Hygge - Prostě šťastný způsob života

Hygge - Prostě šťastný způsob života https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/336735/bmid_hygge-proste-stastny-zpusob-zivota-5F2-336735.png 3 787 206

Proč jsou Dánové nejšťastnějšími lidmi na světě? Odpovědí je hygge, říká Meik Wiking, ředitel Institutu pro výzkum štěstí v Kodani. Hygge je pocit, který zažíváte během bouřky, když jste v pohodlných ponožkách schoulení na pohovce, přikrytí měkkou dekou. Je to ten pocit, když u stolu osvětleném svíčkami společně se svými milovanými jíte své oblíbené jídlo a povídáte si. Je to pocit, který se vás zmocní, když se s šálkem oblíbené kávy v ruce díváte na rudé ranní světlo na jasné modré obloze. Hygge je o atmosféře a prožitku. Je to o sdílení se s lidmi, které máme rádi. Pocit domova. Pocit bezpečí. Pocit vnitřního klidu a blaženosti. Tato kniha vám nabídne rady a tipy, jak know-how nejšťastnějšího národa na světě můžete využít ve svém životě i vy. • Udělejte si pohodlí. Dejte si přestávku. • Buďte tady a teď. Vypněte telefony. • Ztlumte světlo. Zapalte svíčky. • Nalijte si víno. Pusťte si svůj oblíbený film. • Budujte vztahy. Udělejte si čas na své blízké. • Přestaňte jíst jen a pouze zdravě. Dort je zcela rozhodně hygge. • Žijte dnes tak, jako by už zítřek nikdy neměl přijít.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Osobní rozvoj a styl , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Little Book of Hygge , 2016


více info...

Přidat komentář

Hanathor
15.04.2024 5 z 5

Četbu této knihy jsem se velice užila. V knihovně mě zaujala svojí nádhernou obálkou, tak jsem ji tam nemohla nechat. Kniha má krásný design i vevnitř. Jenom ji číst bylo pěkně hyggelig. Jenom jsem překvapená, že celá kniha nekončí slovem "svíčka" :)

(Věta z kapitoly Vánoce, konkrétně v části výzdoba: "Dále jsou na programu dne svíčky (překvapivé,že?).")

Jirinamac
28.03.2024 3 z 5

Je to čtení, které navozuje poklidnou atmosferu, ale určitě by mě podle této knížky nebavilo dlouho žít. Chybí mi tam nějaký temperament a živost lidí. Útulné prostředí se mi líbí, ale asi bych stále usínala a byla by to nuda, ale na chvilkový odpočinek dobré.


dzejn187
09.06.2023 4 z 5

Líbí se mi, jakým způsobem autor zpracoval tak specifické a konkrétní téma jako je hygge. Zároveň cením i grafické zpracování knihy, které plně koresponduje s tématem. Pokud hledáte užitečné a konkrétní tipy na to, jak udělat svůj život o trochu útulnějším, tato kniha vám zajisté poradí.

Kerriova
11.05.2023 4 z 5

Doufala jsem, že se dozvím trochu víc o tom úžasném fenoménu hygge, což se tedy bohužel nestalo. Vše, o čem autor píše, je obsaženo vlastně v každém článku, který se hygge věnuje. Navíc se autor místy trochu opakuje. Seznámila jsem se jen s pár pojmy v dánštině a možná si opíšu těch několik receptů na jejich speciality. Jinak se žádné hlubší poznání nebo převratná novinka nedostavily. Ale napsané to je hezky, vtipně, přelouská se to hned a samotné čtení ve mně vyvolalo hygge pocity.

LuckaDea
08.02.2023 4 z 5

Příjemná knížka, která se hezky a rychle četla. Kniha seznamuje čtenáře se zvyky Dánů a vysvětluje, proč jsou Dánové nejšťastnějším národem na světě. S pojmem hygge jsem se už párkrát setkala a tento styl mě zajímá, takže některé informace pro mě nebyly nové. Přesto jsem si ale čtení užila, protože kniha byla rozdělená do několika částí, ve kterých byly tipy na hygge bydlení, hygge aktivity, hygge módu, cestování po Dánsku a podobně. Navíc je kniha doplněná různými návody a recepty. Nechybí ani krásné fotky. Ke knížce se budu určitě vracet a několik věcí určitě vyzkouším.

