Inkoustová smrt

Inkoustová smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80205/bmid_inkoustova-smrt-ppN-80205.jpg 4 127 26

Inkoustový svět série

< 3. díl

V závěrečné části trilogie Inkoustový svět se vyhrocuje konflikt mezi rodiči Meggie, zda zůstat ve světě knih, Inkoustovém světě, nebo se vrátit do reality a o dobrodružstvích Inkoustového světa si jen číst. Další konflikt vzniká mezi Fenogliem, tvůrcem, Inkoustového světa, a Orfeem, který tento svět chce změnit podle svých představ. Vazač knih Mo coby zbojník Sojčí pírko se pouští do boje proti Zmijohlavovi. Láska Meggie k Faridovi pomalu slábne a dívka se začne zajímat o mladého Doriu, průvodce Černého prince. Zmijohlav je sice nesmrtelný, ale Mo upravil Prázdnou knihu, která je s osudem Zmijohlava spojena, tak, že kníže spolu s ní pomalu odumírá. Resa je těhotná a chce se vrátit do skutečného světa, požádá tedy Orfea, aby jí napsal slova, jejichž pomocí se může včíst zpátky. Orfeus však sleduje své vlastní plány... Strhující vyvrcholení mnohovrstevnatého příběhu určeného všem milovníkům fantasy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Tintentod , 2007


více info...

Přidat komentář

Vera Silent
02.02.2024 5 z 5

(SPOILER) SPOILER! Jsem rada, ze jsem se v dospelosti dokopala k precteni tretiho dilu teto serie. Dej ma hodne zvratu a je to i dost napinave. Take se mi libilo, ze jsem casto v hlave sve oblibene postavy Moa (a ne Meggie), i kdyz veskere postavy jsou rozhodne silnou strankou autorky.

Na druhou stranu me i par veci iritovalo. Vstavani z mrtvych fakt neni idealni motiv, protoze smrt postavy potom tak trochu ztraci vyznam a autorka tenhle motiv zdimala az moc u vice postav vicekrat za sebou. Chybely me dialogy. Je tu hodne hastereni Fenoglia a hodne monologu z hlavy padouchu, ale kdyz se Mo vrati z mrtvych, tak ani nevime, co si s Resou a Meggie rekli. Autorka mi take parkrat malem zpusobila zaludecni vred svym zvykem prerusit akci, kdy je postava ve smrtelnem nebezpeci, aby se dalsich 50 stran rozvypravela o stromech v lese, pocasi nebo chvalozpevu Orphea o sobe samem. A ty dejove linky - v jednu chvili to byly dokonce 4 ruzne zaroven!

Nicmene, skvela atmosfera, trochu krvave a temne, ale s velmi dobrym koncem. Kniha me proto velice pozitivne prekvapila.

Guarnere
26.01.2024 4 z 5

Poslední díl už pro děti tedy rozhodně není, je temnější, ale tím pádem o tolik zajímavější. Začátek se však i přesto poměrně vleče, konec je zase naopak slohově uspěchaný až příliš. Nejkrásnější část je na Jezerním hradu, když Violantiny a Moovy oči hledí na totéž, ale každé vidí něco jiného.
Co však nechápu je to, proč každou knihu překládal někdo jiný. A překlad tohoto dílu se místy hodně nepovedl. Je zde spousta gramatických i stylistických chyb, ale jsou zde i chyby faktické, ačkoli si myslím, že ty má na svědomí spíše autorka samotná - záměna jmen Resy a Roxany, ruce, které byly svázané, najednou nejsou. Ale zakončení příběhu je to výborné.


zandu
03.12.2022

Hezký závěr. Ale první díl je stejně nejkrásnější

Háčko
31.01.2020 4 z 5

Skvělé zakončení příběhu, ale mírné zaražení, co se týče překladu. Proč najednou ve třetím díle se Neschůdný les jmenuje Bezcestny? Našla jsem několik chyb, kdy došlo k záměně postav - Roxana najednou byla matkou Meggie, Fengoglio cestoval jako vězeň na Jezerní hrad s Violantou. Narušilo to čtenářskou pohodu a najednou jsem se musela zamyslet, a příběh přestal hladce plynout. Škoda

Annkag
08.10.2018 5 z 5

Úžasné ukončenie Inkoustového príbehu.
Mo ako zbojník.Zmijohlavov koniec,ktorý Mo pripravil pomocou Prázdnej knihy.
Rozpolcenie pocitov a dojímavá smrť Prašprsta a jeho vstanie z mrtvých.
Krásny príbeh pri ktorom srdce zaplače že je koniec niečoho tak nádherného,ktoré nás odpútalo od všetkého tak pozemského.

