Inkarceron

Inkarceron https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89802/inkarceron-89802.jpg 4 388 57

Inkarceron série

1. díl >

Predstavte si väzenie, ktoré je také obrovské, že sú v ňom cely, chodby, lesy, hory, mestá a moria. Predstavte si väzňa, ktorý stratil pamäť, no je presvedčený, že pochádza zvonka - lenže väzenie je už storočia uzavreté a ušiel z neho zatiaľ len jeden jediný človek. Predstavte si dievča na panskom sídle, žijúce napohľad v sedemnástom storočí, hoci spoločnosť je ovládaná počítačmi a je v nej zakázaný čas. Je odsúdená na život s nechceným ženíchom a zapletená do plánu na atentát, ktorého sa desí, ale zároveň po ňom túži. Jedna je vonku, druhý vnútri. No obaja sú uväznení. A obaja túžia po slobode. Predstavte si Inkarceron...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Incarceron , 2007


více info...

Přidat komentář

Barumic
01.03.2024 4 z 5

Kniha se četla poměrně dobře a rychle. Místy je trochu předvídatelná, ale já jsem raději nepředbíhala. Postavy jsou sympatické i protivné, zákeřné, ale i oddané. Příběh je zpracovaný pěkně, jen si myslím, že je tam poměrně dost politiky, vzhledem k tomu, že je kniha určena pro děti a mládež. Dle mého je cílová skupina 16+. Docela dlouho mi trvalo uvědomit si co přesně představuje Inkarceron a co Říše, naštěstí mě to ale neodradilo od čtení. Děj je nabitý akcemi a pořád se tam něco odehrává. Někdy jsem se trochu ztrácela a musela se vrátit o pár stránek zpět, ale i tak to hodnotím jako kvalitní čtení, které neurazí, ale ani příliš nenadchne.

lucyvase4
30.12.2023 3 z 5

(SPOILER) Hodnocení 3,5/5
Nevím, proč je kniha řazena ve fantasy, thrilleru. Za mne je to čistě sci-fi.

Takové vězení jako je Inkarceron si snad ani nedokážu představit. Nejen, že se nejedná o místnost, místnosti nebo město. Inkarceron je tak velký, že obsahuje lesy, pouště, savany, města i jezera. Jedná se vlastně o celý svět. A v tomto světě vládne Inkarceron. Systém, který vytvořili Moudří. Jednalo se vlastně o experiment, Moudří chtěli ze spodiny lidstva (vrahů, zlodějů, násilníků) vytvořit dokonalou společnost. Ráj na Zemi. Jenže tento experiment se zrtnul. Inkarceron rozhodně není rájem na Zemi. Není dokonce ani místem, kde by jste se chtěli ocitnout. A aby toho nebylo málo, všude kam se podíváte, vás Inkarceron zkrze kamery pozoruje. A v tomto světě se narodil náš hrdina Finn. Nebo se zde snad nenarodil? Nic si totiž nepamatuje, na ruce má vytetovaného orla s roztaženými křídly a občas má vidiny, které pocházejí z venkovního světa.
Naproti tomu Klaudie žije ve venkovním světě. Kde se čas zastavil v 17.stoleti. Je dcera Strážce Inkarceronu a má si brát budoucího krále, kterého ale nemiluje.
Jaké tajemství objeví? Najde Finn nakonec cestu z vězení ven? A jakou roli v tom všem sehraje vytetovaný orel?

Za mne velice zajímavé sci-fi. Některé věci jsem prokoukla bohužel už na začátku knihy. A celkem mne to mrzelo. No ale nakonec tam tech wow momentu bylo i tak dost
Musím říct, že několik věcí nemělo úplně logiku a měla jsou pocit, že autorka si je vymyslela jen proto, aby ten příběh nějak zdárně dotáhla do konce.
Moc se mi líbila představa, že si Inkarceron žije svým vlastním životem. Jako autonomní organismus. Využívá veškerou organickou hmotu, která zemře k výrobě nových vězňů a pokud nemá organické tkáně dost nahradí ji kovy, dráty a úlomky. Tak vznikají polo - lidé.
Inkarceron je vlastně takový velký bratr, který vše vidí.
Nápad skvělý ale zpracování bohužel pokulhává, ani postavy nejsou, tak zajímavé, abych si vyloženě nějakou z nich oblíbila.
Jsem zvědavá na další díl. Snad nám tam autorka objasní některé věci z prvního dílu.


