Bestie v Rudém lese

Bestie v Rudém lese https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336987/bmid_bestie-v-rudem-lese-LL8-336987.jpg 4 68 11

Inspektor Pekkala série

< 5. díl

Americký dělník, rozčarovaný stagnující Amerikou v době krize, se stěhuje se svou rodinou do Ruska. Jeho dopisy domů jsou nejdříve nadšené, ale brzo začne chápat omyl představy ráje. Svět sovětské špionáže o pár let později překvapuje zmizení neporazitelného inspektora Pekkaly. Stalin odmítá uvěřit zprávě z fronty, že bylo skutečně nalezeno inspektorovo tělo. Jako všechny, kdo za Stalina vykonali špinavou práci, ho pravděpodobně čeká poprava. Posílá tedy asistenta Kirova hluboko do lesů západního Ruska, do divočiny, kde partyzáni vedou tvrdou válku proti nacistickým útočníkům i proto sobě navzájem. Partyzáni zde nejsou žádní černobílí hrdinové. Součástí příběhu je i psychologická studie Stalinovy nenápadné podlosti, které se dopouštěl na lidech kolem sebe. Pekkala jako první přestal Stalinovi věřit a odhalil, že to je člověk s násilnou a paranoidní povahou. Pekkalova odplata se blíží.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , XYZ (ČR)
Originální název:

The Beast in the Red Forest , 2013


více info...

Přidat komentář

hanzmb
05.09.2022 5 z 5

Zcela nechápu přístup nakladatelství. Po 5 dílech této vynikající série, vydaných s rozumným odstupem od originálu, najednou ji zaříznou a poslední 2 díly nevydají. A to od originálu uplynulo 7 let. Takže my, co nejsou schopni číst originál, máme smůlu. Naštěstí se na netu objevil vynikající amatérský překlad 6. dílu Red Icon - Rudá ikona. Je přitom na mnohem lepší úrovni, než spousta oficiálně vydaných překladů. Děj se odehrává převážně na počátku 1. světové a konci 2. světové. Menší odskoky i v mezidobí. Takže Rasputin i Stalin. Parádní čtení. Nezbývá než doufat, že stejným způsobem si jednou přečtu i poslední ze série Red Berlin.

Milonak
21.05.2022 3 z 5

V posledním díle série se Pekkala asi nejvíce začíná podobat Jamesu Bondovi 007 a mě už to moc nebavilo. Také jsem už možná byl Pekkaly přejedený a v kombinaci s řečeným v první větě to už nemělo grády některých předchozích dílů. Ale 3* to zaslouží, i když už s odřenýma ušima.


Kakho-Oto
17.05.2021 4 z 5

O trochu lepší než předchozí romány Rudá Sibiř a Rudá můra, nicméně ani v tomto případě neuděluji pět hvězdiček, ale hodnotím silnými čtyřmi. Na rozdíl od předchozího románu zde vyniká reálná Stalinova povaha - mrzkost, amorálnost, mstivost, paranoia...O partyzánský odboj za druhé světové války se zajímám (zejména o ten na Moravě), takže dokážu ocenit líčení této problematiky romanopiscem Eastlandem, který si evidentně dost nastudoval i k tomuto tématu. V okolí Rovna (spíše již západnější oblast Ukrajiny) působili sovětští partyzáni i ukrajinští nacionalističtí partyzáni, kteří bojovali i proti sovětské moci. Pokud byli v nějaké oblasti i polští partyzáni, byly tam čtyři navzájem nepřátelské strany: Sověti, němečtí nacisté a jejich spojenci a kolaboranti, ukrajinští nacionalisté, polští nacionalisté. O děsivé děje, nemilosrdné vraždění a zabíjení, mučení, znásilňování a jiná zvěrstva tak bylo dokonale "postaráno". Stejně tak je pravdivé, že se Stalin i sovětské vedení báli i svých partyzánů, konkrétně toho, že po porážce Němců část z nich obrátí zbraně proti komunistické totalitě, s níž měli dost smutných zkušeností. V angličtině již vyšly další romány s Pekkalou: Rudá ikona a Rudý Berlín. Na jejich český překlad se již těším.

postrach
12.02.2021 3 z 5

Nahodou se mi dostala do ruky.Ve srovnani s knihami jinych autoru,prumer.Chyba zacit poslednim dilem serie.Knihy s timto tematem nejsou salek meho caje.

burilltomas
28.01.2021 3 z 5

Styl psaní mi úplně nesednul, ale prostředí a příběh jsou moc hezké:)

TVer
30.12.2020 3 z 5

těžko se mi do knihy začetlo, nešlo to, kniha jako taková není špatná, ale osobně nemám moc ráda knihy z ruského prostředí

jarin58
30.10.2018 4 z 5

Tohle beru,moc dobré počtení.

ThomasRuhe
30.08.2018 3 z 5

Tohle byla druhá kniha ze série s Pekkalou, kterou jsem v krátké době přečetl. Byla trochu slabší než Rudá rakev. Děj se sice odehrává blízko fronty, vystupují zde partyzáni a je zde dost pasáží se Stalinem, ale celkově nebyl příběh tak zajímavý. Dám nakonec 3/5 ale je to spíš jen 50%.

Mergirus
03.03.2018 3 z 5

Začátek knihy byl velmi napínavý, ake konec se vlekl, nějka jsem ji pořád nemohla dočíst. Rozuzlení mě překvapilo.

Azmodan
06.11.2017 5 z 5

S každou novou knihou mi přijde, že autor vyzraje a napíše lepší, zajímavější a poutavější příběh. A tento byl opravdu zajímavý a nejen tím do jaké doby a kam je zasazen. Jediné co my vadí je až přílišná mystičnost vyšetřovatele Pekkaly. Jako by se před nimi zjevila zázračná panenka Marie, kterou každý zná a každý si na ni chce sáhnou, obdivuje její kouzlené schopnosti a sám by chtěl žít v jejím stínu. Ale kromě tohoto jediného se mi kniha moc líbila. Oceňuji i snahu trochu se vnořit do povahy Stalina, i když na tomto poli má autor ještě značné rezervy...(což ale těžko vytknu, protože to není účelem knihy)

Ewik
26.10.2017 5 z 5

Sam Eastland opět nezklamal! Další napínavé a vydařené dobrodružství inspektora Pekkaly a majora Kirova, kteří se ocitli v boji mezi ruskými partyzány a nacisty. Sami hluboko v lesích, kde smrt číhá na každém rohu a nikdo si nemůže být jistý čí rukou sejde. Jestli rukou cizích nacistů nebo vlastních lidí, zaslepenými svými zájmy.

Svižný styl mě chytil a nepustil. Eastland je můj oblíbenec, takže mu odpouštím místy zbytečně utahané pasáže, které mě občas trošku nudily. Velmi zajímavá je psychologická studie Stalinovy pořádkové obsese i jeho podlostí, které s radostí páchal na druhých.

Pekkala má stále buď z pekla štěstí, nebo anděla strážného pracujícího přesčas. Doufám, že se dočkám dalšího dílu.

Štítky knihy

stalinismus Sovětský svaz Josif Vissarionovič Stalin historické detektivky

Autorovy další knížky

Sam Eastland (p)
britská, 1964
2015  83%Rudá Sibiř
2011  77%Oko rudého cara
2016  86%Rudá můra
2017  79%Bestie v Rudém lese
2012  78%Rudá rakev

Kniha Bestie v Rudém lese je v

Přečtených91x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce94x
Chystám se číst19x
Chci si koupit10x