Inkoustová stopa

Inkoustová stopa https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334247/bmid_inkoustova-stopa-nkX-334247.jpg 4 101 26

Třetí vyprávění bamptonského bailiffa a lékaře Huga de Singleton se odehrává ve středověkém Oxfordu, kam Hugh přijíždí za dívkou, již si vybral za manželku. Místo odpočinku jej však čeká případ: někdo ukradl vzácné knihy mistra Wyclifa. Z krádeže se však brzy stává vražda a sám Hugh de Singleton se ocitá v ohrožení života. Z nebezpečných situací se dostává díky svému důvtipu a prozíravosti a také s pomocí věrného Arthura, který ho na cestách doprovází.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

A Trail of Ink , 2010


více info...

TeaPeter
TeaPeter
24.11.2022 3 z 5

Velmi poklidná detektivka. Ale i tak se kolem knih dá vytvořit velké drama, kde jde o životy. Naštěstí hlavní hrdina přežil a v příštím díle už snad bude po boku své vyvolené.

Haduwig
Haduwig
11.08.2022 5 z 5

Tentokrát Hugha zastihneme nejen při vyšetřování zločinu, ale také při namlouvání děvčete. Je to milý dobrodružný příběh s detektivní i romantickou zápletkou, často okořeněný ironií a humorem. Bavila jsem se možná více než u předchozích dvou dílů a těším se na další pokračování.


ZUZANA-123
ZUZANA-123
06.08.2022 5 z 5

Lèkař Hugh de Singleton potřetì v roli středovĕkèho detektiva.Tentokrát řešì krádež jednadnaceti knih teologa Johna Wyclifa.John Wycklif je u nás znám pod jmènem Jan Viklef a jeho učenì ovlivnilo našeho Jana Husa.

moudivlacek
moudivlacek
05.04.2022 4 z 5

Bailif a lékař Hugh se rozhodne více pokročit v namlouvání dcery obchodníka s pergamenem Kate, ale jeho bývalý učitel a přítel mistr Wyclif ho požádá o nalezení svých ukradených knih. A i když Hugh zpočátku se brání, jeho pán lord Roger mu dá svolení nejen k vyřešení záhady, ale i v námluvách Kate. A tak opět začíná dedukce Hugha, ale i útoky na něj. A tentokrát skončí v místech, kde mu jde vysloveně o život. Má při sobě Rogerova sluhu Arthura, sice není nejbystřejší, ale svaly má dobré. Je to skvělá dvojka. Rovněž Kate nestojí stranou a nejednou se postará, aby byl nejen Hugh naživu, ale i šel po správné stopě. Mile mě překvapilo zde chování lorda Rogera a scénky s ním jsem si plně užila. Takže - vyprávění poutavé, zajímavé, poučné a místy plné humoru. Kdo má rád historické poklidnější detektivky - poslužte si, neprohloupíte.

ludek.n
ludek.n
21.03.2022 4 z 5

Potřetí máme tu čest s mladým a nadaným lékařem Hughem de Singletonem, který se tentokrát vydává do Oxfordu, aby pomohl svému bývalému učiteli a příteli mistru Wyclifovi nalézt ukradené vzácné knihy, a také aby se pokusil získat srdce krásné Katherine Caxtonové. I v tomto případě použil Mel Starr při výstavbě příběhu podobné schéma jako u předchozích knih, a tak není divu, když se onen ústřední detektivní motiv s poměrně primitivní zápletkou divže neztratí pod vrstvami vedlejších (a přiznejme si bez ostýchání, často mnohem dramatičtějších) jevů a událostí. Celé to pestré a bohaté prostředí oxfordských univerzit, kněžských seminářů, klášterů, šlechtických paláců i chudinských baráčků nám tu doslova ožívá před očima. Tady se odehrává zápas o duši, lásku, štěstí i o holý život. Chamtivost a osobní zášť proti čistému srdci, víře v Boha a touze po spravedlnosti. Hughovo pátrání po ukradených knihách se tím vším proplétá jako červená nit, aniž by se dralo nějak vehementně do popředí a dává tak prostor rozvíjet ostatní motivy. V pravou chvíli se pak znovu, klidně a rozvážně, ale naplno a bezprostředně, přihlásí o čtenářovu pozornost. Řekl bych, že Inkoustová stopa o stupínek převyšuje své předchůdce.

