Husitská epopej. IV, 1438-1449 - za časů bezvládí

Husitská epopej. IV, 1438-1449 - za časů bezvládí https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274253/mid_husitska-epopej-iv-1438-1449-za-cas-kPz-274253.jpg 4 403 68

Husitská epopej série

< 4. díl >

Sedmidílná sága vypráví o událostech slavné i pohnuté doby 15. století v Českém království. Snad žádná jiná historická epocha našich dějin není v obecných představách tak kontroverzní jako právě husitství. Ta doba je pro dějepisné líčení o to složitější, že obě strany, katolická i kališnická, měly svým způsobem pravdu, ale obě současně páchaly bezpráví. Snad poprvé se v naší literatuře objevuje dílo, které se odehrává v obou znepřátelených táborech, aniž by jeden upřednostňovalo před druhým. Snaží se postihnout důvody, proč se chudí postavili proti bohatým, prostí proti vzdělaným, Češi proti Němcům, a jak dopadl střet rozumných s fanatiky. Historicky věrně popisované události tvoří kulisu čtivého a napínavého příběhu rozvětvené rodiny Prokopů, jejíž příslušníky postaví ne - úprosný osud proti sobě. Čtvrtý díl začíná těsně po smrti císaře Zikmunda. Na trůn nastoupí jeho zeť Albrecht Habsburský. Ten však záhy také umírá a v zemi se znovu rozhoří domácí válka, kterou proti sobě vede šlechta podporovaná městy. Již třetí generace rodu Prokopů prožívá své drobné soukromé starosti, ale podílí se také na dramatických zemských událostech. Vyprávění nás zanese do Prahy, Písku, Plzně, na Tábor i do dalších měst...... celý text

Přidat komentář

Babo
včera 4 z 5

A život šel dál. Kališníci versus katolíci.
Nekonečné boje , ale také obyčejné životy potomků Prokopa.
Různé osudy, různé charaktery. Kniha plyne, stejně jako čas a epopej mě stále baví.

Lolila
14.09.2023 5 z 5

Stále ma baví čítať túto sériu. Je zaujímavé sledovať ako sa vyvíjajú osudy rodiny Prokopa a Mikuláša, kde neustále prebiehajú boje o moc, zisky, .... V tejto časti je to viac o jednoduchých ľuďoch, o ich živote a prežití.


Ilona70
30.06.2023 4 z 5

Celá epopej je čtivá, ale stejně jako u té Přemyslovské jsem od píšícího historika nečekala některé historické nepřesnosti.Pokud to čtenář přehlédne, jde o krásné čtení.

mpb1913
31.03.2023 5 z 5

Hodnotím jako celek po dočtení sedmého dílu. Za mě naprosto monstrózní sága, kde nám autor představí postupně pět generací rodiny Prokopů a spolu s nimi nás provede všemi významnými i méně známými událostmi mezi roky 1400 až 1485. Na více než čtyřech tisících stranách, které se čtou sami, nás pan Vondruška provede jedním z nejvzrušujících období naší historie, kde nás nechá nahlédnout do životů obyvatel českého království a to od těch nejchudších z chudých až po samotné krále. Do neuvěřitelných detailů je čtenář obeznámen s životem v té době, a bez nadsázky by se mohlo co do informací a komplexnosti klidně jednat o učebnici dějepisu. Za mě o level lepší než Přemyslovská epopej a klobouk až ke kolenům.

J.P.S.
16.01.2023 5 z 5

Viz můj komentář k prvnímu dílu.
V tomto díle následuje částečná generační obměna, otěže příběhu pomalu přebírají děti hrdinů z prvních dílů. Na scéně se objevuje Jiří z Poděbrad a kniha končí jeho převzetím moci nad Prahou.

Wladimirski
31.12.2022 5 z 5

Třetí díl Husitské epopeje jsem hodnotil 5* a komentářem : Husitskou epopej je třeba se naučit číst. Nejsou to knihy, které lze číst po chvilkách a mezi tím je na čas odkládat. To se čtenář ztratí v ději i postavách. Tentokrát jsem se tedy do čtení opravdu ponořil, postavy i souvislosti jsem měl stále na paměti a tak jsem kromě faktických informací (které jsem samozřejmě dohledával i v encyklopediích a na netu) také dokonale "nasál" atmosféru dané doby a knihu si "užil". Na chvíli změním téma, ale na další část se již těším.
Čtvrtý díl se odvíjí ve stejném duchu, komentář je tedy více méně stejný.
Čtení mne podněcovalo k hledání / potvrzování informací v dalších zdrojích a také přemýšlet o různých výkladech dějin, tzn jak nám byly prezentovány před rokem 1989 a jak je vnímáme v dnešních poměrech. Jak falešné byly některé představy!

