Intimní autoportrét

Intimní autoportrét https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42020/bmid_intimni-autoportret-dSA-42020.jpg 4 129 19

Podtitul: výběr z korespondence, deníku a dalších textů. Výběr z deníku, soukromé korespondence a dalších textů provázejí barevné reprodukce legendární mexické malířky (1907–1954). Po vážné autonehodě v 17 letech ji až do konce života trápily velké bolesti, prožila fatální vztah se světoznámým malířem Diego Riverou, byla mj. milenkou Trockého a André Breton ji nadšeně přijal mezi surrealisty. Doslov napsal, uspořádal a přeložil Luděk Janda.... celý text

Přidat komentář

pepap
04.12.2023 4 z 5

Výňatky z dopisů psaných Fridou. Pomohly mi představit si trvající a všeprostupující bolest přítomnou v jejím díle. Všechny ty trny, šípy, rány, fraktury, pokroucené páteře .. musela neustále trpět. Její tvorba je uměním mučednice.

capricorn__
27.01.2023 5 z 5

Kniha je skvělá, pokud se chcete dozvědět, jakým způsobem se Frida vyjadřovala, jak přemýšlela a jak reagovala na kontroverzního Diega, do kterého byla bezhlavě zamilovaná, či jak snášela těžká onemocnění. O jednotlivých obrazech se toho příliš nedozvíte, stejně tak o dějových liniích jejího života. Proto knihu doporučuju čtenářům, kteří už o Fridě něco ví - pokud půjdete do této knihy s tím, že se dozvíte detaily o místě původu, o tom, jak se proslavila,... pak budete zklamáni.


niknikita
14.01.2023 5 z 5

Skoro kapesní publikace a jak vystihuje podstatu neobyčejné osobnosti.
Můj skromný obdiv...

andrii24
19.07.2022

Štětec je svědek. Ohně, trnů v křídlech. Tahů chtíče. Rozlitých rukou rozeklanou nad prameny "lapačů" inspirace, vpitých do těla Kleopatry s havraním náhrdelníkem, třešňovými rty, země plnokrevné, se sombréry.

Zuzie
08.04.2022 5 z 5

Původně jsem knihu číst nechtěla, avšak jsem ráda, že jsem knihu přečetla. Četla se mi jedním dechem (tedy její dopisy a deník - deník mi přišel více zajímavější). Další nadšení bylo z fotografií a obrazů. Tato kniha mi ukázala, že Frida Kahlo nebyla jen výjimečnou malířkou (surrealistickou, i když se tak nenazývala moc), ale i člověkem. Její posedlost Diegem Riverou byla místy mnou nepochopena - zřejmě nedokáži pochopit ten bezhlavý pocit lásky/náklonosti/touhy. To ale nemění nic na tom, že Frida Kahlo byla úžasná žena a umělkyně.

ozzak
09.01.2022 5 z 5

Výborná kniha deníku a korespondence významné malířky frida khalo ve kterých se ukazuje že byla nejen výborná malířka ale taky velký člověk který i prez velký nepřízeň osudu nepřestává rvát s osudem

marvarid
21.06.2021 4 z 5

Líbilo by se mi víc z deníků, víc soukromých postřehů. A protože životopis FK znám jen v hrubých obrysech, ocenila bych podrobnější vsuvky popisující zlomové události jejího života někým zvenku, nějakým životopiscem. Ale to se dá doplnit. Proč nemít doma víc knih o této mimořádné ženě. Otázka na ženskou část čtenářské obce: také máte problémy vidět Diego Riveru jejíma očima, tak přitažlivého, hodného absolutní lásky?

Little.deer
19.05.2021 3 z 5

Koupila jsem si jí před lety a je opravdu dobrá... dopisy jsou po její nehodě smutné čtení, měla pohnutý život, její obrazy miluju...

