Ztracené příběhy

Ztracené příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115945/bmid_hranicaruv-ucen-ztra-115945.jpg 4 1039 95

Většina legend Araluenu, od útěku hraničářského učně Willa ze Skandie až po Horácovu cestu do Nihon-džinu, od příběhu, jak princezna Kasandra přišla ke jménu Evanlyn, až po příběh o Alyssině věznění na hradě Macindawu, je dobře známá. Ale co ztracené příběhy – ty, o kterých lidé slýchali, ale dosud nebylo možné dokázat, jestli jsou pravdivé? Odpovědi byly nedávno konečně nalezeny v ruinách malého domku na okraji lesa… Co dělal Gilan, když se Halt s Horácem vypravili do Skandie zachránit Willa? Řekl Halt Willovi skutečnou pravdu o jeho rodičích? Co se stane s hraničářskými koni, kteří už jsou příliš staří na to, aby zvládli náročnou službu? Oženil se Horác s Kasandrou? Na tyto a mnohé další otázky dávají odpověď ztracené příběhy z araluenských legend.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

The Lost Stories , 2011


více info...

Lanika
Lanika
27.02.2024 5 z 5

Fajn, pohodové čtení. Je to trochu jiné než ostatní díly, ale obsahuje další zajímavé informace nejen o Willovi a Haltovi.

Lucif
Lucif
24.02.2024 5 z 5

Opět zajímavé čtení, doporučuji.


Njangu
Njangu
24.01.2024 5 z 5

Snad poprvé, co jsem si užila i povídky. Bylo to úžasné doplnění série a vyplnění pár hluchých míst - teda spíš co se do knížek nevešlo.

pepa4081
pepa4081
23.12.2023 5 z 5

Pěkné doplnění série.
Velmi uspokojivé.

Ronnie68
Ronnie68
02.12.2023 5 z 5

Za mě super díl, který pomocí 9 příběhů dokresluje celkový příběh Willa a Halta (především) ...

Ailee
Ailee
01.12.2023 4 z 5

Takové milé doplnění, které se po dočtení HU dotkne i emocí. Rozhodně se vyplatí do knihy pustit.

vladka16
vladka16
24.11.2023 4 z 5

Je to takové příjemné doplnění , u některých jsem si i vybavila, že to bylo v předešlých dílech naznačeno. A teď vzhůru na Hraničářku.

vlkodlaq
vlkodlaq
08.10.2023 5 z 5

Ačkoliv autor v této knize poněkud vypadl z rytmu, nastaveného předchozími deseti knihami, doplnil střípky, které přece jen trochu chyběly a doplnil tak celkový obraz Hraničářova světa.

Kee
Kee
27.06.2023 2 z 5

Tento díl hodnotím jako doposud nejslabší z celé série, což je škoda.

Přijde mi, že autor nezvládl povídkový koncept, protože kvalitou ani obsahem tyto povídky nejsou na úrovni, kdy by si dle mého názoru zasloužily podobu knižního vydání. Některé z povídek mi přišly čistě účelové, aby se nějak ospravedlnily určité zákonitosti příběhu nebo jej dokreslily. Z mého pohledu se autor pustil do příliš mnoha dějových linek v jedné knize, z nichž některé mají potenciál samostatné knihy či série (zejména Hiberňan) a jiné se dají dějově shrnout do několika vět a nejsou dostatečně nosné.

Také zastřešující rámec archeologického výzkumu nedrží povídky pohromadě, působí až rušivě, jakoby navíc (stejně jako násilné navazování "spin-off" série ve Skandii - řekla bych, že propagace v knize samotné se mohl autor ušetřit).

Mrzí mě, že zásadní události ve vývoji postav (svatba Horáce a Kassandry) jsou popsané povrchně, tak nějak "aby to bylo", přitom nabízejí příležitost ukázat postavy v jiném světle, vykreslit jejich vztahy, na což při plnění úkolů a během dobrodružství není tolik prostor (např. rozvíjení vztahu Jenny a Gilana). V tomhle ohledu jsem si jako čtenářka, která má postavy série ráda, připadala trochu odbytě.

Na rozdíl od některých jiných čtenářů mi rozhovory s koňmi nevadily, nepůsobily na mě rušivě, ale to je asi tím, že já si se zvířaty v reálném životě také povídám... :-)

kuruteku
kuruteku
23.05.2023 4 z 5

Vlastně spíše jen pro příznivce, ale kdo jiný by měl sérii číst? Když ale srovnám povídky prachmistrů a zaklínače, tak je to stejné jako s celou ságou - Hraničář je čtení pro mladé a dospívající a je jednodušší. Proč by tedy najednou mělo být jiné? Takže je všechno na svém místě, dozvíme se něco více o mladém Haltovi a Crowleym, o Gilanovi, setkáme se s Willem a dalšími.

Terezinka890
Terezinka890
17.03.2023 5 z 5

První knížka, u které jsem neudržela slzy.

