Houbařův rok

Houbařův rok https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106559/bmid_houbaruv-rok-NWY-106559.jpg 4 6 3

Přidat komentář

draka
10.09.2020 4 z 5

Procházky po lese spojené se sběrem hub je český národní sport. Znalost hub je velmi důležitá a je mnoho publikací, i tato mezi ně patří, ze kterých se můžeme dovědět o houbách mnohé. Pro mě jsou však nejdůležitější předané zkušenosti a znalosti o výskytu a bezpečném rozeznání hub od zkušených a mě známých houbařů. Co bezpečně neznám, to nesbírám.

Peťo8
11.07.2018

Pavle, máte pravdu a na základe nebezpečenstva týchto údajov by mali túto knihu stiahnuť z knižníc a z predaja v antikvariátoch.(hrozia smrteľné otravy).


pavel80
23.10.2017 4 z 5

Pěkně zpracovaný atlas hub, vyobrazení popisovaných hub je prostřednictvím barevných ilustrací, nikoliv fotografií, což není na závadu, kresby jsou kvalitní a věrné. Za závažnou chybu však považuji tvrzení autora o jedlosti Čepičatky jehličnanové (Galerina marginata), která obsahuje stejné jedy jako muchomůrka zelená a je tedy velmi nebezpečná (možná záměna při sběru jedné opeňky měnlivé), a dále kapitolu o čechratce podvinuté, kde autor sice připouští jisté nebezpečí, ale i tak je v malém množství k jídlu doporučuje, přitom se jedná o značně zákeřnou a nebezpečnou houbu. U té čechratky bych to kvůli době vzniku atlasu (1972) ještě chápal, dříve se skutečně často jedla, ale s tvrzením o jedlosti u čepičatky jsem se ještě nikdy nesetkal, snad se jedná o autorovu chybu...