Hostující profesoři / Changing Places
Autor: David Lodge
Komika nejlepšího románu z univerzitního prostředí, inspirovaného autorovými osobními zkušenostmi, nestojí jen na rozdílech anglického a amerického univerzitního systému, ale především na situacích, v nichž se ocitne anglický pedagog coby hostující profesor v Kalifornii, a jeho americký kolega, působící dočasně v Anglii.
http://www.databazeknih.cz/images/12_/1223/hostujici-profesori-71820.jpg 4.176Žánr: Literatura světová - Humor
Rok vydání: 1980, počet stran: 232 ...více
Náklad: 60 000 ks
ISBN: 01-091-80
Komentáře
Komentáře knihy Hostující profesoři:

Interiér: pilotní kabina, VC 10 - odpoledne.
Přes rameno anglického kapitána vidíme, jak se boeing 707 hrozivě blíží k jeho letadlu a zatáčí, aby zabránil srážce. Anglický kapitán manipuluje s ovládacím zařízením, aby strhl letadlo stranou.
střih
Interiér: pilotní kabina VC 10 - odpoledne.
Anglický kapitán (nevzrušeně do mikrofonu)
Volám Kennedyho letiště. Tady BOAC WS 8. Musím vám oznámit, že těsně kolem nás proletělo letadlo.
střih
Interiér: pilotní kabina, boeing 707 - odpoledne.
Americký kapitán (vztekle do mikrofonu) Kurva, chlapi, jak nás to navádíte!(12.02.2013)

Výborné počtení, skvěle a velmi vtipně napsané. Užívala jsem si změny stylu psaní románu s každou kapitolou a otevřený závěr mě kupodivu vůbec nepobouřil, snad se mi zdál dokonce vhodný. Nemám prostě žádné výtky.
Zkrátka úžasná kniha, kterou určitě doplním svou knihovničku a v budoucnu se k ní ráda vrátím.(26.10.2012)

Milé, chytré, úsměvné počtení, přičemž jednou jsem se smál doopravdy nahlas. Děj se sice potácí jako flamendr nikam odnikud, ale zase čtenáře potěší humor, střídání forem a vůbec celkově přívětivá atmosféra. Saturnin je sice srdcovka (s houbičkami shi-take), ale tohle počtení spadá do podobného ranku...PS: byť byl chytře podaný a sofistikovaně zabalený, stejně jsem autorovi ten otevřený závěr neodpustil. Já to prostě beru jako podraz...(25.10.2012)

Výborná knížka, bezstarostný humor, zlepší Vám náladu. Určitě lepší než následná pokračování. Doporučuji.(30.09.2011)

Brilantní, vtipný a nesmírně zábavný román z vysokoškolského prostředí konce 60. let se odehrává současně na dvou místech v Anglii a v Americe, přičemž Anglii vnímáme očima Američana a naopak. Jednotlivé kapitoly jsou napsány pomocí různých literárních postupů - např. formou dopisů, novinových zpráv, klasického románu či deníkových zápisů (jedna je dokonce koncipována jako filmový scénář). Nezapomenutelná klasika, kterou doporučuji všem, kteří jsou fanoušky 60. let, zajímají se o Jane Austenovou (jedna z postav je odborníkem na její tvorbu) či prostě jen mají rádi inteligentní humor a zajímavé lidské příběhy. Spokojenost zaručena.

David Lodge
(1935, Velká Británie)
- Hostující profesoři (1980)
- Den zkázy v Britském muzeu (2006)
- Svět je malý (2000)
- Pěkná práce (1993)
- Pravda někdy bolí a jiná erotika (2000)
- Nejtišší trest (2008)
- Zprávy z ráje (1996)
- Profesorské hrátky (2002)
- Jak se píše román (2003)
- Kam až se může (1998)