Hříšná světice

Hříšná světice https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274275/bmid_hrisna-svetice-Lfu-274275.jpg 3 21 11

O počátcích českého státu toho víme pramálo, naše vědomosti se opírají jen o drobné zmínky ve starých kronikách a útržkovité archeologické nálezy, které připouštějí různý výklad. Známý český autor se v této knize pokusil představit dávnou minulost jako strhující román, v němž se zvolna dostává do popředí postava kněžny Ludmily, manželky prvního pokřtěného českého knížete Bořivoje. Není zde vylíčena tak, jak ji známe z legend, ztrácí aureolu světice, zato se projevuje jako pragmatická vládkyně, která podle příkladu svého někdejšího patrona, moravského krále Svatopluka, podřizuje vše, včetně svého rodinného života, zájmům knížectví…... celý text

Přidat komentář

kvetuse3368
27.09.2023 1 z 5

Do půlky jsem si říkala, že se to rozvine. Ale ne je to jak nastavování omáčky. Jsem ve 3/4 a odkládám. Tentokrát nedotčeno

Myllan
11.11.2019 1 z 5

A nikde ani zmínka o tom, že je to (jak je u románů pana Bauera v poslední době zvykem) opět pouhá recyklace dříve vydaných knih "Ve službách Svatoplukových" a "Zemřít pro jediného boha".


Kerberos
23.09.2018 odpad!

Tak tuto knihu nedočtu.Nelíbí se mi styl jakým je psaná.

NoelHudson
19.11.2017 3 z 5

Kdo dnes po více jak tisíci letech ví, jak to doopravdy bylo? Ani pan Bauer ne, a proto si s českou historií hraje jak je mu libo. Čtivé, i když se spoustou jeho fabulaci nesouhlasím a nelíbí se mi.

orinka3
14.11.2017 2 z 5

Tak ne. Nedočteno. Nečekala jsem, že to bude...takové. Zpočátku jsem četla pozorně i dychtivě. Proto mi neuniklo, kolikrát se autor zmiňuje o Svatoplukových rodičích. Nešlo mi do hlavy, kde vzal ten íránský původ. A nezbylo, než si přiznat, že si pan Bauer opravdu hodně vymýšlí. Aby se staří Moravané nebo Češi zdravili slovy "nazdar" jako Sokoli, tak to by mi vskutku nenapadlo:) Je to čtení do vlaku, kdy po knížce moc nechcete. Ukrácení dlouhé chvíle. Ale času zas nemám tolik, aby mi záleželo na tom, jak svůj historický román autor ukončí. Odkládám v polovině.

Dandulka
14.06.2017 5 z 5

Jako bych tuhle knihu už někdy četla. Mám pocit, že je sestavena z autorových dvou dřívějších románů. Nevím, připadá mi to tak. Přesto to bylo hezké čtení.

alepav
19.02.2017 3 z 5

Pěkné čtení - kombinace faktu a fantazie, ale kniha chce trpělivost. Vypravěč nedokáže pohltit jako Vondruška nebo Polách. V závěru mi vadily pravopisné chyby. Těžko říct zda vinou autora nebo nakladatele.

martin9929
12.11.2016 5 z 5

Za mně určitě pěkné čtení. Zajímavě zpracované téma z období, o kterém mnoho nevíme. Děj má určitě spád a samozřejmě dramatický konec, i když víte jak to skončí.

Zdenda20
05.09.2016 4 z 5

Podle mého je kniha čtivá a opět potvrzuje můj pozitivní názor na autora. Je pravda, že tento historický román je trochu jinak psaný. Je vcelku logické, že z té doby jsou těžko dostupné nějaké psané dokumenty. Co nenapsala církev, tak to nikdo jiný nedělal. V knize mi zaujalo i to jak se autor drsně vypořádal s cizinci. Za sebe mohu doporučit všem, co mají rádi historii.

HelaF
11.08.2016 1 z 5

Větší slátaninu už jsem dlouho nečetla , bylo to mé první setkání s panem Bauerem, a myslím že i poslední. Od historického románu očekávám něco jiného. Nevadí mi domýšlení prastarých bájí a legend, spíš mi jde o zpracování a úroveň.

katule1992
05.08.2016 3 z 5

Hodnocení je v tomto případě strašně těžké. Dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací. Podívala jsem se na české dějiny z úplně jiného pohledu, ale i tak má kniha pro mě velké mezery.
Od Jana Bauera jsem již jednu knihu četla, ze které jsem byla vážně nadšená. Jak v této tak v jiných knihám je vidět, že Bauer doslova žije českou historii a umí ji krásně detailně popsat. Bohužel jsem se do čtení této knihy musela ze začátku strašně dlouho přemlouvat. Vždy jsem přečetla dvě stránky a konec. Musím se přiznat, nebavila mě.

Pak jsem se zařekla, že ji prostě přečtu a tak jsem ji dočetla. Jakmile jsem ji rozečetla, bylo to mnohem lepší. Kniha mě začala bavit, děj mi rychle utíkal a zajímalo mě to. A pak zase přišlo něco, co mě nudilo a já musela občas i přeskočit. Docela škoda, že?

Nemohla jsem si ale pomoci. Při tom děj jako takový je zajímavý. Proto bych knihu i doporučila, jen musí člověk už mít za sebou pár historických knih přečtených, nedoporučovala bych ji jako první.