyčejného příběhu je muž hledající pravdu. Odpoví na inzerát v místních novinách, ve kterém učitel hledá žáky, kteří mají vážný zájem o záchranu světa. Náš hrdina se však ocitne v opuštěné kanceláři sám s dospělou gorilou, okusující tenkou větev. „Ty jsi ten učitel?“ zeptá se nevěřícně. „Ano, já jsem ten učitel,“ odpoví gorila. Izmael je bytost neobyčejné moudrosti a svému žákovi začne vyprávět příběh, který nikdy před tím žádný člověk neslyšel. Vyprávění sahá od počátků času až do budoucnosti. Jako všichni velcí učitelé, ani Izmael to svému žákovi nijak neusnadňuje. Vyžaduje, aby osvícení vycházelo z našeho nitra. Je osudem lidstva vládnout světu? Nebo nás čeká vyšší poslání, které je úžasnější, než jsme si kdy dokázali představit?... celý text

Žánr:
Novely , Duchovní literatura , Esoterika, astrologie, okultismus

Vydáno: , Omega
Originální název:

Ishmael , 1992


více info...

Přidat komentář

undisclosed
28.01.2022 1 z 5

Vzhledem k vysokému hodnocení a opěvným ódám, jsem se na knihu dost těšila... no o to horší byl pak můj dojem z této "duchovní cesty". Pokud se člověk v této době aspoň nějak obecně zajímá o dění ve světě a kolem sebe, je mu tato osvěta naprosto k ničemu a vystačí si se zdravým rozumem.

netopýr088
25.09.2020

toto bola asi najhoršie napísaná kniha čo som kedy čítal. Aj keď plná múdrych myšlienok, bola to vlastne antiliteratúra.


vlkcz
29.08.2020 5 z 5

Skoro 30 let uplynulo od napsání a nic se nezměnilo. Tedy alespoň na první pohled. Zatímco před těmi 30 lety muselo jít o zjevení, dneska, myslím, je spousta lidí, kteří berou myšlenky v knize jako téměř samozřejmé. I když ne tak podrobně zargumentované, ale intuitivně pociťované. A snaží se své životy podle nich korigovat.
Ale Matka Kultura se nedá. Dál bude Grety, Extinction Rebellion a další buď ignorovat nebo skandalizovat a strašit nás tu imigranty, tu viry, tu krizí. Je to na každém, jak se s tím vypořádá.
Četba není nijak strhující, příběh je v podstatě triviální, ale pokud si člověk poctivě zkusí hledání vlastních odpovědí na Ishmaelovy otázky, jde o solidní detektivku.
Svým způsobem geniální.

HenryOsmý
21.08.2020 3 z 5

Kniha, u které se musí hodně přemýšlet. A hlavně k ní přistoupit bez jakýchkoli vlastních představ a předsudků. Každý čtenář si z ní odnese nějaké poselství. To, které jsem si odnesl, bych definoval asi takto: mnoho inspirativních myšlenek, které jsou bohužel v příkrém rozporu s tím, kam se ubírá naše civilizace (což bohužel už nelze ovlivnit).

Kattulli
14.03.2019 2 z 5

Kniha má velmi dobré hodnocení a ohlasy a věřím v její přínos. Mě osobně však moc nezaujala. A to bych řekla, že patřím do cílové skupiny, protože filosofuji a přemýšlím ráda. Pokud se zajímáte o esoterické a duchovní knížky a romány, ale nejen ty, problémy naší "vyspělé" společnosti jsou vám jistě známé. Kniha vede k zamyšlení se nad naším nevhodným stylem života a upozorňuje na jistě existující problémy společnosti, jako je přelidnění, chudoba, prosazování "jediného správného", atd., což je přínosné. Ale co mi vadilo je styl, jakým autor tyto problémy čtenáři sděluje. Příběh, do kterého byly problémy, na které chtěl autor upozornit zasazeny, mi přišel nepřirozený, prvoplánový a až moc "uměle" vytvořený. Vsuvky, které měly posouvat děj, mi přišly úplně zbytečné, znovu musím použít slovo -"umělé". Učeň, který v knize vystupuje, mi byl nesympatický a byl tak natvrdlý, že jsem z toho byla občas nervózní. Sdělení mi často přišlo až moc zavádějící a jednostranné. Nejužitečnější a hlavní myšlenku se dozvíte již z obálky. Kniha na mě působí hodně negativně a kriticky a řešení problémů, na které poukazuje, v ní pro mě zaniká.
Osobně, pro podporu otevřenějšího myšlení a uvědomění si, že žijeme v "relativní pravdě", o které se zřejmě i tento autor pokoušel, byla pro mě mnohem přínosnější např. kniha "Sobí Hora" od Karin Tidbeck (viz můj komentář ke zmíněné knize), kde to však vůbec nebylo prvoplánové (jedná se o naprosto jiný žánr).
Ale abych nebyla tak negativní - jistě, v knize je mnoho dobrých myšlenek a nevidím důvod, proč by si ji někdo neměl přečíst. Člověk nikdy neví, kde dojde k nějakému uvědomění.

