Inkoustové srdce

Inkoustové srdce https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11462/bmid_inkoustove-srdce-Ssz-11462.jpg 4 399 80

Inkoustový svět série

1. díl >

Knihvazač Mortimer Folchart je milovníkem knížek a nadšenou čtenářkou je i jeho dcera Meggie. Mortimer (Mo, jak Meggie říká otci) má navíc neobyčejný talent: když nahlas předčítá, zhmotní se postavy z příběhu v našem světě – ovšem zároveň se někdo odtud ztratí. Tak kdysi zmizela v dobrodružné knize jménem Inkoustové srdce Meggiina maminka... Jedné deštivé noci se v domě Folcherových objeví neznámý muž jménem Prašprst, doprovázený kunou s růžky – a Meggie, aniž to tuší, se proto octla na začátku dlouhé cesty plné překvapivých zvratů, která ji dovede až do doupěte hrdlořezů – postav z knížky Inkoustové srdce –, kteří nyní žijí v reálném světě. V závěru zůstává téměř jenom na Meggie, aby zvrátila jejich kruté záměry... Cornelia Funkeová (opět) napsala (opravdu) mistrovský příběh se se spoustou živě vykreslených postav, kde se fikce mísí s realitou tak samozřejmě, že nás vyprávění vtáhne přímo do magického srdce knížky...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Tintenherz , 2003


více info...

Guarnere
Guarnere
04.12.2023 3 z 5

Poprvé jsem tuto knihu četla ve 14 letech. Po bezmála 20 letech jsem zjistila, že má 2. a 3. díl, tak jsem si dala repete (abych dalšími díly mohla okamžitě navázat), při kterém jsem zjistila, že jsem si kromě základní zápletky stejně nic nepamatovala.
Nápad skvělý, kladné postavy byly popsané krásně, záporné nenaháněly takovou hrůzu, jakou měly, ačkoli chápu, že je to pro děti. Děj se občas značně vlekl.
Ač věřím, že to tak měla autorka vymyšlené od začátku, závěr působí jako takové malé Deus ex machina.

Alma-Nacida
Alma-Nacida
29.06.2023 3 z 5

Líbí se mi nápad s dokonalým předčítačem, který dokáže... To, kolem čeho se točí celý děj. Chápu, že je to kniha pro děti, ale ti zlouni jsou takoví nijací, nejspíš proto, že o svých strašných činech hodně mluví. Ale moc akčních chvil čtenáři nepřipraví. Postava Elinor, která na být asi "odlehčovací", na mě nepůsobila vůbec věrohodně a celá kniha mi přišla upovídaná. Co se mi hodně líbilo, byly úryvky z jiných knih v úvodu kapitol. Celkově lepší průměr, tři hvězdy s odřenýma ušima. ;)


RMarkéta
RMarkéta
06.04.2023 5 z 5

Velmi chytře vymyšlený a originální příběh, který obsahuje i plno mouder. Už jsem si zase v knize podtrhávala. Vzhledem k tomu, že jsem jako první viděla filmové zpracování, tak se mi jednotlivé scény krásně pospojovaly s knihou, což bylo moc fajn. Za velký bonus považuju úryvky ze známých i neznámých knih, které tu slouží jako úvod jednotlivých kapitol.

david9690
david9690
14.01.2023 4 z 5

Moc hezká kniha, sice je asi primárně určená mladším čtenářkám, ale to nevadilo. Bavila mě autorčina fantazie a nápad s "vyčtením" postav z knihy do reálného života mi přišel absolutně geniální a hrozně mě zajímalo, jak se příběh bude vyvíjet a jak se bude život "literárních" a skutečných postav prolínat, doplňovat, narážet na sebe atd.

Četlo se to velmi příjemně, bylo to dobrodružné a hlavně strašně plastické, barevné a úplně "vystupující z knihy" - zkrátka autorce se opravdu povedlo přivést slova k životu.
Trošku škoda, že některé záporné postavy byly takové "zlé jen na ústech" a v závěru "prakticky bezbranné", ale i tak byl ten příběh vystaven velice hezky, zajímavě a krásně.