Doubravka1975
23.03.2020 5 z 5

Zajímavá a pěkně zpracovaná zpověď formou dopisů a deníku moji oblíbené Fridy Kahlo, doplněná jejími fotografiemi a obrazy

Panophobia
21.05.2019 5 z 5

Skvělé nakouknutí do soukromého života mé oblíbené umělkyně Fridy. Skrze její korespondenci se můžeme o jejím životě dozvědět podstatně mnohem více o tom, kdo vlastně byla, jak se cítila a jak jednala, než z jakéhokoliv jiného zdroje, což je věc, kterou musím na této knize vyzdvihnout. Rozhodně doporučuji každému, kdo se zajímá o život této krásné mexické umělkyně a její umění.

Ajli
06.08.2017 5 z 5

Další kráska do mé sbírky o Fridě :-) Většinu informací o ní jsem již znala, ale vidět její korespondenci a pár nových fotografií bylo moc fajn :-)

Atanone
09.07.2017 5 z 5

K této knize mě přivedl film. Říkám si,že kdyby se život této ženy dal přirovnat k autu,byla by to asi F1. Co se týče neuchopitelnosti bych ji zařadila k Van Goghovi. Její obrazy jsou divoké,krásné,šílené,plné bolesti,citu,barev. Stejně tak na mě působí její myšlenky.Kniha mě přivedla opět ke googlu,chtěla jsem vědět víc,vidět její obrazy v lepším rozlišení,vidět jak vypadala,pochopit co propána měla na tom Riverovi..došla jsem k závěru,že to byla ve všech směrech vášnivá žena a to vysvětluje mnohé. Prostě jela na plný plyn.Stejný problém jsem kdysi měla s tvorbou Majakovského-víte,že je to něco mimořádného,ale máte strach,že by vás to smetlo,kdybyste se toho nějak účastnili.
Kniha nemá moc komentů a dlouho jsem váhala,co o ní napsat,abych jí trošku pomohla na světlo.

romana3473
16.05.2017 5 z 5

Kniha je dokonalou ukázkou Fridiných obsesí, včetně posedlosti Diegem Riverou
Nahlédnutí do nitra života jedné z vyjímečných a osudem zkoušených osobností.

Andrée
12.02.2017 5 z 5

Krásná kniha obsahující dopisy od životem zkoušené, nadané a inteligentní ženy. Láska k Diegovi snad hraničila s posedlostí nebo byla vážně tak hluboká, každopádně mě Fridin příběh dojímá. Kniha obsahuje fotky obrazů a několik archivních fotek Fridy a lidí kolem ní. Opravdu zajímavé nahlédnutí do soukromí této uznávané mexické malířky.

Pokud někdy budete mít cestu kolem Coyoacánu, Mexico City, tak určitě zavítejte do Casa Azul. Za sebe můžu jedině doporučit. :) A ta dlouhá fronta a čekání stojí za to. :))

Opravdu nelehký osud jedné citlivé "holčičky" Fridičky.

lapagerie
09.05.2016 4 z 5

Fridiny dopisy nabízejí další pohled do duše této nespoutané umělkyně. Musím říct, že mi někdy lezla na nervy, jindy jsem nevěřila vlastním očím a jindy bych nad ní brečela. A reprodukce obrazů jsou bonus navíc.

hanča34
12.11.2014 4 z 5

Tato kniha mi doplnila některé informace o této pozoruhodné a osudem zkoušené malířce. Posilnilo to můj osobní vztah k Mexiku.

Belatris
21.07.2013 4 z 5

Malířku Fridu obdivuji už roky a když se mi dostala do ruky tato kniha, zajásala jsem. A dokonce jsem ani nebyla následně zklamaná. Kniha podává osobnost malířky, ale také její komplikovaný vztah k Diegu Riverovi tak, že i čtenáři, který se s Fridou setkává poprvé, poskytne silný zážitek.

Zuzvil
26.06.2012 3 z 5

Další knížka, kterou jsem četla, a je spojena se životem mexické malířky Fridy Kahlo. Tato kniha mě bohužel tolik neoslovila jak druhá zmiňovaná. Jedná se o ukázky její soukromé korespondence nebo deníku, ale není to prostě úplně ono. Každopádně pro bližší představu jejího života je zcela dostačující, zajímavá a informativní.

JanaxaM
25.10.2011 5 z 5

její příběh je mazec!!