_Lucie_97
02.02.2023 5 z 5

Dánsko je pro mě srdeční záležitost, takže takle knížka pro mě není jen popisem toho, jak se cítit šťastný, ale spíš nastínění Dánské mentality a života obecně ️ není to asi knížka pro všechny, ale za mě je to knížka, ke které se budu velmi rada vracet a dodá mi ten hřejivý vnitřní pocit!

Floriška7
07.01.2023

Za mě rozhodně ANO!!! V Kodani jsem byla měsíc předtím než jsem si knihu přečetla a HYGGE jsem znala, ale knížka mně přesně vysvětlila, proč jsem byla z Kodaně nadšená. Ale věřím, že není pro každého, pro mě ano, vše HYGGE mám moc ráda.

katka3993
05.01.2023 1 z 5

Klidné čtení o tradicích v Dánsku… avšak me čtení narušovalo ono slovo Hygge které bylo na každé stránce zníněno aspoň 10x. Nic co by mě inspirovalo. Hygge by se dalo přeložit jako ,útulno, takže svíčky, deka, super film a jídlo je Hygge. Nic co bych sama nevěděla. Ale kniha je malá, hezky navržena i spravovaná takže jsem to prolétla .

MalejTucnak
20.11.2022 5 z 5

Za mě milá oddechová kniha.. žiji v jedné ze skandinávských zemích a o to více mě život v Dánsku zajímal. Je důležitý umět si to udělat pěkný a tady autor hezky shrnul jak na to. :)

Pavla79
25.10.2022 4 z 5

Inspirativní...Pro mnohé může být dobrým startem do způsobu života Hygge.. :)

sarka45
09.09.2022 4 z 5

Vzhledem k tomu, že dcera studovala v Dánsku, chtěla jsem se o Dánech dozvědět trochu víc. A přijdou mi fajn. Umí si život užít, radovat se z drobností. Netrápí je počasí (protože to by se trápili pořád), klidně se navléknou do gumovek a pršiplášťů, nasednou na kolo a vyrazí do práce. Své životy sdílejí velikými okny bez záclon, což mi přišlo hodně zvláštní, ale patrně mají pocit, že není zač se stydět a co schovávat. Autor mi vysvětlil, jak se to v Dánsku má se štěstím a s postojem k různým okolnostem života a vysvětlil, proč to tak asi je. Já byla s knihou spokojená.

freejazz
13.08.2022 5 z 5

jak moji předřečníci dosvědčují, hygge není pro každého. raději si budou žít svůj uhyggeligt život, vztekat se nad hloupostmi, chrtit se za hezčí vizitkou, než by se na chvilku zastavili.
především, Meik Wikking se na ničem neveze. svého času založil Institut výzkumu štěstí. možná se mu všichni kolem smáli, ale nejspíš ne. Dánové jsou totiž úplně někde jinde. oni se nejen dovedou radovat z maličkostí, oni také dovedou přát jiným, aby se jim dařilo. na rozdíl od malého českého človíčka – nebo slovenského, to je prašť jak uhoď –, kteří svým bližním vesměs přejí jenom to nejhorší a když nemůžou uškodit, alespoň nepomohou.
hygge je pohoda. pohoda, plynoucí z dobrého pocitu ze života, z radosti, že mám kolem sebe lidi, které mám rád, že práce, kterou dělám, mně naplňuje, že mám potěšení z koníčků, že každý nový den mi může přinést něco hezkého, co stojí za to prožít a pamatovat si. že nepotřebuji neustále soutěžit a ukazovat jiným, jaký jsem borec...
a jak říká autor v závěru, hygge je tak trochu nostalgie.
když si chcete zapamatovat jenom to, že hygge jsou svíčky a svařák, potom knížku ani neotvírejte. pokud ovšem máte zájem konfrontovat svůj způsob života s jinou kulturou a případně si z toho srovnávání i něco vzít, pak se zastavte, udělejte si třeba ten svařák nebo levandulovou limonádu, posaďte se v zahradě pod jabloň nebo v parku k nějakému dubisku a čtěte, klidně se u toho usmívejte, převracejte očima, jak to, že tohle všechno přece víte a znáte, tak proč se podle toho neřídíte?...
přemýšlím, jestli autor někdy četl Boženy Němcové Babičku? ta je přece absolutně hyggelig, přímo prototyp člověka, který v každé maličkosti dovedl najít radost a v každou chvilku života se těšil, že tu je a že není sám...