Thalin
07.06.2023 2 z 5

Měla jsem docela problém se začíst a ještě větší problém byl si některé věci představit. Hlavně pak vězení a jeho obecnou funkčnost. Přišlo mi to jako moc veliký miš maš, nedotažené a spousta věcí mi připadala, že je tam prostě tak, protože se to hodí autorce do krámu, ale logicky to nesedělo. Četla jsem to na můj vkus moc dlouho a taky se to dějově docela táhlo. A ani jedna z postav mě nějak nezaujala. Ten nápad, jako takový, je dobrý, ale když si nejsem schopná v hlavě všechno představit (a že mám jinak rozsáhlou představivost) tak mi příběh pak nesedí. Kdyby to bylo lépe popsané, tak bych takový problém neměla a možná by mě to i bavilo, ale tady ty popisky zkrátka nebyly vůbec dotažené.

kalache
31.05.2022 4 z 5

...tak trochu minimatrix...

vlkove
26.01.2020 3 z 5

Nebylo to úplně špatné, svět byl promyšlený, zápletka zajímavá ale i přesto jsem se u některých částí nudila. Určitě mohu prohlásit, že mi kniha nesedla, postavy mi nejsou moc sympatické, na druhou stranu obdivuji představivost autorky. Kniha je ve výsledku celkem dobrá ale já se přiznám, že se do dalšího dílu pouštět nebudu.

Kacennnka
10.11.2019 4 z 5

Příběh o děsivém vězení, které funguje jako autonomní organismus je mega originální a dobře zpracovaný. Za začátku trochu chaos a čtenář si musí zvyknout na styl psaní, ale za mě velký dobrý.

Ailee
17.06.2019 2 z 5

Tento příběh mě moc nebavil. Přišlo mi, že spousta věcí je, jak je, jen proto, že se to autorce zrovna hodilo. Jen pár jich na konci bylo jakž takž teda vysvětleno, ale bylo to takové... že u toho člověk nemohl moc přemýšlet, protože mu věci byly servírovány prostě jako hotovky. Bez možnosti se jich dovtípit sám. Konec nepřekvapil.

Selket
05.06.2019 3 z 5

Inkarceron je opravdu skvělý nápad na vězení, trochu jsem si při čtení vzpomněla na Lakea a jeho Srdce světa, ovšem u tohohle žánru mám čím dál neodbytnější pocit, že jde vlastně jen o takové rychlokvašky, které sice mají dobrý nápad, ale zpracování už poměrně pokulhává. Příběh ano, nálada ano, ale je tu spousta nedomyšleností a logických chyb, které úplně kazí veškerou návaznost a u mě i začtenost. Za mě: je to určitě tzv. rychlé a místy i napínavé, ale do druhého dílu už se asi nepustím...

ElizabethB
28.05.2019 odpad!

Ani na druhý krát sa mi nepodarilo začítať sa do tejto knihy a tak to vzdávam. Je to stále o ničom, nudné a postavy ma nijako zvlášť nezaujali.

Noname007
30.03.2019 5 z 5

Ke knize jsem se dlouho nemohla dostat, ale když jsem ji začala číst, nemohla jsem přestat. Příběh byl velmi čtivý, prostředí i postavy velmi dobře vykreslené. Napětí prakticky po celou dobu. Doporučuji.

