Adventní kletba

Adventní kletba https://www.databazeknih.cz/img/books/92_/92212/adventni-kletba-hrisni-lide-kralovstvi-ceskeho-92212.jpg 4 789 116

Zdánlivě obyčejná návštěva hradu Krašova se změní v děsivou noční můru. Oldřich z Chlumu chce pomoci příbuzné, která se mu svěří s dávným prokletím hroznatovského rodu. Co spojuje vraždy šlechtičen a pověst o pokladu knížete Soběslava? Pátrání přivede Oldřicha a jeho pomocníky panoše Otu a velitele Diviše do řídce obydlených lesů kolem Berounky. Jejich životy visí na vlásku, kromě černého rytíře je ohrožuje i cosi tajemného. Lze vůbec objasnit záhadu starou více než jedno století? Další titul z úspěšné edice historických detektivních románů Hříšní lidé Království českého.... celý text

Přidat komentář

sgjoli
31.12.2023 3 z 5

Vyposlechnuto jako audiokniha v podání skvělého Aleše Procházky. Okolnosti přimějí Oldřicha Chlumu se nečekaně nechat ubytovat na hradě, kde o adventu poslední léta dochází k neobvyklým událostem. A nebyl by to Oldřich, kdyby do toho jako vyšetřovatel nezačal strkat nos, že jo... :-D
Co mi tady přišlo vcelku fascinující, je to, jak Oldřich dokázal vyšetřovat za dost omezených možností, které měl. V krátkém čase, v omezeném prostoru a taky jen s omezeným počtem lidí - z důvodů, které nastaly, tu má tentokrát po ruce jen Otu - ten ale měl prostor se zase vyznamenat.
Ten koncept detektivky zůstává víceméně neměnný jako v předchozích dílech, člověk tak ví, co zhruba očekávat. Historické kulisy mne v téhle sérii dost baví. Nejsem historik, tak nepoznám, co je ještě skutečný odraz reálných událostí a co si pan autor případně přimyslel. Ale to vůbec nevadí k tomu, aby si člověk uměl tuhle detektivku užít. Přeci jen, to historické pozadí tu je skutečně jen kulisou a člověk by to neměl brát úplně jako zdroj nějakého reálného obrazu či informací o historii - od toho tu jsou jiné knihy.
Tohle je za mne solidní detektivka ze středověkého prostředí a ve skvělé interpretaci Aleše Procházky, jehož hlas je velmi příjemný na poslech a který se narace zhostil na výbornou.

Eva398
27.12.2023 4 z 5

Knihy od pana Vondrušky jsou pro mne odpočinkové čtení. Vždy když potřebuji vypnout sáhnu po jeho knihách.


Jadla
17.12.2023 3 z 5

Mám obzvlášť ráda středověk, Přemyslovce a detektivky. Pod Krašovem každoročně proplouváme v létě po Berounce. Je čas adventní. Všechno nahrává této knize do karet, aby se líbila. A také že ano. Není to tedy pecka, která zatřese světem, ani ji nebudu číst znovu s omamnými pocity, ale pro ten středověk, místa, jež znám, a detektivní pátrání za přečtení stála. A také za ty závěje sněhu.

Allena24
02.12.2023 5 z 5

Audiokniha. Velmi příjemný poslech při odpoledním odpočinku.

E.l.i.a
26.11.2023 4 z 5

Zatím můj nejlepší Vondruška.

Atara16
23.09.2023 5 z 5

Autor opět nezklamal, čtivá, rychle ubíhající knížka.

666Jitka
22.08.2023 4 z 5

(SPOILER) Odpočinková historická detektivka vhodná, když člověk potřebuje vypnout o oddychnout si. Královský prokurátor tentokrát navštíví legendami opředený hrad Krašov, kde se stala mnohá nevysvětlitelná a záhadná úmrtí. Nebyl by to Oldřich z Chlumu, aby se této výzvy spolu se svými pomocníky nechopil, protože na duchy tento realisticky založený velmož opravdu nevěří. Svým důvtipem přijde opět všem záhadám na kloub - všechny hádanky jsou brzy vyřešeny a viníci jako vždy potrestáni.

SSTknihy
15.06.2023 4 z 5

Ach, jak je to dávno, kdy jsem sáhla po prvních dílech Hříšných lidí království českého! A byla to láska na první pohled. V tomhle příběhu sice nechali Diviše někde v závěji sněhu, ale Olda s Otíkem i bez něj hravě zvládli vyřešit záhadné vraždy na hradě Krašově, pomilovat pár služebných, a ještě odhalit tajemství ztraceného pokladu.
Od té doby se tihle vyšetřovatelé stali prakticky součástí rodiny a bez ohledu na klesající či stoupající kvalitu, vždy se těším na nový díl!

FerryTaz
22.05.2023 4 z 5

Musim se priznat,ze mi tato kniha moc nesedla a musel jsem si odskocit a rozecist knihu z uplne jineho zanru.Nevim,mozna to bylo tim,ze jsem predtim precetl minule tri knihy a byl jsem Oldricha z Chlumu proste jen presycen.Kazdopadne klobouk dolu pred spisovatelem,ktery dokazal udalosti dvou dnu a jedne noci nacpat do jedne cele knihy. Oldrich opet vse brilantne vyresil a kniha ma cestne misto v me knihovne.

