Hubené nohy a všechno ostatní

Hubené nohy a všechno ostatní https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136639/bmid_hubene-nohy-a-vsechno-ostatni-pBs-136639.jpg 4 103 12

Román amerického autora vypráví o novomanželském páru, který cestuje přes Ameriku do New Yorku v autě, které vypadá jako pečená krůta. Novomanželka se chce stát umělkyní, její muž, svářeč, který krůtu stvořil, tyto ambice nemá. Nicméně jeho „umělecké ztvárnění“ auta vzbudí zájem uměleckých kruhů, stane se sochařem a vytváří sochu pro Židy i Araby do Jeruzaléma. Na cestě párek doprovázejí Lžička, Špinavá ponožka a Guláš v Konzervě, které novomanželé zapomněli při milování v jeskyni, kde se k životu probudil také Malovaný kolík a Lastura, dvojice předmětů se zvláštním posláním, která směřuje do Jeruzaléma. Půvab knihy není ani tak v příběhu, jako v autorově vypravěčském umu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

Skinny Legs and All , 1990


více info...

Přidat komentář

Saxofonista
19.08.2023 5 z 5

Tradičně výborný příběh i jeho podání. Zejména ta hypotéza s Palesem je vynikající (mimochodem, trochu jsem googlil a dokonce našel i zmínku o této Robbinsově teorii v jedné "studii", jejíž autor ji odkládá jako neprůkaznou a odvolává se na nějakého odborníka, který dokládá, že "Palestina" je odvozená od tehdejších, tedy skutečných "Palestinců" čili Pelištejců alias Filištínů. Argument jak noha. Ještě by chybělo, aby dodal, že Palestinci se odvozují od Palestiny a byla by to vskutku neprůstřelná vědecká teorie).
Takže si jen neodpustím pár drobností:
Jak Robbins proboha přišel na takovou pitomost, že průměrné ženské srdce váží 2,5 kg? Nebo je to chyba překladatele při převodu do metrického systému? Nebylo by to vyloučené, protože (i když je obecně překlad pěkný) ten (nebo ta, teď nevím) používá to dnes maligně bující dvojité stupňování ("méně hloupější"), Kristova noho!
Na druhou stranu musím překladatele pochválit za ten vtípek (nebo generační pomrknutí) s dybbukem a držením se zuby nehty, tedy s odkazem na Dybbuk a Zuby nehty.

meluzena
29.03.2021 2 z 5

Po knize jsem sáhla kvůli Výzvě a tentokrát jsem šlápla dost vedle. Ačkoli témata byla zajímavá, nevyhovoval mi autorův styl ani celkový koncept, iritovala mne rádoby vtipná přirovnání, kde se hodně tlačilo na pilu - zkrátka prvních snad sto stran jsem knihu chtěla odložit. Pak si to trochu sedlo, přirovnání jsem se naučila ignorovat, hledala, co nám vlastně chtěl básník říci, a nakonec byla mile překvapená, že toho nebylo úplně málo; nicméně celkový dojem zůstává bídný. Ale nevadí, Výzva už mě přivedla k mnoha pokladům a holt není každý den posvícení :)


Elea
18.01.2020 4 z 5

Kniha, která hodně nutí k přemýšlení, doplněno specifickým humorem a trochu nezvyklým slovníkem.

lachtan77
22.01.2019 3 z 5

Komentář píšu s odstupem času a upřímně před rokem jsem měl s ponožkou a lžičkou trochu problém. Začáten knihy mi přišel jako pohádka pro děti a měl jsem co dělat abych četl dál. Na konci člověk teprve zjistí, že to celé má hlubší význam.

MC87
23.10.2017 5 z 5

I když už má tato kniha za sebou tři dekády, je stále velmi aktuální, když až Hellerovským stylem řeší aspekty náboženství a zároveň dává nahlédnout na názory prostých američanů na válku v perském zálivu typu „strýček Sam by se tam měl prostě vylodit a sebrat Arabům všechna ropná pole, aby byl už konečně klid. Ne že bych dával přednost žiďákům před těmahle arabama. Podle mě jsou ty rasy vobě tak nížký, že nedosahujou ani k cecíkům prasnice. Měli bychom jim ale už nadobro zatrhnout ten jejich terorizmus a tu zasranou ropu jim zabavit“