Eldar80
05.03.2019 2 z 5

Nevím jestli je správně, že tuhle knihu hodnotím. Nepatřím totiž mezi cílové čtenáře. Žánr je údajně duchovní, ale já v tom vidím spíš filozofické dílo. Je to hlavně pro lidi, kteří rádi přemýšlí. Myšlenkově mě to úplně minulo. Kdo to mohl vědět, když to má tak vysoké hodnocení. (Aktuálně 93%/46h.)
Pár podobných knih na téma učitel a žák jsem už četl a tohle se mi zatím líbilo nejmíň. Celá kniha je vlastně dialog a děj prakticky chybí. Jenže autorův styl psaní se mi vůbec nelíbil. K hlavní postavě jsem získal odpor už na první straně a výklad učitele mě nezaujal. Je to příliš poplatné své době.
Pokud něco nemusím, tak je to apokalyptická literatura. Protiví se mi to jak v beletrii, tak v naučné literatuře. Zde 90. léta a strašení přelidněním a ekologickou krizí. Dnes máme jiné bubáky. Crichtonova Říše strachu pokračuje.
V rozhovoru se naráží na antropologii, evoluci člověka, vznik zemědělství, život lovců a sběračů, ale naučné pasáže* v knize chybí. To je velká škoda. Knihu by to posunulo úplně jinam. Kde se Coelho opírá o esoteriku, Castaneda o nagualismus, tam se mohl Quinn opřít o naučnou literaturu. Jenže to neudělal.
Sice se to nezdá, ale kniha je dost krátká. Spousta malých kapitol začíná vždy na nové straně. Čím však klame je stravitelnost textu. Rozhovor je extrémně myšlenkově podnětný a nedá se mu upřít jistá promyšlenost a logika. Během čtení vás to prakticky pořád nutí zaujímat vlastní stanovisko.
Číst to na střední škole, asi bych byl nadšený. Jenže to bylo před 20 lety, když jsem si kladl podobné otázky. V dnešní době už nemám potřebu nad nimi přemýšlet. S mnoha autorovými závěry jsem nesouhlasil. Přečtení knihy moje paradigma nijak neobohatilo. Je to příliš filozofické a intelektuální.
Pokud rádi přemýšlíte nad záchranou přírody a vrtá vám hlavou osud světa, je to kniha přesně pro vás. Jen bych to s tím přemýšlením moc nepřeháněl. Krásná ukázka je třeba Y2K, kdy se nakonec nic nestalo. Někdy je méně více. 50%
*Pokud vás zaujaly fakta na začátku, doporučuju s výhradami(!) Sapiens od Harariho.

Allys
27.02.2019 5 z 5

Kniha, ktorá dokáže zmeniť pohľad človeka na svet. Je písaná zaujímavým štýlom, ktorý núti čitateľa premýšlať. Myslím, že by mala byť súčasťou povinného čítania. Trochu mi vadila tá "pribrzdenosť" hlavného hrdinu, ako mu bolo nutné všetko vysvetľovať dookola, ale asi chcel autor napísať knihu možno trochu jednoduchším spôsobom. Som naozaj rada, že ju mám vo svojej knižnici a určite sa k nej ešte pár krát vrátim :-)

Simi30
17.01.2019 5 z 5

Velmi zajímavá kniha na téma kam spěje dnešní svět (chování lidi vůči světu) a s nim spojena výroba potravin pro stále více a více lidi ( přelidnění)... a jestli to vůbec jde aby to ,,fungovalo,, donekonečna.