Souteska
04.08.2022 3 z 5

Nic nového pod sluncem, popis radosti z maličkostí a umění udělat si fajn atmosféru. Oddychovka, žádný velký podnět k zamyšlení mi kniha nedala a přišlo mi to celé trochu "na jedno brdo". Ale pokud si chcete jen udělat klídek a dobře, určitě kniha neurazí:-)

Petass
02.08.2022 1 z 5

Odnáším si informaci, že Dánové jsou nejšťastnější lidé na světě, protože si umí zapálit svíčku, vychutnat svařák a hrát s přáteli karty. Tahle kniha je "nic" v krásném obalu. Pujčte si ji v knihovně, přečtěte úvod, zbytek prolistujte a nemusíte se víc zdržovat. U mě měla přesně opačný efekt, než autor zamýšlel... Otrávila mi moje hygge-čtenářské chvilky svoji nudností a zbytečností. Navíc mám pocit, že i některé fotografie mohly být kvalitnější.

Chtěla jsem si ji přidat do výzvy jako "literaturu faktu" no ale to bych se musela hanbou propadnout... Ač autor vědec, tohle za výsledek vědecké práce nepovažuji.

Silvinkaaa87
05.03.2022 2 z 5

Kniha, která se jen veze na trendu, že lidi jsou neschopní radovat se z maličkostí a tak jim to musíme připomenout a naservírovat v nějakém hezky pojmenovaném trendu.

makovec201
27.02.2022 2 z 5

Tahle kniha mi moc nedala, stokrát omletých deset pouček o tom, že v jednoduchosti je krása, respektive útulnost...

JointlieKat94
16.02.2022 2 z 5

Přečetla jsem to, protože jsem zrovna v práci jinou neměla.

Přečetla jsem to, ale nic jsem z toho neměla. Jen mi trošku utekla noční. :D

Přečetla jsem to, a už vim, že Dánové jsou nejšťastnější lidi na planetě a jsou na to dostatečně hrdý, vím taky, že všichni milujou a neustále probíraj všechno hygge a tak.. ale sakra. Fakt mi to nic nedalo. :D

Většinu z toho vlastně i praktikuju, ani jsem netušila, že k praktikování hygge, je potřeba takovej návod. Jasně, pro Evropany určitě, protože si asi neumíme užít klid, čaj, polštářky, knihy, krby a tak.

Zakovskaja
12.02.2022 4 z 5

Velmi příjemné čtení k zamyšlení o tom jak málo stačí, abychom byly o něco šťastnější.

MOu598
29.01.2022 4 z 5

Moc hezká knížka, i vizuálně, i tématem i způsobem zpracování.
Ráda bych se víc inspirovala.

iva1154
03.01.2022 1 z 5

Toto opravdu není nic pro mě.

Štítky knihy

domov vztahy štěstí přátelé životní pohoda, hygge svíčky

Autorovy další knížky

Meik Wiking
dánská, 1978
2017  69%Hygge - Prostě šťastný způsob života
2018  74%Lykke - Tajemství nejšťastnějších lidí na světě
2020  69%Umění vytvářet vzpomínky - Jak si užít a zapamatovat šťastné okamžiky
2023  81%Hygge domov

Kniha Hygge - Prostě šťastný způsob života je v

Právě čtených40x
Přečtených1 172x
Čtenářské výzvě456x
Doporučených37x
Knihotéce355x
Chystám se číst423x
Chci si koupit141x
dalších seznamech7x