Ronnie68
21.02.2022 4 z 5

Rozhodně další skvělé pokračování ...

rickiwolf
01.12.2021 4 z 5

Mimo osudy rodiny se mi líbí neméně vysvětlení autorů kroniky mezi jednotlivými kapitolami.

jirina4159
01.07.2021 5 z 5

Další osudy rodiny Prokopů ve složité době. Díky přiloženému rodokmenu se dobře orientuje pokud si někdo není jistý o koho se jedná. Takže jdu na další díl se stejnou chutí si počíst.

lenyleny
01.05.2021 5 z 5

Ani tento díl mne nezklamal a asi se mi líbil nejvíc. Na jednotlivé postavy jsem si již zvykla a v tomto díle, kde není již tolik popisovaných bojů jsem si je velmi vychutnávala. Tak se již těším na pátý díl.

Annicka
28.12.2020 2 z 5

Nadšení z prvního dílu už dávno vyprchalo. Teď už je to jak přes kopírák - mnoho postav, ve kterých se notně musí všichni ztrácet a hlavně na které nezbude pořádně čas na těch málo stránkách (protože zkuste si to rozpočítat, kolik asi komu může věnovat času). Opět je to samý sex - ano, já vím, že lidi spolu tehdy spali, ale tohle už svědčí o sexuální frustraci autora, protože sexem snad končí úplně všechno. A opět statisticky nereálný zástup sebevědomých žen, které dokonce v 15. století rozjíždí soukromé podnikání.

Už dlouho se mi nestalo, že by mi večer zbývalo z knihy 6 stran a já si řekla, že ráno je taky čas... Sérii dočtu, ale spíš že zvědavosti, kam ještě autor klesne.

martin2819
30.09.2020 4 z 5

Stále skvělé pokračování, vzhůru na pátý díl

Markushka
13.08.2020 5 z 5

Vždy oceňuji přiblížení historie přístupnou zábavnou formou, ale faktem je, že mě oproti minulému dílu mnohem více bavilo čtení o životech členů rodu Prokopů. Možná je to i tím, že doba popisovaná v tomto díle je mnohem klidnější a proto i lépe sledovatelná a neztrácela jsem se tak v množstvích bitev a křesťanských půtek.

veronika1998
19.06.2020 4 z 5

S osudy jsem se tak vžila, že i tuto knihu jsem velice rychle přečetla. Opět krásný čtivý příběh. I když někdy jsem se ztrácela v postavách, ale to je vedlejší.

Lavender756
17.04.2020 odpad!

91 procent!? A to jako za co? Že autor snad některé pasáže kopíruje z předešlých knih a jen lehce poupraví, prology .. o těch radši ani mluvit, to je otřes. V postavách se téměř nelze vyznat a to především v těch hlavních, o vedlejších se raději nezmiňuji. Příběh sám je plytký, každý řeší potíže na svém písečku... což by ještě šlo, ale ne v takovém rozměru jako jen tento. Každá kniha cca 600 stran, no potěš!

Standa24
25.12.2019 4 z 5

Příjemné čtení, jako vždy. Osudy rozvětvené rodiny Prokopů se proplétají s významnými událostmi 15. století.

Titus
29.10.2019 odpad!

Za časů bezvládí. To je přesné!
Autor se již zcela vymkl z vlády historie, psychologie, představivosti i stylu...

Vonka
12.07.2019 5 z 5

Opět nezklamala.

Adapa
22.04.2019 5 z 5

Trošku, ale opravdu jen trošku jiná knížka oproti předchozím třem dílům. V této části epopeje se děj točí více "lidsky" kolem běžných rodinných členů rodu Prokopů. V tom desetiletí se nějak moc historicky nedělo, autor se tak více zaměřil na "obyčejné" lidi daného období - chybí výrazné osobnosti Hus, Žižka, Želivský apod. Není to rozhodně na škodu, epopeji to jen prospěje.

Pavelpi
01.04.2019 5 z 5

Tak jsem dočetl další díl a musím říct,že pro mne to bylo parádní.Osudy rodiny Prokopů nabírají dobré obrátky a tak se těším na další díl.