Hra na Betsy Bowovou

Hra na Betsy Bowovou https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52771/bmid_hra-na-betsy-bowovou-dV3-52771.jpg 5 137 36

Australská spisovatelka Ruth Parková nejen děti dobře zná, ale má pro ně i plné pochopení. Proto také ví, co asi se odehrává v desetileté Lyn Kirkové, když se její rodiče znenadání rozejdou. Lyn se sice přizpůsobí novému životu s maminkou v nádherném věžáku uprostřed staré čtvrti Sydney, s radostí se přehrabuje ve starodávných tretkách maminčina obchůdku Stračí hnízdo, ale proti otci se zatvrdí natolik, že i jméno, jímž ji oslovoval, si změní na čarodějně znějící Abigail. Když pak za čtyři roky rodiče poznají svůj omyl a chtějí se k sobě opět vrátit, nese to jako dvojí zradu. Abigail ze svého prázdného domova často zajde na návštěvu k sousedce a s jejími malými dětmi chodívá na hřiště. Při strašidelné hře na Betsy Bowovou si všimne podivné holčičky, bosé a téměř dohola ostříhané, a ta ji zavede do neuvěřitelného dobrodružství. Najednou se ocitá v 70. letech předminulého století.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Dívčí romány
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Playing Beatie Bow , 1980


více info...

Přidat komentář

kaja77
10.09.2022 5 z 5

Knihu jsem dostala za "výborný prospěch" jako dárek k vysvědčení ve 4. Třídě od třídní učitelky .. neskutečně se mi to líbilo a četla jsem ji jako dítě snad 3x. Úplně si vybavují, jak mě naprosto nadchla představa krámku se starožitnostmi a pak ty pobyty v minulosti...to bylo super

BookEater
17.01.2022 5 z 5

Kniha z mých dětských čtenářských výprav do knihovny, která mi zůstala v paměti dodnes. Úžasný příběh.


Aghatte
21.10.2021 5 z 5

Kniha mého mládí, četla jsem ji tolikrát, a nikdy mě nepřestala bavit. Milovala jsem ji. Bála jsem se i brečela na stejných místech a některé pasáže si vybavuji dodnes.
Bohužel jsem ji v dospělosti - jako matka dvou synů - darovala kamarádce pro dcery a nyní se nedá nikde sehnat.
Ráda bych si ji přečetla po 40 letech, jaký bych z ní měla pocit? No třeba se někde vynoří, třeba v té knihobudce, jak zde píše pán. Jsou tam někdy skutečné poklady.

Veveruška1992
07.12.2020 5 z 5

Nádherná knížka, kterou máme v knihovně z dob mamčina dětství, ke mně se nějak ale dostala až teď ve věku 28 let (myslím ale, že na tom nesejde), a příběh mě rozesmutnil a zahřál zároveň... občas by bylo hezké se v době zmatků s nedorozumění moct dostat na chvíli mimo svůj čas a moct načerpat zkušenost, získat jiný pohled... knížky nám to občas můžou trochu nahradit, ale nakonec stejně musíme všechno rozseknout s tím, co víme teď a tady a poučit se z chyb až potom...moc pěkné a zajímavé knížky tu vyšly v překladu, těším se, až se ke knížce jednou dostanou mé děti, zatím ji budu opatrovat :)

PeterBahn
11.11.2020 5 z 5

Další z knih, kterou jsem uzmul z nádražní poličky, jelikož vlak měl zpoždění a ujel mi Bus do lomu Výkleky. Tak jsem měl v Přerově skoro tři hodiny času. V nádražní knihovničce bylo asi pět knížek a tahle měla nejlepší hodnocení na DBknih.cz. Zprvu jsem byl překvapen, že bych tohle (dívčí román) měl číst, ale kniha se vyvíjela hezky a chování zraněné dospívající dívky mi připadalo opravdové. Náhle se čas i prostor změnil (podobně jak v Letopisech Narnie) a kniha byla ještě o to zajímavější. Mé zjištění je, že i v odkládacích nádražních knihovničkách se dají najít hezké knihy!

haaabi
30.04.2020 5 z 5

To bylo úžasné! Myslím, že jsem našla další oblíbenou knihu. Na začátku jsem myslela, že se z toho vyklube tak trochu dětský horor, ale nevyklubal. Mrzí, mě, že nebyla přeložena další kniha od tého spisovatelky.

AnselmaAlois
24.04.2020 5 z 5

Jaké by to bylo, kdybychom se dostali do minulosti a setkali se s lidmi, kteří jsou již dávno zesnulí? To v této knize zjistí Abigail, která se pronásledováním podivné bosé dívenky dostane do jiného času.
Kniha byla vesměs krásně čtivá, tajemná a celkový námět hodně originální i uvěřitelný.

