Hurá, ještě žijeme

Hurá, ještě žijeme https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86727/bmid_hura-jeste-zijeme-86727.JPG 4 113 16

Jakub Forman, který jako velmi mladý prošel 2. světovou válkou, stojí na prahu mírového života bez vzdělání, bez profese a bez iluzí. Chopí se první náhodné příležitosti a využije podvodu k tomu, aby přežil. V poválečné Evropě, která svými neuspořádanými poměry bez pravidel přeje odvážným, dravým lidem bez skrupulí, se velmi brzy perfektně naučí využívat nepřehledné situace ve svůj prospěch. Na Jakubově fantastickém vzestupu dokládá autor zrod německého hospodářského zázraku. Dějově je román velmi bohatý, s množstvím dramatických zápletek i milostných dobrodružství, typických pro autorův čtivý styl. Text je prokládán dobovými dokumenty a politickými fakty z třiceti let poválečného vývoje Evropy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Romány

Vydáno: , Svoboda-Libertas
Originální název:

Hurra wir leben noch , 1978


více info...

Alex231
Alex231
07.05.2023 4 z 5

Hlavní hrdina je tím nejsympatičtějším oportunistou, s jakým jsem se kdy setkala. Simmel nikdy nezklame.

Datr1
Datr1
17.07.2022 4 z 5

Kdo má rád Stoletého staříka, tomu se to bude určitě líbit. Jenom je to celkem dlouhé...


kuky921
kuky921
23.08.2021 3 z 5

Již jsem četla od tohoto autora lepší kousky.

slečna.k
slečna.k
12.04.2021 5 z 5

Několikátá kniha autora a opět mě nezklamal. Už od začátku bylo jasné, že celá kniha bude psána s humorem a nadsázkou a udržela se v tomto duchu až do konce. I když byly v knize nudnější pasáže, o které mohla být kniha klidně kratší, tak celkový můj dojem byl skvělý a nízké hodnocení bych ji určitě nedala.

intelektuálka
intelektuálka
29.03.2020 4 z 5

Kniha, kterou jsem si vybrala kvůli optimismu v názvu, ovšem zde je to v nadsázce ....

Už v úvodu mne zarazila bilance 2. světové války :

53,3 miliony mrtvých na celém světě ....
20 milionů bezdomovců, vyhnanců a uprchlíků v Evropě ...

Proto mi celý děj této knihy připadal jako parodie - Jakub Formann umí úspěšně proplouvat úskalími poválečné Evropy, každého zná a každý je podplatitelný - záleží jen na výši nabídky...

Občas jsem se zasmála, občas mi bylo smutno z takového světa.

Ale autor patří mezi mé oblíbené, takže kniha za přečtení stojí.
Musím ale říci, že jiné tituly /Všichni lidé bratry jsou, Láska je jen slovo / mi připadaly více zdařilé.

jprst
jprst
06.01.2020 2 z 5

Jedna z těch méně povedených knih autora. Ač autor patří k mým oblíbeným, tak k této knize se asi nevrátím, i když v mé knihovně se ubytovala.

ToVy
ToVy
12.10.2019 2 z 5

Osmnáctá kniha JMS aneb jednou to zklamání přijít muselo. Ne že by kniha byla výrazně špatná, ale já si nepamatuju, že bych s některou knihou JMS měl takový problém na pochopení, snad když jsem na základce vzal knihu Nemusí být vždycky kaviár a vůbec jsem ji nerozumněl a musel jsem si na pochopení nějaký ten rok počkat a teď ji řadim mezi jednu z nejlepších. Ale skutečně jsem snad do poloviny knihy strašně tápal, jestli správně chápu děj, některé scény mi přišly naprosto nepochopitelné nebo spíše nepředstavitelné, ale je to spíš asi tím, že jsem nezažil poválečné roky v Německu. Opravdu jsem každou stránku před sebou tlačil, abych tu knihu dočetl a poměrně mě i závěr zklamal, zdál se mi příliš useknutý. Postava Jakuba může být skutečně jen v knize. Jedna věc, která mě napadla při čtení byla, jak moc autobiografická byla postava pisálka Klause Maria Schreibera. Je to pro mě kniha plná rozporů. Jedna s nejdelších knih JMS, ale současně zatím nejhorší kniha JMS. K přečtení doporučuji maximálně skalním příznivcům JMS, kteří prostě cítí nutkání přečíst každou jeho knihu, jako jsem já.

jfialova
jfialova
22.04.2019 3 z 5

Kniha není špatná a určitě si najde své příznivce, kteří jí dají 5 hvězd. Pro mě takový lepší průměr. Hlavní hrdina mi nějak moc k srdci nepřirostl, postava měla příliš mnoho protichůdných vlastností na to, aby mi přišla aspoň trochu uvěřitelná. Některé situace a dialogy byly vtipné, místy se to ale táhlo a přišlo mi to takové násilné. Podobných knih s fiktivními postavami odehrávajícími se na pozadí reálných událostí se mi do rukou poslední dobou navíc dostalo až moc (Analfabetka, Stoletý stařík atd.), i když tato vyšla mnohem dříve, což považuji za plus. Přesto to přes tři hvězdy nevytáhne.

