Zuby nehty

Zuby nehty https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36450/zuby-nehty-36450.jpg 4 35 6

Inspektor Rebus série

< 3. díl >

Třetí kniha série Inspektor Rebus. Protože první mrtvola byla nalezena ve Wolf Street, Vlčí ulici, a protože na břiše každé zavražděné oběti jsou otisky zubů, nazval tisk nového násilníka Vlkodlak. John Rebus byl povolán do Londýna z Edinburghu jako ,,expert" na vyšetřování masových vražd. Jeho protějškem a bezprostředním nadřízeným se stává inspektor George Flight, který Rebuse zasvěcuje do metod Metropolitní policie. Má s ním plno potíží, protože Rebus je příliš osobitý a nerad se podřizuje. Jako ,,Skoťák z Balíkova" naráží také na projevy xenofobie povýšených Londýňanů. Neodmítne však pomoc půvabné psycholožky Lisy, která se zabývá sestavováním psychologických profilů masových vrahů a Rebuse vodí tak trochu za nos. Šílený maniak má na svědomí krvavé, hnusné vraždy už několika žen, řádí dál, zdá se nepolapitelný a jeho příští obětí má být Lisa...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Tooth & Nail , 1992


více info...

Přidat komentář

PitoR
05.03.2023 5 z 5

Inšpektor Rebus - 3. diel
Moje tretie rande so škótskym spisovateľom Ianom Rankinom. Kniha Zuby nehty vyšla pôvodne v roku 1992. Ide o tretí zo série sedemnástich detektívnych prípadov, v ktorých dominuje inšpektor John Rebus. Po dvoch príbehoch z Edinburghu, hlavného mesta Škótska, sa dej tentokrát preniesol do Londýna.

"Rebuse teď poprvé napadlo, jak pitomě vypadají ty jejich vysoké kulaté přilby. Ty skotské brigadýrky jsou rozumější. A při fotbalových utkáních se do nich také hůř strefuje."

V Londýne zomierajú ženy. Všetko nasvedčuje tomu, že ide o jedného páchateľa, ktorého si policajti pomenujú Vlkodlak. Rebusa si vyžiadajú na spoluprácu londýnski kolegovia z dôvodu, že už má skúsenosti s podobným prípadom z Edinburghu. Do toho ešte problémy s vlastnou dcérou. Ako to všetko dopadne? Priznám sa, že záver ma prekvapil.

Hlavný hrdina mi prirástol k srdcu. Ian Rankin ma zaujal a jeho štýl mi sadol. Takže - Zuby nehty, za mňa výborné!
A v blízkej dobe ma čaká štvorka, Jack na odstřel. Teším sa.

ivoiro
30.11.2022 5 z 5

Tohle bylo z mého hlediska skvělé. Příběh není moc dlouhý, ale je napínavý.


Pítrs85
28.04.2022 3 z 5

Rankin není ani tak drsný jako Nesbo, není ani tak vtipný jako Adler-Olsen, není ani tak sofistikovaný jako Larsson a není ani tak poetický jako May. Jenže píše stylem, jenž se mi dostal pod kůži, píše mým jazykem, zkrátka se mi strefil do vkusu způsobem, jakým se to zatím podařilo jenom kolegovi Kenu Bruenovi (jejichž detektivové Jack Taylor, resp. John Rebus si jsou v lecčems podobní). A já se tak mohu těšit z toho, že Rankin byl/je natolik psavý , díky čemuž mám spoustu Rebusových příběhů před sebou.

petrarka72
04.11.2021 2 z 5

Nebýt absurdně vtipně popsané automobilové honičky před závěrem, zůstanu u pocitu, že tahle knížka je úplně marná... Dalšího Rebuse číst nebudu.

kap66
03.01.2021 3 z 5

(SPOILER) Občas jsem zahlédla něco z televizního seriálu, kde jméno Rebus vyslovovali /ríbas/. Mně zní lépe Rébus - inspektor řešící případy jako logické hádanky, to mi sedí.
Oba předchozí díly nebyly špatné a trochu mému pojetí odpovídaly, v hlavě mi ale příliš neutkvěly. Stáří jim spíš ubližuje a nejvíc mi to potvrdil tento díl.
Nevkusně oblečený podivín se zanedbaným chrupem, bez rodiny, zato pěkně protivný? Navíc Skot? Jo, toho beru, až na ty zuby. Když si ho vyžádal Londýn jako odborníka na „masové“ vrahy (taky ještě pamatuji časy, kdy se sérioví vrazi označovali stejně jako Hitler & spol.), jízlivě pozoroval Londýňany a komentoval jejich sebestřednost a sklon jíst odporná jídla. Až sem bylo všechno dobré. Horší to bylo s jeho nedetektivními, nelogickými vývody, ale budiž. Jenže závěrečná honička v autech a přiznávající se (proč?) a zlověstně se pochechtávající (!) zloduch - ojoj. Nechám to chvíli uležet, ale zatím nevidím moc důvodů, proč v mase – pardon, sérii – pokračovat.

Donatello
29.01.2016

Původně jsem knihu četl z nutnosti, ale teď vím, že toho nikdy nebudu litovat, Autor se mnou pěkně vyvoral.. Já věděl, kdo je vrah na 100%, a stejně jsem neměl pravdu!! :D
Výborný náhled do uvažování kriminalistů a složitosti jejich vyšetřováni. :)
DOPORUČUJI.

Autorovy další knížky

Ian Rankin
britská, 1960
2000  74%Uzly a kříže
2011  89%Přehlídka
2001  79%Hra na schovávanou
2009  77%Jména mrtvých
2012  74%Dokonalá vražda

Kniha Zuby nehty je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce58x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x