Cajda
14.04.2020 5 z 5

Knihu jsem samozřejmě četla jako malá. Teď jsem si na ni, nevím proč, vzpomněla a měla nutnou potřebu si ji přečíst znovu. V závěru jsem měla husí kůži i slzy v očích. Líbila se mi snad ještě víc než kdysi. Za mě - doporučuji :o)

nadali
11.04.2020 5 z 5

Kniha mého dospívání. Ve 12 letech jsem nečetla lepší knížku. Později jsem ji přečetla ještě několikrát a i moje dcera si jako teenager knihu pochválovala.
Abigail se v průběhu času v konfrontaci s prostředím mění a během pár dní dospěje, Gibbie byl na ránu od začátku a houževnatá Betsy musí být sympatická každému :)
Doporučuju pro dospívající dívky.

Malýmedvěd
02.12.2018 5 z 5

Podle mne výborná kniha pro 12 až 14 leté dívky. Jako otec, který hledá co doporučit dceři ke čtení, musím říci, že se mě se to moc líbilo. Je to chytré, je to milé, je to o lásce, je to o vztazích, má to myšlenku, má to děj, je to krátké. No za tři roky, až to dceři budu vnucovat, poznám jak jsem mimo a jestli se tou dobu budou číst jen akční vražedné hrdinky, nebo zda bude mít šanci "(ne)obyčejná" dívčí hrdinka.

SSTknihy
04.09.2018 5 z 5

Jedna z mých absolutně nejoblíbenějších knížek z období dospívání. Nejen příběh, ale hlavně skvělá atmosféra knihy mě dokázaly vtáhnout do děje a prožívat s hlavní hrdinkou zvláštní a magickou cestu do minulosti, cestu za poznáním, láskou a nakonec i k sobě samé. Miluju knížky, které si i po letech dokážu detailně vybavit, jako kdybych viděla film. Skoro jsem věřila, že se příběh opravdu stal a tajně doufala, že bych ji já mohla najít v babiččině skříni vzácnou krajku, která by mě přenesla do tajemné minulosti.

ZiPur
20.07.2018 5 z 5

Jemný a subtilní příběh, který nenásilně vede k zamyšlení. Četla jsem v dospělosti a potěšil a pohladil.

Hanka_Bohmova
12.06.2018 4 z 5

Asi jediná "kniha pro dospívající děvčata", kterou jsem jako dospívající děvče přečetla. A musím si gratulovat k šťastné trefě. Nechybí snad nic podstatného - vztahy v rodině, zmatek v emocích, touha po samostatnosti, křehkost mladého člověka, první zamilování. Přicházející dospělost hrdinky se ohlašuje schopností nahlížet svět z cizí perspektivy a pochopením, že upřímná snaha o štěstí milovaných nás často něco stojí. To vše rozehráno v dobrodružném příběhu s pořádnou porcí tajemna, nad nímž se klene jakoby stále zamračená obloha.
Velmi čtivá a citlivě a moudře napsaná knížka, nebudu se zdráhat podstrčit ji svým dcerkám.

KláraErlondová
22.03.2018 5 z 5

Kniha je opravdu skvělá díky jemné pochmurnosti toho prostředí, kde se děj odehrává. Zároveň je úžasné to cestování v čase, stačí projít ulicí... Autorka má vynikající schopnost vtáhnout čtenáře do děje, stránky a kapitoly jsem hltala jednu po druhé. Jistě si ji někdy zase přečtu, těch pět hvězd ani nevystihuje dokonalost knihy.

gleti
18.10.2017 5 z 5

Četla jsem ji až v dospělosti, když jsem ji v antikvariátu koupila pro dceru, a považuji ji za jednu z nejlepších knih pro mladinké dívky.

katka9574
25.09.2017 5 z 5

Jedna z nejoblíbenějších knih čtených na základní škole. Věřím, že i díky ní jsem si zamilovala pošmourno, tajemno a úzké, zapomenuté uličky... strašně ráda bych si ji po letech přečetla znovu.

WingsofDesire
06.07.2017 5 z 5

Taková zvláštnost: K výběru jména Abigail se pojí zajímavá informace. Význam jména Abigail je totiž ,,otcova radost" a hlavní hrdinka si právě toto jméno vybrala v hněvu vůči otci, který ji i její matku opustil.

Shardlake
25.04.2017 5 z 5

Po letech jsem si knihu s chutí opět přečetla.

sadlo
24.11.2016

Skvělá kniha,která by nemela chybet vknihovne dospivajici mladezi.S chuti si ji přečte i dospělý čtenář.

Haliwell35
01.11.2016 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knížek. Četla jsem ji jako dítě a po letech jsem si na ní vzpomněla. Netušila jsem, jak se jmenuje. Pamatovala jsem si jen jméno Abigail. Takže problém byl nejen zjistit jak se jmenuje, ale pak ji i sehnat. Povedlo se oboje ! ☺

Štítky knihy

cestování časem australská literatura pro dívky pro mládež pro děti od 12 let dětská dobrodružství

Autorovy knížky

Ruth Park
australská, 1917 - 2010
1985  94%Hra na Betsy Bowovou

Kniha Hra na Betsy Bowovou je v

Přečtených189x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených36x
Knihotéce60x
Chystám se číst90x
Chci si koupit22x
dalších seznamech3x