Hra na vraždu

Hra na vraždu https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23939/bmid_hra-na-vrazdu-L7T-23939.jpeg 4 521 61

Hercule Poirot série

< 30. díl >

Spisovatelka detektivek byla najata, aby zorganizovala hru na vraždu. Jak se blíží den hry, cítí, že něco není v pořádku. Někdo neviditelný postrkuje figurky a je na Poirotovi, aby svým důvtipem označil toho, kdo předem určil úlohy ve hře na smrt.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Dead Man's Folly , 1956


více info...

Emik87
Emik87
20.02.2024 4 z 5

Tady mě případ moc nezaujal.

Booklice
Booklice
30.12.2023 5 z 5

Po delší pauze jsem měla opět chuť na detektivku s Herculem Poirotem a Hra na vraždu se zdála jako ta správná volba. A taky byla. Měla vše, co má správná detektivka mít. Příběh byl originální. Líbí se mi, že Agatha Christie vždycky přijde s novou a originální zápletkou. Napětí až do konce a překvapivé vyústění, jako obvykle.


apq
apq
18.10.2023 5 z 5

Dobře čtivá kniha, kde chcete vědět, kdo je vrahem. Vrah vskutku nečekaný.

janina66
janina66
29.05.2023 5 z 5

Velmi zajímavá zápletka. Vždy, když si potřebovuji odpočinout, sáhnu po knize od Agathy.
I tato nezklamala, ale na odhalení vraha musím počkat až na konec.

baji42
baji42
30.01.2023 4 z 5

Od této autorky spíše průměrná kniha.

Sisssi
Sisssi
23.01.2023

Prostě Agatha. Navíc se děj odehrává ve skutečném sídle autorky, v Greenway House.

Agatha Christie - Hra na vraždu (str. 40): "No tak vám to budu muset vypravovat. Jenže já moc dobře vypravovat neumím. Totiž když píšu, tak je všechno úplně jasné, ale když mluvím, tak to vždycky vypadá strašně zmateně; proto taky o svých zápletkách nikdy s nikým nemluvím. Naučila jsem se to nedělat, protože jinak na mě každý tupě zírá a řekne: ,Ehm - ano, ale - já pořád nechápu, co se stalo - a z tohohle přece nemůže být knížka.´ Hrozně to člověka odradí. A není to pravda, protože když to napíšu, všechno klape!"

ArwenAragorn
ArwenAragorn
15.01.2023 5 z 5

81%
Bylo zřejmé, že je nezbytné obdivovat krajinu. Poirot vydal řadu odpovídajících zvuků a několikrát zamumlal Magnifique! Ve skutečnosti mu však příroda říkala pramálo. Dobře udržovaná a úhledně uspořádaná zeleninová zahrada by se jeho obdivu dočkala mnohem spíš.
__________________________________________________________________________________________________________________
Další senzační detektivka s Hercule Poirotem. Tady vystupuje i spisovatelka detektivek paní Oliverová. Vraha jsem si tentokrát tipla správně, ale zase jsem neměla motiv. Bylo to výborně zamotané.
Doporučuji!

Ivan F
Ivan F
30.11.2022 4 z 5

Nemôžem si pomôcť, ale toto nie je moc dobrá detektívka. Je to také strohé čítanie, napätie v knihe úplne chýba, páchateľa sa dá pri pozornom čítaní nájsť pomerne ľahko, uvedenie do deja chabé - tušenie pani Oliverovej je, mierne povedané, úsmevné. V porovnaní s inými detektívkami pani Christie je táto taká bez poriadnej farby, chuti a zápachu. Nie je to zlé, no nie je to ono. Nuž, pani Agatha si vybrala slabšiu dekádu, pretože od knihy "Posledný víkend" až po túto, ani jedna nepatrí medzi to najlepšie, čo napísala.

Hakate
Hakate
23.08.2022 5 z 5

Vždy pokud potřebuji nějakou zaručeně perfektní detektivku a nechce se mi přemýšlet, po čem šáhnout, knihy od mistryně, královny, bohyně detektivek nikdy nezklame.
Všechny jsou skvělé, žádná není špatná. Originální, skvělé, nepřekonatelné.

zipporah
zipporah
31.07.2022 3 z 5

Pochválim sa s dovolením... :D s prehľadom som odhalila zločinnú osobu!! Neviem sa inak vyjadriť, aby som nezanechala v komentári stopu pre budúcich čitateľov;) To je už druhá kniha, v ktorej sa mi to podarilo, takže sa hlásim na pracovný pohovor na miesto Hastingsa. Na správnych 60% som nazbierala dôvody k môjmu tipu, vrátane minulosti panej Folliatovej a jej rodiny, no samozrejme, Agáta tam zanechala drobnučké stopy, ktoré ma zviedli na iné vyfantazírované príbehy, či už to boli stopárky, texty v komiksoch, les, norkové kožuchy... Môj mozog začína zbierať plody z dlhodobého čítania jej detektívok :)

Alizon
Alizon
12.12.2021 4 z 5

Jedna z knih, kde se kromě Poirota vyskytuje i Ariadne Oliverová. Tato kniha je pro mě průměrem - tedy ani ne "top" s Poirotem, ani na jedno ze zklamání (tam patří všechny špionážní), což je pořád ještě dobrá a parádně zamotaná detektivka. Pro milovníky Agathy Christie s klidem doporučím.

