Hubbleovy stíny

Hubbleovy stíny https://www.databazeknih.cz/img/books/98_/98971/mid_hubbleovy-stiny-LhQ-98971.jpg 3 5 2

Pátrání po galaxiích na okraji času. Kniha se zabývá úspěchy Hubbleova vesmírného dalekohledu a je orientována zejména na oblast kosmologie. Texty jsou psány formou vědeckých povídek, téměř „detektivních“ příběhů, věnovaných vždy jedné zajímavé oblasti. 1. vydání

Žánr:
Literatura naučná , Vesmír

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Chasing Hubble's Shadows: The Search for Galaxies at the Edge of Time , 2006


více info...

Přidat komentář

parxel
16.05.2022 3 z 5

Hubblovy stíny jsou jednou z řady knih, které popularizují vědu a to zejména fyziku a astronomii. Z názvu si dovodíte, že se jedná zejména o objevy související s Hubblovým vesmírným teleskopem.

Tato kniha má na DB knih nižší hodnocení a já se domnívám, že zcela oprávněně. Chybí jí totiž jasná struktura a navíc pokud neznáte některé pojmy a nemáte načteno, tak vám to autor moc neusnadní. Přišlo mi, že moc nevysvětluje a spíše skrytě předpokládá, že máte základní vědomosti z atrofyziky a kosmologie.

Dalším objektivním nedostatkem je rok vydání 2009. Dnes jsme přece jenom o 13 let dál. Stojíme na prahu Webbova vesmírného dalekohledu a podle mého názoru dává mnohem větší smysl, počkat si 2-3 roky a přečíst si obdobně zaměřenou knihu založenou na poznatcích z tohoto nového dalekohledu.

bulat
23.04.2020 4 z 5

Kniha bola inšpirovaná Hubbleovým vesmírnym teleskopom. Ale nie je zďaleka iba o ňom. Autor sa venuje rôznym zaujímavým a a málo prebádaným problémom, ktorým sa iné knihy o vesmíre venujú naprosto okrajovo. Príkladom môže byť mladý vesmír v čase, keď sa v ňom formovali galaxie. Práve proces utvárania a evolúcie galaxií je i v dnešnej dobe málo prebádaný a je v ňom veľa nejasností. Práve tu sa autor snaží trošku poodtiahnuť oponu vesmírnej hmly a naznačiť, ako sa vesmír vlastne dostal do svojho dnešného stavu. V tom má nedoceniteľnú úlohu Hubbleov teleskop a jeho snímky hlbokého a ultrahlbokého vesmírneho poľa, na ktorom pozorujeme galaxie v čase ich detského veku.

Mimochodom kniha mi niekoľko rokov ležala na poličke a priznám sa, že som po nej siahol skôr z núdze, lebo sa mi minuli iné- zaujímavejšie tituly. Rozhodne však nesklamala, naopak príjemne prekvapila práve svojou neotrelou témou- ostatne o Veľkom tresku či teórii strún píše každý druhý fyzik či vedecký novinár. A pritom som netušil, že zrovna zajtra bude mať vesmírny ďalekohľad jubileum- neuveriteľných 30 rokov!