Zmiu
25.01.2019 4 z 5

Zajímavá kniha, která je velmi čtivě napsaná. Bavily mě postavy i napětí. Co mě tolik nebavilo, byl celý ten svět vězení, to se mi někdy blbě představovalo. Nicméně jsem se od knihy nemohla odtrhnout. Další díl si určitě přečtu, ale nejspíš se už k sérii nevrátím.

Awča
11.01.2019 5 z 5

Nejsem cílová skupina (věkem :-)) a ke knize jsem se dostala víceméně náhodou přes čtenářskou výzvu.
Příběh mě doslova uchvátil, obdivuji autorčinu fantazii. Pro mě napínavé od začátku do konce a vlastně až za něj, protože je částečně otevřený a já se těším na druhý díl!
Oba světy jsou jsou vykresleny pěkně, možná by mohly být popsány více do hloubky. Postavy jsou zajímavé, příběhy dvou světů se krásně prolínají, přečetla jsem jedním dechem.

A.K.A.R.
24.09.2018 3 z 5

Byla to pohodová četba a nikdy jsem nic takového nečetla.Přes všechny předsudky ke knize mne velmi bavila a těším se na další díl.

Krčka5
06.09.2018 5 z 5

Velmi zajímavé, neotřelý nápad. Dvě dějové linky, které se střídají vždy v tom nejnapínavějším okamžiku, čtenáře neustále udržují ve střehu.

lucie2371
14.06.2018 5 z 5

První díl byl naprosto kouzelný! Vřele doporučuji všem milovníkům fantasy.

JanaT.
06.12.2017 5 z 5

Já mám ráda,když mají knihy přesah do něčeho,o čem sama přemýšlím.Když to tak nějak příběhově znázorní...Proto asi jsem z této knihy nadšená. Protokol,Doba, Vězení,Únik... dystopie mě v poslední době hodně berou a tato mi připadá dost dobrá. Bavila mě od samého začátku a těším se na 2.díl.

EvaT86
03.12.2017 5 z 5

Povedená kniha s neotřelým dějem, která se čte sama.

PeťkaW.
22.03.2017 3 z 5

Poslední roky se s fantasy roztrhl pytel a najít knihu, která by měla aspoň trochu originální námět a myšlenku je čím dál obtížnější. Inkarceron řadím k těm lepším počinům. Děj je čtivý, běží svižně, líbí se mi i propojení více dějových linií. Zaujala mě myšlenka samotného vězení a mrzí mě, že se o něm autorka nerozepsala víc. Stejně tak Doba a Protokol mohly dostat víc místa. Co se hlavní zápletky týče, trochu mě mrzí průhlednost... ale jak jsem psala - jde o čtivou knížku, která si určitě získá hodně příznivců a která má co nabídnout.

Elen telemna
14.03.2017 4 z 5

Děj je rozhodně zajímavý. Už jen ten nápad samotného Inkarceronu je originální. A když se přijde na to, kde se Inkarceronu doopravdy nachází... PÁNI!!! Knížka je velmi čtivě a poutavě napsaná (tedy kromě trošce předvídatelných a předem jasných dějových obratů). Jen jsem nějak nepochopila vztah mezi Claudií a Finnem. Rozhodně mi nepřišlo, že ji měl rád tak, že by si ji chtěl vzít. Vždyť jí vůbec neznal!
Nelíbil se mi konec a celkově nevím jestli si přečtu i druhý díl.
Jsem ale ráda, že jsem si knihu přečetla a doporučuji ji všem! Určitě je dobré udělat si na ni svůj vlastní názor.

Formiska
17.01.2017 5 z 5

Skvělá!!

Štítky knihy

vězení, věznice průnik světů

Autorovy další knížky

Catherine Fisher
britská, 1957
2011  77%Inkarceron
2011  80%Sapphique

Kniha Inkarceron je v

Právě čtených5x
Přečtených578x
Čtenářské výzvě27x
Doporučených46x
Knihotéce220x
Chystám se číst213x
Chci si koupit35x
dalších seznamech9x