Jido
14.11.2016 5 z 5

Poslední díl trilogie byl nejlepší! Krásně napsáno, skvěle vymyšlený příběh, ani chvíli jsem se nenudila.

kamibe
28.10.2015 4 z 5

Dobře jsem se pobavila. Oceňuji autorčino vykoumané fabulování. Její věty se mi příjemně četly. A celý příběh postavený na různých světech, které je možno vyčíst z napsaných příběhů, je pro mne jako vesmír plný nejrůznějších možností, kterým jsme nevěřili a které teď sami postupně objevujeme. Plný počet sama za sebe nedávám, neboť se mi nelíbí, že překladatelka nezachovala takovou maličkost jako název lesa z minulého dílu (a to i kdyby její překlad byl oproti originálu třeba i přesnější), také jsem si v knize všimla několika chyb a překlepů, na pár místech dokonce i věcných nesrovnalostí, což mi vždycky u podobně napínavých příběhů trochu pokazí celkové ponoření do četby.
Co se mi hodně líbilo u všech tří dílů, jsou nejrůznější citace v úvodu každé kapitoly. Některé mě inspirují k přečtení dalších knih.

Áňa 998
01.08.2015 4 z 5

Poslední díl celé série se mi líbil asi nejvíc. Příběh se rychle rozvíjel a nijak se nezdržoval zbytečnými detaily. Nemůžu udělat nic jiného než knihu doporučit a dát čtyři hvězdičky :)

ilicka
13.07.2015 5 z 5

Série Inkworld Cornelie Funke gradovala postupně a právě poslední díl mě překvapil nečekanou porcí temnoty a beznaděje. Zároveň dostává hodně prostoru Mo/ Bluejay a Dustfinger. Jen škoda, že finále je poněkud uspěchané a role Meggie je redukována na volbu partnera. Zážitek z knihy umocněn nádherným přednesem Allana Cordunera, vypravěče audioknihy.

Arya26
30.06.2015 5 z 5

Ze začátku jsem se vůbec nemohla začíst a tak jsem knihu četla sáhodlouhých čtrnáct dnů! Potom mě ale kniha pohltila. Prašprstův návrat mě dojal. Vytáčeli mě Fenogliovy sebelítostivé a sobecké kecy. Ze Zmijohlava mi na zátylku naskočila husí kůže. Jeho dcera mě přesvědčila v hloubi o své vnitřní kráse a Mo mi dal naději s odvahou. I dobro může zvítězit. Celkově mě kniha dojala . Podivné bylo to ,že Meggi dříve figurovala jako ,,hlavní´´ postava a v tomto díle ztratila na své důležitosti a byla v povzdálí.
Nádherné zakončení nádherného příběhu o nádherném a přesto krutém světě.

Arya26
22.06.2015 5 z 5

Vůbec se nemůžu začíst :( .

Jennkie
06.01.2015 5 z 5

Paradoxně se mi třetí a poslední díl Inkoustové série líbil ze všech nejvíc. První dva díly mi přišly jako divné dětské pohádky nevhodné pro děti, protože byly naivní a současně víc depresivní, než by pohádky měly být. Ve třetím díle konečně příběh dospěl a přestal si hrát na pohádku. Je tam stále mnoho fantazie, která se mi na příběhu moc líbí; autorka má velmi originální a čtivý styl psaní, který doplňuje úchvatně květnatou strukturu děje.
Děj samotný měl spád a četl se velmi dobře a rychle - doslova mě uchvátil. Navzdory tloušťce jsem knihu přečetla za 3 pracovní dny :-)
Mám jen drobnou výtku spíše osobního rázu, protože mi stále nesedí chování některých postav. Jejich jednání mi místy přišlo zvláštní a nesedělo do děje, spíše ho zbytečně komplikovalo, což rozhodně nebylo potřeba, protože děj mi přišel komplikovaný dostatečně. To jediné mi trochu narušilo skvělý zážitek z knihy :-)

ilicka
17.09.2014 5 z 5

Depresivní návrat do Inkworldu, kdy se postavy potácejí od špatného k horšímu, kdy se záporáci úplně vymaní z předpokladů knížek pro děti. Funke dokáže vystavět neuvěřitelně působivé scény, ač s dotykem kýčovitosti. Rozuzlení a uzavření celého příběhu je sice trochu slabší, ale jednotlivé postavy a vůbec celý svět Inkworldu jsem si zamilovala.

reluisante
11.08.2014 5 z 5

Příšerným způsobem mě štvala změna z "Neschůdného lesa" na "Bezcestný les" - hlavně kvůli tomu jsem knihu na dlouhou dobu odložila. Pravopisné chyby stranou, i tak musím hodnotit plným počtem hvězd - příběh totiž za českou redakci nemůže. A příběh je to dokonalý. Třetí díl se autorce povedl z celé trilogie dle mého názoru nejvíce. Rozhodně stojí za přečtení!