V knize se mihne i Donald Trump a zejména fanoušci south parku (ručníček) budou nesmírně zaujati putováním neživých předmětů krajinou, jejich interakci s okolím a mystický přesah. Kniha je vynikající, přestože nedosahuje psychadeličnosti Další dálniční atrakce.

nefernefer
25.07.2017 4 z 5

Výborná knížka, opět vtipná, chytrá a tentokrát opravdu hodně k zamyšlení. O škodlivosti organizovaného náboženství, které se snaží nacpat Boha do přesně definované škatulky. O zrůdnosti spojení náboženství a politiky. O horké půdě na Středním Východě, která nemá šanci vychladnout.

„Každý na to musí přijít sám. [...] Iluze sedmého závoje byl klam, že to někdo udělá za vás. Že za vás bude myslet. Že na vás pověsí váš kříž. [...] Přestože hluboké city a velké pravdy jsou všeobecné; přestože lidská mysl je jen jedna, přesto každý jedinec musí navázat svůj zvláštní, osobní, ojedinělý a přímý vztah s realitou, s vesmírem, s Bohem. Může to být složitý úkol, může to být pořádná makačka a pěkná otrava, a hlavně se při tom můžete cítit pořádně osamělí − ale jiná cesta neexistuje.
Pro každého je to jiné, a přece pro všechny stejné, a tak každý musí řídit svůj vlastní život, určit si svou smrt a vybudovat svou spásu. A až s tím budete hotovi, nebudete volat Spasitele. Spasitel zavolá vás.“

tweed
22.11.2016 2 z 5

Robbins je boží! Jeho přirovnání, obraty a nápady jsou naprosto unikátní, je to L Á S K A, chci být jeho nejlepší kámoškou! Ale tak na 200 stránek max. Stydím se a určitě si to autor nezaslouží, nicméně mé pocity (jak ty zamilované, tak také ty hodnotící) jsou upřímné.

z1631984
10.09.2016 5 z 5

Parfém bláznivého tance mě sice bavil mnohem více, ale autorův velmi osobitý humor zaslouží 5 hvězdiček.

Makropulos
14.12.2015 5 z 5

Podle mého názoru je složité hodnotit tuto knihu. Musím začít tím, že je velmi zábavná a přitom velmi hluboká a určitě každého čtenáře zasáhne jiným způsobem. Autor prostřednictvím svých různorodých až výstředních postav vysvětluje svůj názor na organizované náboženství – ať je jakékoliv - a problémy Středního Východu. Je pravda, že těchto úvah je v knize až dost. Takže mohou i odradit. Ale vážně to není nějaká kazatelská nebo až dotěrně politická kniha, je velmi zábavná a v některých pasážích se budete i nahlas smát.
Robbinsova úžasná hra se slovy je zde podpořena mnoha přirovnáními a metaforami, které mohou někomu připadat zbytečné, podle mě však přispívají k bohatosti románu a dodávají mu jakousi eleganci.
Román má více vrstev a myslím si, že každého čtenáře osloví alespoň jedna z nich. V každém případě je to fantastické čtení. Skutečně ji doporučuji, ale možná ne jako první knihu od Toma Robbinse.

tanuki
16.04.2015 5 z 5

"Dokud se nebojíš, tak Ti nikdo jinej nemůže řídit život. To si zapamatuj. Peklo znamená bát se všeho možnýho. Nebe znamená odmítnout strach. To myslím doslovně."

Olia
07.05.2014 5 z 5

dokonalá knížka.. nejmilejší ze všech mi byla naše malá stříbrná Lžička, tu jsem si fakt zamilovala.. imaginace jak sviňa.. :-)

juckey
27.06.2013 4 z 5

Když pominu to, že po přečtení Hubených noh budete podezřívavě pozorovat všechny lžičky, ponožky, kalhotky, vibrátory a konzervy, taky už nikdy nebudete schopni spustit z míče oči. A jak všichni víme, to je to nejdůležitější. Jak být vtipný a jak být filozof, na to už přišlo mnoho lidí. Ale jen Tom Robbins dokáže být filozofem, bavičem, umělcem, diplomatem a kulturologem v jednom úžasném chumlu. A ještě ke všemu dokáže rozumět řeči věcí. Co víc byste chtěli od románu, prosím vás?