Hakate
Hakate
03.09.2022 5 z 5

Krásná kniha, nádherný příběh, který patří mezi mé oblíbené. V tom to případě mám ráda i filmové zpracování a dokážu říci, které je lepší.
Mohu doporučit.

zandu
zandu
10.08.2022 5 z 5

Krásný, nádherný příběh.
Nedokážu teď říct, co je hezčí, zda kniha nebo film. Spíše ta kniha, ale film je také moc povedený a to se o filmech dle knih říká zřídka.
***
"Každá kniha by měla začínat takovýmhle papírem," řekl jednou Meggie. "Pokud možno nějakým tmavým: tmavočerveným, tmavomodrým, podle toho, jaká je vazba knihy. Když pak knihu otevřeš, je to jako v divadle: nejdřív přijde opona. Roztáhneš ji - a začne představení. "

Romalu
Romalu
27.07.2022 5 z 5

Tohle je prostě srdcovka. Naprosto magické.

Hanncha
Hanncha
06.05.2022 5 z 5

Po shlédnutí filmu, který mi ve své době připadal krásný, jsem si přečetla i knihu. Kniha mě naprosto očarovala. Příběh je skvěle vymyšlený a hlavně převyprávěný. Vtáhla mě do děje tak, že jsem se občas bála i dýchat abych postavy náhodou nerušila.
Skvělé!

AAAMarket
AAAMarket
15.02.2021 5 z 5

Krásný příběh, originální nápad....kniha o knize. Viděla jsem i film, ale tohle je mnohem lepší.

Patro
Patro
17.11.2020 5 z 5

Úchvatně originální nápad na svět a ještě krásněji napsané. Opravdu si nemůžu stěžovat. Jen je škoda, že Inkoustové srdce tolik lidí nezná.

Magrata15
Magrata15
30.07.2020 4 z 5

Napínavý pohádkový příběh o "Kouzelném jazyku" který dokáže z knížky vyčíst do našeho světa věci i postavy z příběhu, který kniha obsahuje.
Už film, podle této knihy natočený, se mi moc líbil a nezklamala mě ani kniha.

knihomolka_eli
knihomolka_eli
19.04.2020 4 z 5

Knihu som citala prvykart az teraz ako dospela,ale pacila sa mi. Na chvilku som sa vratila do rozpravkoveho sveta :-) Kniha, ktora je o knihach ❤️. Je napisana inak ako knihy, ktore som citala, ocenujem aj citaty z knih na zaciatku kazdej kapitoly. Kniha sa citala rychlo, vsetky hlavne postavy sa mi pacili, aj Elinor, jej laska ku kniham je rovnaka ako moja :-) Mam doma este dalsie 2 casti z kniznice a som zvedava, co sa v nich bude diat.

Háčko
Háčko
26.01.2020 4 z 5

Skvělý návrat do dětství. Inkoustové srdce mne uchvátilo již v dětských letech. Ach, jak já milovala vyprávění o umění Prašprsta, i tu na první pohled nepřátelskou tetu Elinor. A i s přibývajícími léty mám stále tuto knihu v oblibě.

EmiClare
EmiClare
13.10.2019 5 z 5

I když to není knížka pro moji věkovou kategorii, hltala jsem ji od začátku do konce.

Kulturnice
Kulturnice
28.07.2019

Četla jsem až jako dospělá celou trilogii, takže netuším, jak by na mne kniha působila jako na dospívající. Moc se mi líbil nápad a ráda bych někdy potkala "Kouzelného jazyka". Příjemná pohádka, ve které ožívají knižní postavy a vy se dostanete do jejich světů, na stránky knih. Kdo by si to někdy nepřál, že? Viděla jsem i filmové zpracování a musím uznat, že sametový hlas Brendana Frasera v originálním znění má něco do sebe. Však byl jeho hlas inspirací k napsání knih.

Kovbojka33
Kovbojka33
03.03.2019 5 z 5

Knížku i film miluji, pokaždé mě pohltí příběh.

Vera Silent
Vera Silent
15.01.2019 5 z 5

Jedna z nejoblibenejsich knih, ktere jsem v dospivani cetla. Z vypraveni primo vyzaruje laska ke kniham a ja jsem se v ni uplne nasla. I zpetne na knihu rada vzpominam.