Jana_Z
18.03.2014 5 z 5

Rozhodně říkám, že třetí díl je výborný. Je v něm víc děje než v předchozích a za mě musím říct, že bych byla za další pokračování, abych se mohla tím kouzelným světem toulat dál. Myslím, že zakončení Inkoustové smrti bylo oproti předchozím dobrodružstvím také zrychlené - prostě bych se klidně nechala ještě chvíli napínat :)

angelbooks
13.12.2013 5 z 5

Pro mě, jakožto pro fanynku sci-fi a fantasy, je tato kniha jedním z nejlepších knih na světě. Ten děj, to nebezpečí, ty zvraty a ta všechna očekávání... Nejradši bych byla kdyby vyšel i 4 díl bylo by to hodně zajímavé pokračování :D.
Neříkám že si všichni tento díl zamilují, ale já si ho prostě zamilovala úplně. Zrovna dneska jsem ho dočetla a klidně bych to začala číst znova. :)

Alee
09.12.2013 5 z 5

Možná existují lepší knihy, ale máte-li také povahu snílka a očekáváte od knihy úžasný živý svět, který přináší originální příběhy, úžasné hrdiny a nebezpečná dobrodružství, je to kniha pro vás ;)

trynitrix
05.09.2013 3 z 5

Jednička vede dvojka tady ten dojem trochu opadl a konečně poslední díl teda taky 3 hvězdy nemá na první díl . Opět se dostaváme do dlooouhého příběhu a čekéme kdy se co stane a jak to dopadne ale závěr prostě famózní :-)

budíček
21.06.2013 4 z 5

Poslední díl Inkoustového světa byl dle mého názoru nejlepší. Celou dobu jsem si při čtení připadala, jako bych byla jeho součástí se všemi jeho kouzelnými i děsivými místy a že prožívám osudy společně s jejich postavami. Děj byl kolikrát tak propletený až jsem se bála, jestli bude autorka schopná ho nějak slušně rozmotat a ono se jí to nakonec povedlo a navíc dokázala, že každá byť i sebemenší role v příběhu může být důležitá. Nemluvě o krásném jazyku, plném hezkých obratů a hezky uspořádaných vět plných fantazie, o které si mnozí autoři mohou nechat zdát. Pravda trochu mě iritovaly občasné překlepy, ale za ty autorka nemůže. Postav v knize přibylo, zápletky byly originální a kupodivu ani hlavní hrdinové přes své občasné úlety nejednali nějak přehnaně iracionálně, i když Meggie mi občas už nevím proč přesně lezla na nervy. Tak trochu, jako by byla jediná, kdo ví, jak má jednat a co je správné a ostatní dle ní ne... No budiž, celkovému dojmu z knížky, která mě úplně okouzlila to ale neubralo...

Blekí
04.06.2013 2 z 5

Když tak čtu hodnocení této knihy, připadá mi, že jsem četla něco jiného. Předchozí díly mě doopravdy bavily, ale tahle díl mě ale dost zklamal. Děj už jsem tak nehltala, naopak, abych knihu dočetla, musela jsem se do toho hodně nutit. Hlavní postavy, které jsem dřív milovala, mi přišly jiné, cizí.
Bohužel nemůžu hodnotit jinak, zakončení Inkoustového světa mě zklamalo. Netvrdím, že někoho jiného kniha bavit nemůže, proč ne, nejspíš je to o vkusu.

Štítky knihy

víly, rusalky obři o knihách hrady a zámky

Autorovy další knížky

Cornelia Funke
německá, 1958
2005  84%Inkoustové srdce
2010  85%Inkoustová krev
2011  87%Inkoustová smrt
2003  88%Dračí jezdec
2003  87%Pán zlodějů

Kniha Inkoustová smrt je v

Právě čtených3x
Přečtených199x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených19x
Knihotéce211x
Chystám se číst100x
Chci si koupit31x
dalších seznamech5x