TaNya_
TaNya_
21.09.2021

Velmi dobré a rafinované. Řešení mě nenapadlo, jen drobná část z něho.

Lie
Lie
19.08.2021 4 z 5

Výborná detektivka, oproti jiným spisovatelům naprosto geniální, ovšem oproti jiným Poirotovkám malinko slabší, jak již někdo psal. Vadilo mi, že řešení záhady bylo strašně rychle vysypané, přičemž čtenàř ani nezjistí, kde na to Poirot přišel a už vůbec nemá šanci přijít na to sám. Ale stejně to bylo dobré.

Hani77
Hani77
24.05.2021 5 z 5

(SPOILER) Opět jedna skvělá detektivka, u které jsem vraha neodhalila. Zápletka týkající se syna paní Folliatové mě sice napadla poté, co řekl starý Merdell, ale až takhle dokonalé rozuzlení pro mě bylo velkým překvapením. Stejně jako u jiných Agátiných děl, po pomalejším rozjezdu vás to chytne a nepustí, dokud nejste na konci. A pak si řeknete, ten konec byl ale hodně dobrý.

laepus
laepus
07.01.2021 3 z 5

Tady bohužel (prostě) nemůžu na plný počet. Snad jakoby už Agatha po válce neměla moc sílu a nápady, ale tady to nějak nejde. Teda aspoň to nejde tak lehce jako vždy. Vražda se stane až po zbytečně dlouhém úvodu, vyšetřování nevede vůbec nikam a asi až po měsíci ničeho to dopadne tak, že najednou Poirot sdělí spoustu věcí, které do té doby nemá čtenář šanci vůbec tušit. Mně osobně tam chyběly i nějaké lepší vtípky, které s Hastingsem bývaly na denním pořádku.
Na druhou stranu - docela zajímavé bylo číst poirotovku, kterou jsem ve filmové podobě viděl snad jen jednou a rozhodně jsem si na začátku nebyl jistý tím, kdo to udělal. Jen jsem si letmo pamatoval - studentka, bouřka, dědek u mola... Abych to shrnul - bohužel, ale za mě jedna z nejslabších poirotovek vůbec.

PeterBahn
PeterBahn
29.12.2020 4 z 5

Před časem jsem se začetl do knih A. Christie a tohle je další z děl, které jsem měl tu čest pročíst. Četlo se moc příjemně. Smekám, že paní spisovatelka vypointovala tolik zápletek! Povedené!

rencovav
rencovav
19.12.2020 5 z 5

Tak to se mi ještě nestalo - myslela jsem si, že vím přesně, o jaký zločin se tu jedná, totiž o jeden z mých oblíbených dílů. He, tak to jsem se spletla, tenhle příběh jsem doposud neznala ani v seriálové podobě. Takže to bylo dost napínavé a čtivé. Tu narážku na to, že Marlenin děda viděl vraha, jsem chytila hned napoprvé, ale rozhodně by se mi nepovedlo udělat z toho takové závěry jako Poirot. Logické, prosté, rafinované. Nic překombinovaného, a přesto dost zamotané. Skvělé počtení. :-)

Gerbasin
Gerbasin
30.11.2020 3 z 5

Musim se přiznat, ač tomu sám nemůžu uvěřit, že Hra na vraždu mě vůbec nebavila. Nemělo to žádný spád, ani napětí, ani energii, zápletka neuvěřitelná, postavy prapodivné, rozuzlení bez šťávy a vychrlené fofrem. Ale jednu perličku to mělo - rozcuchaný Hercule Poirot, s nedokonale upraveným knírem a blátem na botách...Umíte si to někdo představit?

malpet
malpet
01.10.2020 5 z 5

Další skvělý příběh Hercula Poirota, tentokrát už starého pána. Příběh mi překombinovaný vůbec nepřišel, vraha člověk tipuje v podstatě hned správně, jenže Agáta to zařídí tak, že tuhle stopu vzápětí opustí a pak už je podezřelý úplně každý :-)

Ava365
Ava365
09.08.2020 5 z 5

Super!