Awča
Awča
17.03.2022 5 z 5

Příjemné čtení, jsem ráda, že mám možnost číst celou sérii najednou.
Hugh se přesunul na chvíli do Oxfordu, což je osvěžující změna.
Příběh obsahuje více akce a kromě detektivní zápletky i milostnou. Opravdu jsem byla zvědavá, jak to dopadne.
Moc se mi líbí obálky všech knih série.

Sansli
Sansli
11.08.2021 4 z 5

Historické detektivky se mi líbí a upřímně, podívat se do středověké Anglie mě hodně lákalo. A nebylo to jen tím prostředím, ale moc se mi líbil i příběh. Je to pěkně vyprávěné, trochu pomalejším tempem, ale to mi vůbec nevadilo. Také není těžké si oblíbit hlavní postavy v čele s Hughem a držet jim palce. Určitě si přečtu další:)

Kanylka
Kanylka
02.06.2021 4 z 5

"Prasata se hodně podobají lidem. Nebo možná lidé prasatům: Málo přemýšlíme, jak draho nám zítra mohou přijít dnešní slasti."
Dobré čtení.

heczek
heczek
25.05.2021 3 z 5

Příjemné a klidné čtení s dějem zasazeným do středověké Anglie, jejíž prostředí je krásně vykresleno. Příběh má pomalejší tempo, ale k historické době se to hodí.

Dela111
Dela111
31.03.2021 3 z 5

Historické detektivky mají své kouzlo, takže si občas ráda nějakou přečtu. Tady mě baví dobové reálie středověkého slovutného Oxfordu a drobný náhled do života v té době.

Hlavní postava a současně vypravěč Hugh vyšetřuje tentokrát krádež vzácných knih, ale aby to neměl tak jednoduché, ocitá se v ohrožení života i kvůli výběru své budoucí manželky. Není totiž sám kdo se zakoukal do sličné dcery místního obchodníka Kate ;-).

Celý příběh má sice pomalejší tempo, ale ono tak nějak odpovídá té době dávno minulé. Pro mne to bylo příjemné oddechové čtení a ve svém žánru je hodnotím jako průměrné.

martina.culik
martina.culik
31.10.2020 4 z 5

K této sérii se ráda vracím, protože mě baví jak postavy tak děj.

"Modlitby lze nabídnout lacino. Od lidí vyžadují málo úsilí a od Boha hodně."

"Prasata se hodně pobodají lidem. Nebo možná lidé prasatům: málo přemýšlíme, jak draho nám zítra mohou přijít dnešní slasti."

Lumír23
Lumír23
13.09.2020 5 z 5

Třetí kniha, ač s hodnocením vysokým, pro mě třetí na žebříčku. Avšak i nadále nadstandard, paráda.

Zdeniczka
Zdeniczka
11.06.2020 5 z 5

Opět návrat do středověké Anglie, jo! :) Tentokrát Hugh nevyšetřuje žádný případ v Bamptonu a jeho okolí, ale přímo v centru Oxfordu, někdo totiž ukradl vzácné knihy jeho příteli, samotnému Johnu Wyclifovi. A co víc, Hugh potkal ženu svého srdce, o kterou nemá zájem jen on sám. Během řešení případu a získávání své milované se dostává do řady nebezpečných situací, ze kterých naštěstí vždy vyvázne... I třetí díl se velmi dobře čte, tyhle výlety do historie se sympatickým hrdinou lékařem mě prostě baví. :)

cukrovka
cukrovka
31.05.2020 4 z 5

Tento díl mi přišel více zajímavý a akčnější. Hlavní hrdina se zde nepotýká jen se zlodějem knih, ale také se sokem v lásce. I zde je velmi dobře vykreslen život v Anglii 14. století.