Annkag
Annkag
08.10.2018 3 z 5

Ani neviem prečo som po tejto knižke siahla.Možná na mňa ticho kričala Kozorohové jméno,možná to bol Prašprstov smutný príbeh a snaď to bol Moov kouzelný jazyk.
Ale som rada že nech to už bolo čokolvek z vyššie menovaného tak som ju prečítala.
Veď neraz som si ja sama predstavovala že sa pphltím do stránok príbehov až tak že sa sama stanem živou súčasťou príbehu.
Príbeh plný zaujímavých postáv,zvratov,dobrodružstvo,ktoré do seba vtiahne i samotného autora diela,ktoré písal pred rokmy.
To ako si Magie vyčíta Tota z knohy Čarodej ze země Oz.Ako zachránia Farida pred lúpežníkmy z príbehu Tisíc a jednej noci...pred 40timi lúpežníkmy.
Krásny príbeh kde ožívali moje detské sny a fantázie.

LordSnape
LordSnape
07.10.2018 2 z 5

Tahle kniha je o čtení a o knihách. To je fajn. Ale je taky strašlivě zdlouhavá, vyplněna hluchými místy a v podstatě naprosto neškodná. Nemějte mi to za zlé, ale vždyť se tam vlastně skoro nic nestane. Vlastně stane, ale to samé by se dalo napsat na pouhou třetinu stran. Druhá věc je, že v podstatě nejste překvapeni o co jde, protože se to "tajemství" dozvíte už v anotaci i když autorka sama dělá, že vlastně o ničem nevíte. A tak čtete dál. Pak se seznámíte s hlavním záporákem, jeho bandou a další nic. Další neškodný Voldemort. Dojde jen na pár výhružek, trochu zavírání a tunu hrození, namachrovaných keců a hrátek s noži... Já chápu, že jde o čtení pro mládež, ale v Inkoustovém srdci se nikomu nic nestalo a prakticky tam skoro nikdo není nebezpečný. Je to napínavé aspoň? Inu, ani moc ne. Prostě to tak plyne, až ke konci zjistíte, že ten, co se ho tak všichni báli, do děje zasáhne jen minimálně. Naprosto neškodná kniha, vhodná spíše pro lehoučké seznámení se s fantastickým žánrem, páč se odehrává v reálném světě. Ale ten nápad tu byl. Funke ho jen promarnila.

trudoš
trudoš
24.07.2018 3 z 5

Příjemná dobrodružka pro mládež s prvky literární fantastiky, kde si na své přijdou děti i dospělí - ti první kvůli kouzelnému ději, ti druzí díky knihomolským narážkám. Jakmile se však děj přesune do druhé půle, ke své nelibosti jsem zjistil, že se začínám nudit. Což o to, Cornelia Funkeová má svět důsledně promyšlený a systém magie jednoduše parádní, ale motivace a chování hlavních postav mi drhly v základních bodech. Hrdinům procházejí věci, jež by jim procházet neměly, zvraty jsou občas nakombinované tak, že to až zavání kýčem a na efektní odhalení se zapomíná v momentě, kdy už nejsou třeba. Navíc gradace vázne kvůli opakovanému utíkání a zajímání, jejichž účelovost mi unikla. Přesto všechno mě vesmír Inkoustového srdce pohltil natolik, že jsem docela zvědav, jakým směrem se bude ubírat další díl.
PS: Pekelně otravné pro mě bylo autorčino neustálé opakování jmen, kdy je protagonista zmíněn v jednom odstavci třebas i pětkrát, aniž by se byť jen jednou použilo nějaké jiné oslovení.

Štítky knihy

zfilmováno fantasy pro děti pro mládež o knihách fantasy knihy

Autorovy další knížky

Cornelia Funke
německá, 1958
2005  84%Inkoustové srdce
2010  85%Inkoustová krev
2011  87%Inkoustová smrt
2003  88%Dračí jezdec
2003  87%Pán zlodějů

Kniha Inkoustové srdce je v

Právě čtených14x
Přečtených621x
Čtenářské výzvě69x
Doporučených59x
Knihotéce288x
Chystám se číst345x
Chci si koupit86x
dalších seznamech10x