hana4834
17.04.2023 5 z 5

Jako vždy skvělá oddychovka

Naďa2411
15.03.2023 4 z 5

Toto byla má prvotina s p. Vondruškou na doporučení. Knihu jsem poslouchala jako audioknihu a jsem ráda, protože při čtení by se mi pletla ta všechna jména. Čtení tohoto žánru by mi nesedlo, možná bych knihu ani nedočetla. Každopádně jako film, by se by mi líbil. Při poslechu pánů Jana Vlasáka a Jiřího Ornesta jsem si knihu užila, musím i kladně vyzdvihnout doprovodnou dobovou hudbu. Kniha je 5-ti dílná, ve které prokurátor Oldřich z Chlumu na žádost hradní paní řeší nahodilá minulá a současná úmrtí vždy při adventu na hradě Krašov.

klmonkaa
14.03.2023 5 z 5

Dobová detektívka, miestami mi to trošku pripomínalo Hrbáča Lagarderea, trošku krimi, skvelá kniha. :-)

Vestička
07.03.2023 4 z 5

Občas si něco s Oldřichem přečtu. A snažím se to brát tak něják od začátku. Neuvěřitelné, že tohle je 20 let stará kniha. Dobře se čte. a nálada je opravdu taková adventní. Ne vždy se Vondruškovi podaří vytvořit aspoň trochu té atmosféry. A Oldřich jen málo umravňoval podřízené, zato málem sám smilnil. Jen o některých technických vychytávkách bych měla pochybnosti. Ženy tu byly opět velice nadržené, ale na rozdíl od jiných dílů, tady to mělo svou logiku. Chudoba je chudoba. Trochu mi na konci chyběl Přemysl Otakar, čekala jsem že přijede, všechny seřve a sebere stříbro.

ninano
06.03.2023 5 z 5

Úžasná historická detektivka s vynikajícími popisy místa i středověkého života. Tahle je navíc skoro strašidelná a hodně tajemná.

85098211
01.11.2022 5 z 5

(SPOILER) (audiokniha)
Několik knih z této série se mi už do rukou dostalo a prozatím vždy jsem byla s případem, který vyšetřoval Oldřich z Chlumu, spokojená. Nejinak tomu bylo i tentokrát, kdy se v době Adventu ocitneme na dnes již zaniklém hradě Krašově. Zde totiž v posledních letech došlo k několika záhadným úmrtím, která vypadají buď jako sebevražda nebo (pro změnu) jako dílo samotného ďábla. A sotva na hrad dorazí Oldřich z Chlumu se svými přáteli, zase hned někdo podobným způsobem zemře. Královský prokurátor ovšem na náhodu (a na nadpřirozené síly) nevěří, protože si je jistý, že za všemi těmi činy musí stát nějaká konkrétní osoba. S vydatnou pomocí panoše Oty se tedy pouští do pátrání, aby nakonec odhalil poněkud nečekaného pachatele ;-).
Tím, že se kniha odehrává v předvánoční době, kdy venku leží spousty sněhu a je mrazivo, má celý příběh vynikající atmosféru. A Oldřich z Chlumu je zde snad poprvé vyobrazen jako člověk, který - i přes všechna svoje dobrá předsevzetí - dokáže podlehnout také chvilkové slabosti ;-). Jako obvykle hodnotím plným počtem a na další setkání s autorem se budu časem zase těšit...

soupik2012
06.08.2022 5 z 5

Další hezká a milá pohádka z pera pana Vondrušky. Tento 4. díl mě zatím z celé série bavil nejvíc. Tajemné, vtipné vyprávění v uzavřeném hradním prostoru. Jediné co mi v této sérii docela dost vadí, je fakt, že Oldřichovou nejsilnější vyšetřovací metodou je náhoda. Vadilo mi to již v příběhu Záhada zlaté štoly. V tomto příběhu mi to vadí trochu méně i když je té náhody naopak o dost víc. Ale on s ní částečně počítá také Oldřich. No tak tedy jo. :-) Audioknihu načetl velice slušně pan Aleš Procházka. Ale kvalit pana Jana Hyhlíka nedosahuje.

J.P.S.
24.07.2022 2 z 5

Po nepříliš kladném dojmu ze Zdislavy a ztracené relikvie jsem se rozhodl autorovi dát ještě šanci a sáhl jsem po dalším výtvoru z jeho detektivní série.
Bohužel ani tentokrát se nedostavilo nadšení.

Příběh sice není úplně špatný, pátrání v prostředí (dnes již zaniklého) hradu Krašova, z něhož zdánlivě není úniku, mělo velký potenciál a zpočátku to působilo nadějně. Ale marná sláva, něco tomu zkrátka chybělo.

Zde si neodpustím srovnání s knihou Vlk a dýka od Juraje Červeňáka, kde hlavní hrdina rovněž pátrá na vlastní pěst na dnes již zaniklém hradě, jehož historický popis se autor snaží předat čtenářům prostřednictvím detektivního vyšetřování (v tom jsou si obě díla dost podobná). Ale zatímco v Červeňákově díle by se napětí dalo krájet, tak v tom Vondruškově jsem přes občasné záblesky napětí dostával spíše rozvleklý děj.

Jako oddechovka pro zkrácení dlouhé chvíle dobré, ale rozhodně nic, co by se mi zapsalo do paměti.

Kabuky
13.07.2022 3 z 5

Celkem dobré ve volném čase.

drakamena
22.02.2022 4 z 5

Trochu mi v této knize chyběl Diviš, na druhou stranu díky tomu, kde a jak se kniha odehrávala - za vichřice na uzavřeném hradě a během pouhých dvou dnů - měla úplně jiný spád a atmosféru. Navíc byl Oldřich v této knize mimořádně a nestydatě mazaný, což bylo skvělé!

m_martina
09.01.2022 5 z 5

Další skvělou "Vondruškovinu" jsem přečetla jedním dechem a moc se mi líbila, jako ostatně i předchozí knihy od tohoto pana spisovatele. Oldřich z Chlumu je můj oblíbenec a ráda se k jeho případům vracím.