Děkuju, že mi autor vyplnil mezery v příběhu. :)

petrulka
petrulka
04.10.2022 5 z 5

Čtení na pohodu, které fanoušky Hraničáře prostě potěší. Taková milá vsuvka pro zpestření.

toni-az
toni-az
16.07.2022 3 z 5

Z mého pohledu nejslabší knížka série. Povídání si s koňmi přesáhlo snesitelnou úroveň, zarámování archeology bylo naprosto nesmyslné. Neustálé řešení svatebního projevu bylo více než otravné. Půlka příběhů byla nekonzistentní s tím, co proběhlo v předchozích knihách.

Ale těch pár povídek, kde nebyl Will se jakž takž dalo.

Argony
Argony
25.04.2022 4 z 5

Vůbec nechápu, proč zrovna předmluvu k tomuto dílu dali jako ukázku do čítanky pro 6. třídu (jedná se o ten archeologický výzkum). S vlastním dějem nemá prakticky nic společného a k přečtení série by mě vůbec nenalákala :-(

Bylo by fajn, kdyby byly povídky seřazeny chronologicky. Je to takové dost skákání z jedné věci na druhou a sotva se člověk začte, už je zas někde jinde.
Jako doplnění série dobré.

Ryšava
Ryšava
06.03.2022 3 z 5

Z knihy mám rozporuplné pocity... Pokud jsem dobře počítala, tak Willovi je 30 a chová se jako děcko, které ještě nedošlo ani do puberty... Mám pocit, že kniha vyšla, jen proto, aby Flanagan uspokojil čtenáře, kteří se pořád na něco ptaly a taky, aby svatba Horace a Casandry nezabírala místo děje v jiné knize... Musím si dát pauzu od Hraničářového učně, protože mám pocit, že kvalita upadá...

yaoiyuri
yaoiyuri
25.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Celá tahle kniha na mě působí spíš jako sbírka fanfikcí než jako plnohodnotné doplnění série – o to je smutnější, že to fakt psal sám autor. Povídky mají značně nevyrovnanou úroveň a prakticky žádná nevybočuje z šedé řady „klasických“ hraničářských schémat (nikoli zápletek, protože tak důmyslné to většinou fakt není), hrdinové jsou neomylní a nezničitelní, když si to děj žádá, a tupí a nepozorní zrovna tak. Hlavně Willův charakter neuvěřitelně osciluje mezi chladně uvažujícím profesionálem a rozmazleným spratkem.

Hraničáři si z ničeho nic fakt natvrdo začali povídat se svými koni a ti koně jim začali odpovídat – což je dost schizofrenní, působí to divně a v takové míře to v předchozích knížkách nikdy nebylo.
Rádoby originální vědeckou vsuvkou z budoucnosti (která mi spolu s pár dalšími drobnostmi přišla jak obšlehnutá od Sapkowského) si hezky si otevřel dvířka pro „spin-off“ sérii ve Skandii.

No, od Hraničářova učně a všech jeho dalších pokračování si dám na dlouhou dobu pauzu.

Cortegos
Cortegos
11.01.2022 5 z 5

Tento povídkový způsob vyprávění mi vůbec není cizí. Krásně se doplňují mezery a čtenář se setká se širokou škálou svých oblíbených postav. Trochu mě zaráží „archeologické“ orámování povídek, které celé sérii dává jiný (podle mě ne úplně nutný) rozměr.

Taťka Hraboš
Taťka Hraboš
02.01.2022 4 z 5

Asi už jsem z téhle série unavený. Pochybuji, že by to bylo snižující se kvalitou knih, autor si pořád drží svou úroveň, ale některé - stále se opakující - nedostatky mi dojem z četby kazí. Hlavně to, jak Flanagan často ze svých hrdinů udělá nejprve blbce, kteří nevidí, co je čtenáři zcela jasné, aby pak mohl nechat vyniknout jejich zázračné schopnosti v boji (tady je to nejmarkantnější v příběhu Svatební tanec). Možná chce ukázat, že i hraničáři jsou jen lidé, kteří dělají chyby - lidštější by ovšem bylo, kdyby se občas netrefili šípem, než když selžou v základních myšlenkových pochodech. Ale vcelku to zase bylo fajn a napínavé čtení a dětský čtenář (pro kterého je kniha určena) na tom podobné mouchy určitě nacházet nebude.

ondra295
ondra295
11.12.2021 4 z 5

Taková příjemná vložka mezi hlavní dějovou linku - dozvídáme se tu více o ostatních postavách, trochu se opět rozšiřuje popis celého zdejšího světa a je to příjemné. Pointou tohoto dílu nebylo vyloženě někam posunout postavy nebo děj a proto jsem to od ní ani nečekal - když budeme toto vnímat, tak je to pohodový díl a příjemné čtení, které určitě má nějakou přidanou hodnotu.

1259
1259
19.11.2021 5 z 5

Tak jedenáctý díl dočten a rozhodně neměl chybu.