Hořká setba

Hořká setba https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258790/bmid_horka-setba-SRJ-258790.jpg 4 55 11

Milkweed Triptych série

1. díl >

Píše se rok 1939. Na straně nacistů se k boji chystají nadlidé, na straně Britů démoni. Co čeká obyčejného člověka, který se mezi ně připlete? Britského tajného agenta Rayboulda Marshe pronásleduje vzpomínka na Němku, kterou těsně před koncem španělské občanské války letmo zahlédl v barcelonském přístavu. Mrkala na něho jako stará známá. A do otvorů v lebce jí vedly dráty. Krátce po vypuknutí druhé světové války nasadí Třetí říše na zvláštní mise vojáky s nadpřirozenými schopnostmi.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

Bitter Seeds , 2010


více info...

Přidat komentář

ludek.n
04.02.2022 4 z 5

Jak by dopadla druhá světová válka a především invaze do Británie, kdyby na straně nacistů bojovala Fantastická čtyřka? Ian Tregillis hledá v prvním díle trilogie Milkweed na tuto otázku odpověď. I když jeho nadlidé nejsou těmi známými komiksovými, respektive filmovými hrdiny, schopnosti mají více než podobné. Nezískali je tak snadno jako jejich známější příbuzní (což má bezpochyby daleko závažnější dopady na jejich psychiku) a k jejich ovládnutí potřebují napájecí zdroje, ale jinak se v jednotlivých projevech zase až tolik neliší. A aby to neměli tak jednoduché, na druhé straně proti nim stojí hrstka podivínů, kteří dokážou navázat spojení se záhadnými Eidolony a jejich prostřednictvím pak přetvářet realitu. Po úvodním prologu jako od Dickense, se rozjíždí poměrně spletitý příběh, spojující válečnou historii s magií a superschopnostmi. Přiznávám, že jsem byl na začátku hodně skeptický a mnoho jsem od Tregillise neočekával (už proto ne, že tahle kombinace není zrovna můj šálek čaje), ale nakonec jsem byl, když ne nadšen, tedy alespoň příjemně překvapen promyšlenou strukturou a netuctovým vývojem postav. Jsem zvědavý, kam se bude příběh vyvíjet dále.

psychousek
04.03.2019

Jak tuto knihu ohodnotit... Dočetla jsem ji - a to je základ. Příběh jako takový má vlastně dvě dějové roviny - anglickou a německou, které se vzájemně prolínají (a občas na sebe i přímo [podle akce v druhé zemi] navazují, ale za to může Gretel). Jenže je to celé takové prázdné. Jedná se o třídílnou ságu, tedy to beru tím způsobem, že se zde ustavují postavy. Sice tedy trochu obšírně a zdlouhavě, ale dá se to přežit. Nakonec jsem si přečetla i druhý díl (zkusím k němu také komentář napsat), ale to jen proto, že mne zajímalo, za jakým účelem Gretel manipuluje se všemi kolem sebe. Občas jsem se ke čtení tohoto dílu musela trošku nutit, ale bylo to celkem slušné.


LordSnape
07.10.2018 1 z 5

No ty bláho, já jsem asi jinej, když vidím tolik nadšených komentářů... Strašně jsem se těšil, mám velmi rád příběhy z alternativní historie a zvláště pak, když se zde objevují i nacisté, ale tohle se fakt nedalo číst. Není to úplně špatně napsaný, ale ty postavy jsou vážně otřesný, samotný příběh jde odnikud nikam a v podstatě se nemáte čeho chytit. Fantastický prvek zas jakoby do počtu a těží hlavně ze zdrojů okolo organizace Thule. Něco málo se v příběhu děje, ale je to tak strašně rozvleklé, že mě to nakonec od čtení úplně odradilo a musel jsem knihu odložit. Víc k tomu nemohu říct, protože jsem se vzdal dobrovolného utrpení, abych aspoň na něco zajímavého narazil. Ono si stačí přečíst anotaci a pak jen čekat desítky stran, abyste dostali to, o čem se v ní píše a na to já fakt čas nemám.

Knihomlok2015
01.10.2017 4 z 5

Tahle knížka rozhodně není jednohubka - chce po vás plné soustředění i trpělivost, víc než povrchní informace o druhé světové válce, chce vaši důvěru a možná i vaši duši, chce toho víc než v prvním díle dostanete, a proto moc doufám, že další dva díly mi to všechno vrchovatě vrátí. Protože i přesto všechno přeci jen dává naději, že to bude velkolepé a bude to stát za to. Takže ano, bavilo mě to.

maja8148
22.09.2017 odpad!