nefernefer
21.10.2018 5 z 5

„...svět nepotřebuje patřit člověku − ale potřebuje člověka, aby patřil do něj.“

Tahle kniha bez diskuze patří mezi to nejlepší, co jsem v letošním roce četla. Vůbec nechápu, jak je možné, že ji tady na DK četlo tak málo lidí. Já osobně ji teď budu vnucovat každému na potkání. :-) Nejedná se o nějaké bombasální dílo. Něco, z čeho si sednete na zadek a v úžasu si budete říkat, „teda to je pecka“. Žádné fantastické odhalení se nekoná. Všechno, o čem se tu píše, každý z nás dávno ví. I když se to snaží zasunout někam hluboko a dělat, že neví. Je to pohodlnější. Ale nedá se to dělat do nekonečna. Pokud vám nejde jen o sebe, ale záleží vám i na tom, jak budou žít naše děti a jak a jestli vůbec budou žít jejich děti a tak dále, přečtěte si ji. Není to žádná ekologická nalejvárna, a už vůbec ne duchovní. Logické argumenty, pohled z jiného úhlu a čtivá forma, to je to, co dělá z téhle knihy z mého pohledu fascinující záležitost, která by se měla dostat k co největšímu počtu čtenářů. Rozhodně DOPORUČUJU!

„...lidé potřebují něco víc než jen dostat vynadáno, víc než jen cítit se hloupě a provinile. Potřebují víc než jen vizi zkázy a zániku. Potřebují vizi světa a sebe sama, která je bude inspirovat.“

Knišíl
22.07.2018 5 z 5

Kniha osvěžující mysl. Rozhodně se nejedná o žádné New Age čtení nebo hippies či Greenpeace příručku. Schopnost argumentace a logického vyvozování je zde podána čtivou formou a dávkována tak, aby byli všichni schopní pochopit. To je další plus této knihy - její čtivá forma. Trochu víc mi chyběl popis toho, jaké kroky (aspoň jejich příklady) by měli po uvědomění následovat (ne jen obecné - nechte okolní svět žít, protože okolní svět jste i vy sami). Je mi však jasné, že by to vydalo minimálně na další knihu a není to ani hlavní bodem detailně rozebírat budoucí aktivity pro záchranu světa, které ostatně jako inteligentní tvorové jsme schopni vymyslet již sami. A tak ve finále knihu mohu jen doporučit.

fmaj
09.07.2018 5 z 5

Člověku s otevřenou myslí a chutí pochopit "proč jsou věci tak, jak jsou": Přečti si to a už nikdy nepřestaneš vnímat, že je s lidmi něco fundamentálně špatně.

SuzieHipston
21.06.2018 5 z 5

Obohacující, vystihující, dokonale popisující a mysli projasňující knížka, která vám zaručeně změní pohled na svět, nebo vám minimálně zodpoví spoustu otázek, na které nikdo předtím nedokázal odpovědět. Tuhle knížku by si mělo přečíst rozhodně co nejvíc lidí. Její výhodou je, že je jednodušena napsaná, takže ji pochopí možná i teenageři. Za mě to je top!

lucie26
06.06.2018 4 z 5

Kniha má opravdu dobrou myšlenku. Chvílemi mě však trochu štvala hlavní postava - měla jsem pocit, že ji autor chvílemi vykresluje jako natvrdlé pako. Celkově však na mě kniha opravdu zapůsobila a doporučuji přečíst.

Malýmedvěd
11.02.2018 4 z 5

Dobrá kniha, moc se mi líbilo použití metody logické dedukce. Kniha donutí přemýšlet a podívat se na spoustu věcí z jiného pohledu, což velmi oceňuji, stejně tak i beletristický způsob zpracování. Na druhou stranu mi tam chybělo víc "druhého" pohledu a nějaká disputace a protiargumentace.

Gejitka
10.01.2018 5 z 5

Kniha mě upoutala od začátku až do konce. Nutí čtenáře přemýšlet o světě, člověku, smyslu života... úplně jiným způsobem. Moc podařený kousek.