RichardvonT.
RichardvonT.
24.11.2018

Řekl bych, že to byla taková dlouhá pohádka pro dospělé:-)
Příjemné čtení, miliony jen lítaly jako v tom Werichově monologu ve filmu Hej Rup "Představte si, že vy máte sto osmdesát milionů, že vy máte šestatřicet milionů, všecko krytý. Čtrnáct milionů na hotovosti, ty nepočítejte, to je...To nehraje v celku roli. A vy kvůli mizernejm šestatřiceti milionům přijdete vo těch sto osmdesát, vo těch čtrnáct a vo tý půlmiliardy v těch podnikách. Řekněte, co vy byste dělal, co vy byste dělal, mi řekněte."
No to jsem trochu odbočil, čím víc toho za život kulturně obsáhnete, tím víc asi přicházejí tyhle flashbacky:-) A přicházet budou. Je to fajn.
Nedal by se Jakubův život udělat jako film?
Rozhodně to musela být fascinující doba, poválečná léta v Německu, občas přemýšlím (i díky tvůrcům jako mistr Simmel), jestli za tím hospodářským zázrakem stály víc peníze z Marshallova plánu nebo práce a odhodlání národa postavit se zas na nohy...

ferda16
ferda16
20.09.2018 4 z 5

Skvěle zpracovaný příběh. Tolik se toho okolo Jakuba dozvíte. Nastínění tak dlouhé a hodně problematické doby ze všech možných stran a úhlů pohledu. Lepší, než x hodin dějepisu. Opravdu mě fascinuje, jak to Simmel dokázal takto zpracovat. A navíc, jak ho znám, jsem stále čekala na tragédii a konec........nepovím :-)

adelinka
adelinka
28.11.2016 5 z 5

Simmel ma zatiaľ nezklamal. Aj keď hlavná postava Formann Jakob je skôr špekulant, jeho postava sa mi páčila. Získal svojou špekulatívnou povahou veľké majetky, neskôr si uvedomuje, že mu to až také šťastie nedáva a po nepríjemnom zážitku sa snaží o nápravu.....

AdaVinculin
AdaVinculin
01.01.2016 1 z 5

Uuuuf... konečně jsem po dlouhé době dočetla a tak, tak, že jsem neodložila. Tato knížka mě strašně zklamala, pro mě úplně nezáživný příběh. Dvě hvězdičky jen za posledních tak 100 stranek, kdy to nabralo trochu spád. Jsem na sebe pyšná, že jsem vydžela až do konce....

tulakJack
tulakJack
20.08.2014 5 z 5

Další jedna z nejlepších nejen od tohoto autora. Dlouho jsem se také u žádné takhle nepobavil. Vřele doporučuji. Nemá chybu.

jelito.ACS
jelito.ACS
20.06.2014 5 z 5

Srdcova zalezitost. Knihu jsem cetl asi patnactkrat a vzdycky se k ni rad znovu vracim. Skakani v deji a case muze byt ze zacatku trochu zmatene ale to je Simmeluv styl a ma to tak ve spouste knih. Diky tehle knize jsem taky pochopil spoustu historickych skutecnosti. Akorat ty cinske sanky... :)

astarte
astarte
11.09.2011 4 z 5

Také jsem zpočátku nerozumněla časovým skokům, pak jsem si tak nějak zvykla. Pravda je, že ve třetí čtvrtině knihy jsem ji chtěla odložit, děj se mi zdál moc "rozmázlý". Překonala jsem to a dočkala se slušného konce. Knihu bych však řadila k těm slabším. Sáňky by mě také zajímaly :-)

Adriana.82
Adriana.82
23.07.2011 4 z 5

V tomto románu sem se trochu ztrácela v čase, Simmel líta z roku do roku na přeskáčku,ale jinak zajímavý román,ikdyž od autora už jsem četla daleko lepší. Taky by mě docela zajímalo,jak vypadá ta čínská sáňkovačka :D