Hodnocení odpad je něco co knihám standartně nedávám... a nechci říkat, že kniha je to špatná, jen mě absolutně nenadchla a nechytla a jen vlastně z donucení jsem to dočetla do půlky a rozhodně se nechstám v tom pokračovat... Prostě odpad u mě mají rezervovány knihy co je nedočtu. Tečka

cori
16.07.2017 3 z 5

Alternativní historie, kdy díky britským čarodějům a Rudé armádě skončí 2.světová válka již v roce 1942, i když Němci vyvinuli nadlidi na baterky. Ze tří hlavních postav vědma Gretel, agent Marsh a čaroděj učedník Will mi k srdci nikdo moc nepřirostl. Líbilo se mi alternativní vysvětlení, díky čemu se německá invaze do Británie nepovedla.

hellena1523
04.02.2017 3 z 5

Super lepší průměr! Není to zas tak originální, jak by se na první pohled mohlo jevit a nakonec mě v knize nic zas tak nepřekvapilo, ale dobře se četla a myslím, že téma bylo dobře zpracované.

SONP
01.10.2016 4 z 5

Nemůžu říct, že by Hořká setba nějak oplývala originalitou. Šílený doktor se svou mladou uměle nadpřirozenou skvadrou - to jsou X-Meni nebo Sirotčinec slečny Atakdále, čarodějové ve zpravodajských službách matičky Británie - to je Nekroskop a démoničtí eidoloni nejsou nic jiného než trochu drsnější verze bradavických mozkomorů.

Ale jinak se to čte velmi dobře, už tak dost temnou druhou světovou válku se autorovi podařilo ještě o krapet ztemnit, popisovaná místa mají dobrý genius loci, hlavní postavy jsou správně rozervaní ztroskotanci a eidolonská magie se svými povinnými platbami krví je dostatečně temná. Zkrátka mne toto dílko docela zaujalo a jsem zvědav, co s německými sirotky s hlavou prošpikovanou elektrodami a s baterkami u pasu provede Josef Vissarionovič v dalším díle. 80%

mroz0075
13.08.2016 4 z 5

Příběhy z alternativní historie mám rád. Jsem zvědavý na pokračování. Doporučuji.

Hadati
12.08.2016 4 z 5

První kniha z trilogie, kde historie Druhé světové války se začne odvíjet odlišně kvůli tomu, že jeden z německých vědců vymyslí způsob, jak naučit děti různé zvláštní schopnosti a tyto děti pak využije k válečným účelům. Velká Británie tak čelí daleko větší hrozbě, přestože těchto dětí nemá Německá říše mnoho. Proti těmto skutečným nadlidem se však postaví několik britských čarodějů, jejichž schopnosti se však musí platit krví nevinných. Hlavní hrdinové si tak musí klást otázku, jak daleko jsou ochotní zajít, aby zachránili svou rodnou zemi. Jedná se o napínavý akční příběh, který se příliš nesnaží vysvětlit vytvoření nadlidí nebo magii čarodějů. Zklamáním může být uspěchaný konec knihy, kdy si však začnete klást otázku, o čem budou další dvě knihy.

trudoš
29.07.2016 4 z 5

Drsný příběh neberoucí si absolutně žádné servítky. Nejen že si nemůžete být jisti životností postav, ale ani samotným vývojem zápletky, která má daleko k „žili šťastně až do smrti“. Ian Tregillis umně využívá prostředí 2. světové války k vypíchnutí atmosféry zrůdných rozhodnutí, kdy nutné zlo bylo na denním pořádku.
Přesto má román i slabší stránky. Tváří se jako akční řezničina, ovšem akce je tu spíš vedlejším produktem. Dlužno říci, že navíc nepříliš zdařilým. Zároveň je až komické, jak malou roli pro gradaci zde hrají padouši, čemuž moc nepomáhá ani autorovo zevšeobecňování historických spojitostí. Naopak za hodně povedené považuji zpracování magie, která má neodolatelný punc něčeho, s čím si opravdu není radno zahrávat. Hrdinský motiv tak získává správně pochmurný podtón, ze kterého až mrazí v zádech.
Přestože se jedná o první knihu trilogie, dílčí zápletka je všehovšudy uzavřena a otevřený prostor zůstává pouze pro další vývoj poválečných událostí. A ty slibují echt zajímavé časy.