Tyet
22.11.2017 5 z 5

Nenápadná, tenká kniha od Daniela Quinna dostala cenu Teda Turnera za celospolečenský přínos pro řešení globálních problémů ještě předtím, než vyšla.
Dlouho jsem nečetla nic tak depresivního. Knížka vypráví úplně jednoduchou a srozumitelnou formou o tom, kterak moudrá gorila vyučuje otevřeného člověka o světě a ukazuje mu, proč jsou věci tak, jak jsou.
Proč jsme Kainovými potomky a v čem přesně spočíval konflikt mezi ním a Abelem? Proč si Bůh mezi nimi vybral tak, jak si vybral a proč nám ten příběh nedává smysl? Jak máme chápat další prastarý příběh, ten o jablku ze Stromu poznání? Je naše představa Adamovy nevinnosti před jeho pozřením správná? Co přesně znamená poznání dobrého a zlého? Jaký je rozdíl mezi premisou „svět náleží člověku“ a premisou „člověk náleží světu“? A jaká z těchto premis nahrává evoluci, vývoji, a která ho ukončuje?
Jakou má souvislost zákon zemské přitažlivosti a aerodynamiky se zákonem o tom, že žádný druh si nepřivlastní život celého světa a že svět nebyl stvořen pro žádný konkrétní druh samotný? Proč jsme přesvědčeni o tom, že se nás tyto zákony netýkají? Co nutí nás, civilizované lidi, k destrukci ekosystémů a likvidaci ostatních živočišných druhů? Proč ignorujeme skutečnost, že zažíváme volný pád?
Možná jsme první generací lidí, kteří bez jakékoliv náboženské konotace připouštějí reálný konec civilizace. Možná jsme první, kteří si uvědomují, že naše vnoučata se svých vnoučat už dočkat nemusí. Tato představa konce je rozšířená napříč celou společností a více či méně si ji připouštíme všichni. Máme naději? A pokud ano, v čem tato naděje spočívá a co musíme udělat?
Milhaus: Ano, taky si lámu hlavu s tím, co mohu udělat já, a nenapadá mě nic jiného, než vlastní příklad. Snažit se žít tak, aby moje dnešní stopa uzurpátora a ničitele byla menší a neznatelnější, než byla včera. Aby mou vinou neumírala další stvoření, živočichové, rostliny a celé druhy. A takhle pokračovat den za dnem a u toho se starat o to, jak inspirovat ostatní. Bez nucení, bez hysterie, bez nenávisti. Nic lepšího jsem nevymyslela.

Milhaus
10.03.2017

Kniha je skvělá, ale nechápu proč je považována za duchovní? Je to čistá logika a věda na pozadí příběhu. Hlavní myšlenka knihy nemá nic společného s duchovnem nebo transcendentními způsoby myšlení či života. Autor vymyslel skvělý a nenásilný způsob jak by se mohli lidé zamyslet nad vlastním počínáním. Plně chápu agónii hlavního hrdiny na začátku knihy, kdy popisuje, jak se snažil nalézt způsob jak zachránit svět a pak to vzdal a později objeví TEN inzerát. Pokud si po dočtení knihy lámete hlavu nad tím, co můžete pro lepší svět udělat vy osobně, například přesvědčit dalších 100 lidí, aby se chovali šetrně, abychom se trochu více přiblížili k Nechávajícím, tak vyzývám k diskuzi. Nechci vůbec kázat nebo někoho přesvědčovat, jen hledám oponenty k diskuzi, podobně jako Ishmael. Rozhodně nejsem žádný génius, ale myslím si, že jsem dotáhl některé myšlenky ještě trochu dále, hlavě co se týče praktického života a toho jakým způsobem komunikovat s lidmi kolem sebe pokud chcete na toto téma upozornit.

Horalka5
17.01.2017 5 z 5

Kniha, která změnila mé myšlení :)

lushi
18.10.2016 5 z 5

Na téhle knize jsem si lámala mozek. Chci říct - nejde rozhodně o žádné lehké čtení. Ale stojí to za to, sedět, přemýšlet, lámat si hlavu nad vyslovenými (vepsanými) myšlenkami. Nechápu, jaktože má tato kniha tak málo hodnocení a málo komentářů. Pro mě se jedná o nejpůsobivější knihu, kterou jsem za posledních 5 let přečetla. Vysvětluje, proč se lidstvo řítí do záhuby, kde jsou kořeny nezvratného osudu lidí (a nejspíš i světa). Pro mě zcela unikátní pohled na věc, který mě ohromil, ale možná mě úplně neovlivnil. Co teď mám dělat? Přidat se k novému tribalismu a začít kázat? Natolik mě bohužel kniha neovlivnila... Tudíž i já se budu podílet na záhubě lidstva...

Pitbullka
20.01.2016 5 z 5

Ta kniha je skvělá, zničující...a na konci se vám bude chtít neuvěřitelně brečet...

Autorovy knížky

Daniel Quinn
americká, 1935
2015  86%Ishmael - Dobrodružství mysli a ducha

Kniha Ishmael - Dobrodružství mysli a ducha je v

Právě čtených6x
Přečtených114x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených16x
Knihotéce43x
Chystám se číst119x
Chci si koupit36x
dalších seznamech1x