Hovory nad Seinou

Hovory nad Seinou https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76681/hovory-nad-seinou-76681.jpg 3 14 4

Hovory nad Seinou jsou šestou knihou J. Hotmara. Trochu jinou než čtenářsky oblíbené literární cestopisy a reportážní povídky. A přece se jim i trochu podobá – už pařížským místopisem a příslovečnou zvídavostí Hotmarova pera. Středem autorova zájmu je paleta slavných nebo alespoň charakteristických osobností pařížského života 70. let 20.století. Stálý zpravodaj Čs. rozhlasu v Paříži přibližuje známé osobnosti pařížského výtvarného umění, filmu, šansonu, kultury, politiky a vědy 70. let. Setkáváme se s malíři P. Picassem, J. Šímou a F. Légerem, s tvůrkyní módy G. Chanelovou, s představitelem FKS J. Duclosem, s filmovými herci J. Gabinem a B. Bardotovou, se zpěváky M. Chevalierem a Ch. Aznavourem, s fyzikem P. Langevinem a dalšími.... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
14.09.2023 3 z 5

Mám ráda Francii a Paříž mě okouzlila. Proto také většinu knih týkající se této země si ráda přečtu. V knize Hovory nad Seinou mě nejvíc zaujalo setkávání a rozhovory s významnými osobnostmi, doplněné černobílými fotografiemi. Zaujala mě kapitola o vládci hlubin, člověku, kterého jsem vždy obdivovala a pro něhož se stalo moře druhým domovem. Jedná se o Cousteaua, známého svým výzkumem moří a oceánů. V rozhovorech se střídaly politické osobnosti, umělci, vědci, spisovatelé, ale také i slavné osobnosti z jiných koutů světa. Některé dovětky byly poplatné době, kniha vyšla v 70. letech minulého století.

ijcro
02.02.2021 3 z 5

Četl jsem to dvakrát a podruhé to bylo po mnoha létech, takže jsem se neubránil srovnávání. Musím říct, že mi nejvíc vadily takové ty dovětky jak z soudobých novin. Naproti tomu, rozhovory s osobnostmi tehdejší doby byly fakt zajímavé.


Mirka2778
14.07.2018 3 z 5

Josef Hotmar byl v sedmdesátých letech zpravodajem československého rozhlasu v Paříži.
V této době vznikl soubor rozhovorů s rozličnými osobnostmi nejen francouzkého života.
Autor nám nepodává pouze přepis rozhovoru, přidává i osobní pocity ze setkání. Výběr osobností je opravdu rozmanitý, řekla bych až omračující! Jména, která mají i dnes zvuk.
Např.: malíř Josef Šíma, Coco Chanel, architekt Oscar Niemayer, Pablo Picasso, Brigitte Bardot, Jean Effel, básník Pablo Neruda, Jean Gabin, Belmondo, Umberto Nobile. A ještě dalších 15 jmen.
Bohužel se místy neubránil (možná nutné) komunistické propagandě. Nad tímto se při hodnocení snažím zavřít oči. (kniha vyšla roku 1979)

andrii24
23.11.2016 2 z 5

Pro tentokrát. Setkání s francouzskou metropolí, tou romantickou dámou a oslovenými osobnostmi, zůstalo dalece za mým očekáváním.