Hraje Bůh kostky?

Hraje Bůh kostky? https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25116/bmid_hraje-buh-kostky-nd3-25116.jpeg 4 19 5

Název Stewartovy knihy je narážkou na výrok Alberta Einsteina „Vy věříte v boha hrajícího v kostky a já v dokonalé uspořádání a zákonitost“. Vědecké zkoumání chaosu však nutí odborníky přehodnotit tento Einsteinův postoj, protože tváří v tvář chování vesmíru vypadá najednou nedostatečně. Teorie chaosu prokázala, že malé systémy, které podléhají přesně definovaným zákonitostem, se přesto mohou chovat náhodně. Možná že i ve vesmíru, v němž vládne zákonitost a pořádek, je přesto místo na božskou hru v kostky. Stewart ve své knize odhaluje vesmír, ve kterém není nic takové, jak se zdá, a komplikovaná matematika chaosu je díky jasnému a důmyslnému výkladu přístupná a zábavná.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

Does God Play Dice? The New Mathematics of Chaos , 1989


více info...

Přidat komentář

incognit
03.03.2024 4 z 5

Takhle si představuji popularizaci vědy (podobně to kdysi dělal Carl Sagan). Poměrně složité matematické úvahy, jsou zde podány způsobem, kterému porozumí i poučený, nebo alespoň "poučení-chtivý" a "poučení-hodný"čtenář.

hu_87
21.01.2021 4 z 5

Z knihy mám rozporuplné názory.
Za prvé, autorovi se podařilo nastínit problematiku širší veřejnosti. Navíc kniha obsahuje řadu ilustrací nebo grafů pro lepší uchopitelnost.
Na druhou stranu si nejsem jistá, zda některé kapitoly nebyly hůře představitelné a nebylo by moudřejší volit více příkladů z přírody, jak ji známe.

Tak či tak - knížka má určitě svůj smysl a serióznost se jí upřít nedá.
Chaos je jedna z největších jistot tohoto světa a dělat dlouhodobé předpovědi se nevyplácí, protože vždy mohou zasáhnout nejrůznější vlivy okolí - tak bych si představovala základní motto, kdyby po mně někdo chtěl shrnout nějakou základní myšlenku knížky.


ZuzanaK.
06.08.2020 5 z 5

Pro srozumitelnost a čtivost se můžete dotknout se oboru, ve kterém nejste kovaní. Kniha určitě stojí za přečtení.

Wrent
16.03.2018 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Hlavní poselství mi docvaklo až někdy v poslední třetině knihy: chaos je nevypočitatelný a dlouhodobě nepředpovídatelný. A vždy bude. Protože počítače nikdy nebudou mít přesnost na nekonečně mnoho desetinných míst, zatímco chaos se právě díky i takto malým rozdílům může projevit a projeví. Navíc nikdy nebudeme schopni fyzikální jevy měřit s neomezenou přesností.

Kniha je nicméně poněkud hutná, ačkoli mám vzdělání blížící se matematickému (akorát tedy jde o trochu jiné odvětví matematiky), měl jsem často problém pochopit některé části. Autor si navíc snaží pomáhat různými metaforami, které ale jsou často dost podivné a možná by udělal lépe, kdyby uvedl i matematickou definici daného jevu.

Chcete-li se ale ponořit do matematiky chaosu a její historie, rozhodně knize dejte šanci!

bulat
14.01.2017 5 z 5

Túto knihu som si kúpil pred pár rokmi s predstavou, že pojednáva o kvantovej mechanike a Einsteinovi. Nakoniec som zistil, že sa jedná o matematiku, konkrétne o teóriu chaosu. Matematika je pre mňa pole neorané ale súčasne je to oblasť veľmi zaujímavá. Čo sa týka chaosu, nemožno si ho pliesť s náhodou. Náhoda a chaos sú dve rôzne kategórie, aj keď nie vždy striktne odlíšiteľné. A kde nájdete chaos? No takmer všade. Zo všetkých príkladov sa mi najviac páčil vodovodný kohútik. Ak sa budete doma priveľmi nudiť, skúste pomaličky otáčať kohútikom na vašej batérii a sledujte, čo sa deje. Najprv bude voda kvapkať pomaly a pravidelne. Pustíte viac, frekvencia sa zvýši, ale stále zostáva pravidelná. Ak budete veľmi precízni, pri ďalšom púšťaní kvapkanie zmení rytmus- rýchle dve kvapky + pauza + dve kvapky + pauza... Ak by ste ďalej púšťali kohútik po stotinách či tisícinach milimetra, rytmus sa zase zmení, počet kvapiek viazaných v jednom balíčku sa zvyšuje. Avšak rytmus celkovo zostáva stále ešte pravidelný.Úplne nakoniec sa stáva kvapkanie úplne nepravidelné - a to je práve ten CHAOS. Mne sa uvedený pokus podaril po dvojkapky, ďalej som už nemal dostatočne citlivú ruku. Schválne si to skúste - len pozor, aby ste nevytopili kúpeľnu

Štítky knihy

vesmír matematika teorie chaosu

Autorovy další knížky

Ian Stewart
britská, 1945
2007  77%Darwinovy hodinky
2005  79%Věda na Zeměploše
2015  78%Soudný den
2006  78%Koule
2009  80%Hraje Bůh kostky?

Kniha Hraje Bůh kostky? je v

Přečtených29x
Doporučených3x
Knihotéce24x
Chystám se číst32x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x