Ulala
Ulala
19.11.2019 4 z 5

Kapka námluv, kapka žárlivosti či uražené ješitnosti, kapka medicíny v podání osvěceného bailiffa, malá zápletka se ztracenými knihami, jeden zavražděný student…..to vše zamíchat ve 14. století a máme lék na bezesnou noc. Není to náročné, dobře se kniha čte a přiblíží nám to život a zvyklosti ve středověkém Oxfordu.

oka3408
oka3408
19.09.2019 5 z 5

Na knihu jsem se těšila a přečetla rychle jako ty předešlé. Těším se na další.knihy tohoto autora doporučuji i pro ty,kteří historické knihy nečtou

Ladygeront
Ladygeront
16.06.2019 3 z 5

Čteno v poklidu a pohodě. Inu, také je to občas třeba.-)

Chesterton
Chesterton
05.06.2019 3 z 5

V prvních dvou knihách mi poklidná a skvěle autentická atmosféra s mnohými dobovými detaily celkem sedla. Autor dokáže využít svá studia i celoživotní profesi. Hugh je svébytný, v příbězích je to muž na svém místě, kterého si lze oblíbit. Tentokrát se vše natolik vleče, že jsem se rozhodla z rozjetého výletního vláčku vystoupit. . . . . . a zkusit něco ostřejšího :o)
Je to svým způsobem takové středoškolské vyprávění, ale kdo čeká románovou atmosféru, bude spokojen.

Hanulka25
Hanulka25
14.02.2019 1 z 5

Sice jsem dočetla do konce, ale nic moc. Dost nuda.

alekis
alekis
25.10.2018 5 z 5

Nevím, jak to pan autor provedl, ale měla jsem pocit, že jsem tam. Ve 14. století. Mistr Hugh, o kterém jsou prozatím tři česky vydané díly, o sobě často pochybuje. Je trochu nesmělý. Takový nenápadný, asi žádný velký svalnatý borec ani krasavec... má dlouhý nos co ubíhá k pravé straně... tuším, že nesmírně rád a dobře jí (každodenní polévky s chlebem ve 3. díle mu moc nejedou), nerad mrzne a plahočí se blátem a sněhem, není moc dobrý jezdec, není příliš bohatý a zdánlivě ani příliš úspěšný... Případy, které řeší nejsou nijak světoborné, takové vesnické, či maloměstské. Žádná velká akce, žádné dobrodrůžo... Sem tam sice utrží ránu kyjem přes hlavu, slézá hradby po laně, občas se promáčí, zablátí, zašpiní, občas páchne, zvlášť když je uvržen do vězení (jinak se ale rád a docela často koupe v sudě rozříznutém napůl - na rozdíl od většiny svých spoluobčanů), občas mimo práce detektivní vykonává i své původní - lékařské povolání, odřezává zanícený zarostlý nehet ze špinavého palce, zašívá rány, napravuje vykloubená ramena, trepanuje lebku... A jako správný křesťan té doby (který je navíc tak trochu filosof) hledá pomoc, podporu a posilu u Pána Boha... a zdá se, že se mu jí dostává... Bůh pomáhá těm, kteří se přičiňují, a mistr Hugh se přičiňuje. Je to takový zdánlivě tuctový, skoro nudný chlapík. Ale seznámení s ním stálo za to! Jak jsem se dívala na autorovu stránku, anglicky vyšlo dalších několik dílů... Ach jo. Nejvyšší čas začít se učit, neboť otázka je, zdali a kdy se dočkáme pokračování v češtině... protože chceme vědět, jak to dopadlo s ním a Kate :-)!

Štítky knihy

historické detektivky

Autorovy další knížky

Mel Starr
americká
2015  80%Neklidné kosti
2017  85%Inkoustová stopa
2016  79%Zločin u kostela
2019  84%Neposvěcená půda

Kniha Inkoustová stopa je v

Právě čtených2x
Přečtených124x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených7x
Knihotéce133x
Chystám se číst51x
Chci si koupit11x